glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Iarna, mai puternică decât firmele de deszăpezire. Ninsorile abundente de miercuri după-amiază au izolat mai multe sate din judeţ.

Firmele care au contracte de deszăpezire a drumurilor administrate de Consiliul Judeţean au avut, din nou, mari probleme în a face faţă unui cod de ninsori. E drept, miercuri seara, judeţul a avut de-a face cu un cod portocaliu. Ieri, la ora 16.00, reprezentanţii CJ spuneau că aproape toate drumurile judeţene sunt practicabile. Nemulţumirile unora dintre primarii de comune din judeţ persistă.

„Nu există să-i ceri şoferului (de pe maşina de deszăpezire a firmei desemnate de CJ – n.red.) să urce până la Săcărâmb, sau altundeva, iar el să spună că nu poate urca pentru că nu are destulă motorină suficientă. E de noaptea minţii aşa ceva. Azi noapte (miercuri spre joi – n.red.) am lucrat şi noi, non-stop, să desfacem drumurile. Viceprimarul meu a fost chiar pe utilaj vreo 4 ore, ca să se odihnească ceilalţi oameni. Pe de altă parte, avem şi şoferi care nu ştiu să urce o pantă iarna. Unii care ştiu doar să accelereze. Unuia i-am arătat chiar eu cum se face. Revenind la drumurile judeţene, la mine în comună sunt trei la număr şi destul de lungi. Cu toate astea firma vine cu un singur utilaj. Aşa e imposibil să le deszăpezeşti pe toate în timp util, dar unii uită că toţi copiii, din toate satele, trebuie să fie la şcoală dimineaţa la ora 08.00”, spune primarul comunei Certeju de Sus, Petru Câmpian.

Reclamaţii fel de fel

„Ieri la amiază a trebuit să chem un tractor ca să pot ajunge la Primărie. Avem şi o avarie de curent în zonă, dar echipa de la Enel n-a putut ajunge să repare linia pentru că drumul era blocat de zăpadă. Am sunat la firma care deszăpezeşte în zona noastră drumurile judeţene şi mi s-a spus să am răbdare, că utilajul lor s-a defectat şi că vor veni astăzi (ieri – n.red.)”, spune primarul comunei Cerbăl, Mircea Costa.

Tot în Ţinutul Pădurenilor, la Bunila, ieri la amiază oamenii şi reprezentanţii Primăriei încă mai aşteptau un utilaj de deszăpezire. „Se poate merge pe drum, acum, dar numai cu 4X4. Au venit cei de la firmă, cu utilaj, miercuri dimineaţă, dar a nins mult miercuri seara. Avem 30 – 40 de centimetri strat de zăpadă, iar unde-i viscolită trece şi de un metru”, spunea viceprimarul Daniel Rădoane.

În partea de Nord a judeţului, mare parte dintre primarii contactaţi de „Glasul Hunedoarei” s-au declarat mulţumiţi de eficienţa intervenţiilor utilajelor de deszăpezire. La Bulzeşti, de exemplu, comună care în fiecare iarnă avea probleme cu principalul drum de acces, primarul Mirel Suba spunea că totul este în regulă. La fel şi primarul comunei Ribiţa, Ioan Faur. Primarul comunei Buceş, Traian Mărcuş, a avut însă o obiecţie: „Pe drumurile judeţene din zonă a rămas cam multă gheaţă. Cred că nu s-a pus destulă sare în amestec. Am sesizat asta la CJ şi sunt convins că se vor lua măsuri”.

În Râu de Mori, cele mai serioase probleme au fost pe drumul judeţean care urcă pe Valea Râului Mare. 6 copaci au căzut în drum, sub greutatea zăpezii apoase. Copacii au fost înlăturaţi de angajaţi ai primăriei comunei amintite.

Andronache: „Nu avem drumuri blocate”

Vicepreşedintele CJ Hunedoara, Daniel Andronache (oficialul Consiliului care se ocupă direct de administrarea drumurilor judeţene), declara ieri după-amiază că s-a intervenit pe toate drumurile, singura intervenţie aflată încă în derulare la acea oră fiind cea spre Vadu Dobrii (cătun care, iarna trecută, a fost izolat zile-n şir). „Nu avem drumuri blocate, în rest, pentru că s-a intervenit peste tot. A nins însă foarte mult, după care a început viscolul, trebuie ţinut cont şi de asta. Este, totuşi, prematur să facem o evaluare a modului în care s-a acţionat pe drumurile judeţene”.