glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

(AUDIO) Ilia, prima primărie care se retrage din Asociația „Salvital”. Se pregătesc Deva, Petroșani, Șoimuș, Zam și restul administrațiilor locale liberale

Primăria Ilia este prima administrație locală din județul Hunedoara care s-a retras din Asociația „Salvital”. Ieri, Consiliul Local Ilia a luat această decizie, în unanimitate. Urmează ca din asociație să se retragă și Primăriile Deva, Soimuș, Petroșani, Zam, dar și restul administrațiilor locale liberale. Motivele invocate de edili sunt simple. În primul rând este vorba despre faptul că, în urma „revoluției fiscale”, bugetele au fost aspru diminuate, iar în al doilea rând despre faptul că, spun primarii, nu este corect ca administrațiile locale să susțină un serviciu pe care, în alte județe, îl susține Ministerul de Interne.

MEDALION Marius Omota 4558Primarul din Ilia, Marius Omotă, spune că decizia de ieri a fost luată în unanimitate, de toți consilierii locali, chiar și de cei de la PSD. „Am dat hotărâre de Consiliu Local de retragere din Salvital, și au votat toți consilierii, în unanimitate, chiar și cei de la PSD. Modulul de la Ilia este în cadrul ISU Hunedoara. Am luat hotărârea aceasta datorită faptului că stăm foarte rău cu banii și nu mai putem să susținem financiar. Noi trebuia să dăm 22.000 de lei, pe un an. 5 lei pentru un locuitor, pe an, plus 4.000 de lei cotizația anuală. Noi, ca și primărie, datorită marii revoluții fiscale a Guvernului Tudose, am pierdut 1,6 milioane de lei, plus că am avut excedent, pe care nu l-am mai primit. Față de anul trecut, bugetul comunei Ilia este cu 2.000.000 de lei mai mic. În contextul în care noi mai avem venituri proprii de 1,9 milioane, din care 1,2 milioane sunt numai salarii. Asta a fost revoluția fiscală: au găsit o modalitate să ia bani de la primării și să-i ducă la București”, a declarat primarul comunei Ilia, Marius Omotă.
De altfel, și municipalitatea din Petroșani și-a anunțat intenția de a se retrage din „Salvital”, asociația care, în județul Hunedoara, administrează parțial activitatea SMURD. Primarul spune că nu mai are bani pentru plata cotizației, iar astăzi, în Consiliul Local, va propune retragerea din asociație.

Deva se retrage

În majoritatea județelor din România, serviciul SMURD se află în subordinea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, deci sub umbrela Ministerului de Interne, fiind finanțat de la bugetul de stat. Excepții fac câteva județe, cinci la număr, unde ele funcționează finanțate de la bugetele locale. Printre acestea, se numără și județul Hunedoara. Aici, la momentul anului 2005, Petru Mărginean a fost pus la conducerea nou înființatei Asociații „Salvital”, prin care, de atunci, sunt finanțați paramedicii, din fonduri de la bugetele administrațiilor locale. La nivelul județului nostru, astăzi există 12 module SMURD, dintre care trei aparțin în integralitate ISU Hunedoara, iar în restul de nouă module salariile paramedicilor sunt plătite cu bani de la primării și de Consiliul Județean, prin Medalion OANCEAAsociația „Salvital”, condusă de Petru Mărginean. Primarul Devei, Florin Oancea, susține că și administrația locală condusă de el se va retrage din asociație. „Și noi ne vom retrage din Salvital. Deva dă pe an, la Salvital, 348.000 de lei. Proiectul de hotărâre va fi inițiat în ședința de Consiliul Local din data de 16 februarie, atunci când se va vota bugetul. Vrem să ieșim și noi din Salvital. Toți iasă! E vorba despre niște bani, care sunt plătiți degeaba. Paramedicii de la Salvital sunt plătiți cu bani puțini, cei de la ISU Hunedoara, cu bani mult mai mulți. Preluându-i, vor beneficia de alte salarii, de alte beneficii. Pentru paramedici va fi un câștig”, susține primarul Devei, Florin Oancea.

La fel și Primăria Șoimuș, dar și cea din Zam

Primărul comunei Șoimuș consideră că e nedrept ca un paramedic să câștige în jur de 2.000 de lei, iar președintele Asociației „Salvital” să primească un salariu de patru ori mai mare. Mihai Irimie susține că va iniția un proiect pentru a ieși din asociație. „A fost o decizie luată datorită faptului că acei paramedici sunt plătiți foarte slab. Sunt salariile foarte mari la directori și la cei din conducerea Salvital, față de paramedici, care sunt plătiți cu salarii de minimum pe economie. Cred că pentru paramedici e mai bine să intre sub incidența MAI, pentru că salariile le au mai bune, și nu e nevoie să cheltuim bani inutil cu șefi, directori și secretare. Eu cred că oamenii au nevoie de SMURD. Salvitalul a fost, până la un moment dat, o variantă, dar din momentul acesta nu mai e nevoie de așa ceva. Eu am o restanță la Salvital, pentru că eu nu am mai vrut să le plătesc de mai mult timp. Nu am ieșit din Salvital, pentru că alți colegi nu au vrut să iasă. Acum vor să iasă toți! Toate primăriile liberale am înțeles că vor ieși din MEDALION Gabriel Irimie 5681Salvital”, a declarat primarul comunei Șoimuș, Mihai Irimie. Edilul comunei Zam susține că nu are fonduri suficiente pentru a mai plăti cotizația către „Salvital”. Primarul spune că Guvernul trebuie să găsească o soluție pentru ca paramedicii să fie preluați de ISU, la fel ca în alte județe. „Principalul motiv este bugetul limitat, și efectiv nu avem din ce. Intenția noastră este să ieșim din Salvital, pentru că ne gândim – dat fiind faptul că mai sunt doar câteva județe în această situație – că se va găsi o soluție și pentru Hunedoara. Ori suntem unitari la nivel național, ori nu avem cu altfel. La Hunedoara, banii pentru paramedici vin de la primării, în Alba, de la Ministerul de Interne. Iar serviciile sunt aceleași. Este nedrept!”, a declarat primarul comunei Zam, Sorin Nistor.

Aroganțe, pe bani publici

Contactat de „Glasul Hunedoarei”, președintele Asociației „Salvital”, Petru Mărginean, s-a făcut, în primă fază, că nu ne cunoaște și că nu a auzit de „Glasul Hunedoarei”. Redăm, mai jos, convorbirea, în integralitate:

MEDALION Petru Marginean 9726Reporter: Bună ziua! Livia Botici sunt, de la „Glasul Hunedoarei”.
Petru Mărginean: Bună ziua!

Rep.: Nu vă sun pentru a vă întreba cum comentați faptul că Petroșaniul vrea să se retragă din „Salvital”, ci pentru a vă întreba cum comentați faptul că Ilia s-a retras deja din „Salvital”. Am înțeles că dorește și Deva să se retragă, și Șoimușul, și Zam.
(liniște, pentru câteva secunde)
P.M.: Da, și ce să comentez?
Rep.: Cum comentați faptul că aceste primării vor să se retragă?
P.M.: Dar cine sunteți dumneavoastră?
Rep.: Livia Botici sunt, de la „Glasul Hunedoarei”!
P.M.: Aaa… Nu știu, nu știu… nu știu cine sunteți…

După aproximativ 15 minute însă, Petru Mărginean ne-a apelat înapoi.

P.M.: Da, s-a întrerupt…
Reporter: V-ați aminit cine sunt?
P.M.: Eram pe drum. Spuneți de unde sunteți și cine sunteți că eram pe drum!
Rep.: Livia Botici, de la „Glasul Hunedoarei”.
P.M.: Spuneți, că acum sunt în sediu.

Rep.: Vă sunasem să vă întreb cum comentați faptul că Primăria Ilia s-a retras din „Salvital” astăzi.
P.M.: Noi nu am primit până la această oră niciun punct de vedere sau nicio hotărâre de-a dânșilor de retragere. Orice hotărâre trebuie să o primim la sediul „ Salvital” și trebuie discutată în Consiliul Director și în Adunarea Generală.

Rep.: Am înțeles că și Șoimușul urmează!
P.M.: Despre Șoimuș nu știu nimic. Nu am primit nicio adresă de la Primăria Șoimuș. Ceea ce vă pot spune despre Șoimuș este că aveau niște restanțe la plata contribuției către Asociația „Salvital”, încă de anul trecut. Eu cred că această plată a contribuției trebuia făcută, pentru că nu o face către anumite persoane, ci către paramedicii SMURD. S-a făcut o reeșalonare, nu s-a respectat această reeșalonare, și cred că sunt dați în instanță.

Rep.: Deva, am înțeles, că în data de 16 februarie, urmează să se retragă.
P.M.: Nu știu, nu am discutat cu nimeni de la Deva, nu m-a sunat nimeni, nu am primit nicio adresă. Singurul cu care am discutat a fost primarul Petroșaniului, căruia i-am explicat situația și voi fi prezent mâine (n.r. astăzi) în ședința Consiliului Local. Eu cred în înțelepciunea lor, pentru că acest serviciu nu este în favoarea nici a lui Livia Botici, nici a lui Petru Mărginean, ci este o asociație făcută din 2005, care funcționează în favoarea cetățenilor județului Hunedoara.

Rep.: Știți în ce stadiu se află demersurile pentru preluarea paramedicilor de către ISU?
P.M.: S-au făcut, știți foarte bine, de când a fost aici secretarul de stat Raed Arafat, adrese din partea noastră. Proiectul de Hotărâre de Guvern este făcut, s-a întâmplat problema cu Guvernul, dar am impresia că prin mai-iunie vor fi preluați. Dar până atunci, acești paramedici trebuie să aibă funcționalitate, pentru a avea loc de muncă și a putea fi preluați. Eu cred în înțelepciunea unora, pentru că indiferent dacă sunt comenzi politice de la unii și de la alții, mă surprinde acest fapt de a veni anumite primării cu conduceri liberale să anunțe că, vezi Doamne, se retrag.

Citeşte şi:

Salvital în pericol? Primăria Petroşani vrea să iasă din asociere

7 Comments

  1. E mult sa dai 5 lei pe an pentru sanatatea unui om? Asta ar fi intrebarea adevarata, adresata onor primarilor! Spuneti ca nu sunt bani, dar parangheliile cu zilele orasului sau comunei nu le-ati scos din buget! Taiati de la fotbal, ca joaca de toata jena, reduceti din salariile nesimtite ale functionarilor care nu fac nimic, cereti reparatii de calitate, cu garantie pe 3-4 ani, nu mai platiti ajutoare sociale la puturosi. Iata cateva solutii. De ce sa taiati de la sanatate? Doamne fereste sa nu avem nevoie de SMURD! Din pacate, noi nu avem bani sa ne tratam la Viena! Sunteti de toata jena!

  2. Cam delicata situatia. Dar inainte de a actiona, ar fi oportuna o analiza a cauzelor dar si a situatiilor „particulare”.
    1~ E adevarat ca (in totalitate sau preponderent) primariile care se retrag sunt „albastre cu sageata” ?
    2~ Din ce localitati provin beneficiarii interventiilor SMURD ?
    3~ Din ce localitati sunt cauzatorii de accidente cu raniti si/sau decese ?

  3. Bani ,,aruncati” pe ,,zilele orasului „si alte lucruri inutile se găsesc, dar când vorbim de un serviciu de ambulanta vital de care depind cetatenii exista îndoieli in privinta banilor. Nu domnilor, Smurd-ul este al nostru, oamenii de rand, avem dreptul la sănătate.Căutati solutii!!!