glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Iar n-au ştiut că iarna mai şi ninge. Drumarii idolatrizează zăpada: a fost nevoie de o jumătate de zi până să se trezească şi ei din reverie

Ninsoarea de ieri a afectat grav traficul în tot judeţul, indiferent c-a fost vorba de autostradă, drumuri naţionale, judeţene ori străzi din oraşe. De exemplu, pe DN 76 – Deva – Brad, carosabilul era de un alb imaculat, ieri la amiază, pe autostradă ninsoarea-şi făcea de cap, iar pe străzile din Deva era o adevărată aventură să ieşi cu maşina. În plus, din birouri se anunţa că nu sunt probleme pe drumurile către zonele montane, însă semnalele primite de noi la redacţie indicau tocmai opusul.

Prima zăpadă serioasă din decembrie a acoperit şantierul în lucru de pe DN 76 (Deva-Brad), dar şoferii au avut de data aceasta alte motive de nemulţumire. Şi asta pentru că, pentru mai bine de patru ore, niciun utilaj de deszăpezire n-a apărut în peisajul dominat de un alb imaculat (foto 1). Lucrurile n-au stat mai bine nici pe autostradă, acolo unde, la miezul zilei se circula cu maximă prudenţă, având în vedere că şi aici, utilajele de deszăpezire erau de negăsit (foto 2). Lucrurile nu se remediaseră nici după închiderea ediţiei.

La Deva, molcom, ca-n Ardeal

În municipiul reşedinţă de judeţ, ninsoarea s-a oprit undeva în jurul orei 17.00, iar şoferii deveni au putut circula, cât de cât în siguranţă, de abia la jumătate de oră de la oprirea ninsorii. Şi asta pentru că administraţia locală s-a mişcat extrem de încet, primele utilaje fiind zărite pe străzile importante din urbe, de abia la patru ore de startul ninsorii (foto 3). Aceeaşi situaţie s-a regăsit şi pe porţiunea Drumului Naţional 7 (centura Devei) acolo de unde am primit cele mai multe fotografii din partea şoferilor nemulţumiţi de lipsa de reacţie a edililor (foto 4). „Sunt indignat, dar în acelaşi timp sunt şi resemnat. Cât să mai ningă ca autorităţile să se prindă că e nevoie să fie prompte şi să ne ofere condiţii propice. Nu e de ajuns că drumurile sunt cum sunt, acum trebuie să suportăm şi faptul că nimeni nu se sinchiseşte să deszăpezească?!”, spunea, pe facebook, un şofer hunedorean. Lucrurile s-au mişcat ceva mai bine la câţiva kilometri distanţă, la Hunedoara, acolo unde ninsoarea s-a oprit în jurul orei 15.00. Un ceas mai târziu se putea circula pe toate străzile importante, dar şi pe cele din Micro 6 şi Micro 7, cartiere cu multe străzi aflate în pantă. La ora 16.30, utilajele de deszăpezire nu apucaseră însă să intre şi pe străzile secundare, ori cele aflate între blocuri. Totuşi, cu multă grijă, în Hunedoara s-a circulat ieri fără prea mari probleme. La ora 14.00, reprezentanţii Consiliului Judeţean spuneau că firmele desemnate pentru deszăpezirea drumurilor judeţene acţionau cu utilaje încă de la ora 11.00. Şi tot ei spuneau că nu există drumuri blocate de zăpadă. Şi aveau dreptate, doar că existau drumuri importante, cu zăpadă şi gheaţă, neatinse de vreun fir de nisip cu sare. Cel mai bun exemplu: Drumul Judeţean Hunedoara – Teliuc – Topliţa – Lunca Cernii. Mai ales de la Lunca Cernii în sus se circula „în condiţii de super-iarnă”, după cum ni s-a plâns un localnic care ne-a mărturisit: „E ora 17.00. A nins şi ieri la Topliţa. N-au făcut nimic. De azi dimineaţă şi până acum nu a trecut pe drum niciun utilaj. Absolut niciunul. Am înţeles că au fost şi două sau trei accidente destul de serioase pe drumul ăsta doar azi”. Viorel Rotaru, şeful Direcţiei Tehnice din cadrul CJ, a aflat de la Glasul Hunedoarei despre situaţia de pe drumul amintit. „S-a urmat întocmai procedura pentru asemenea situaţii. S-a intervenit mai întâi pe drumurile considerate mai importante, mai circulate. O să rezolvăm şi problema cu drumul spre Lunca Cernii pe parcursul serii”, declara Viorel Rotaru, ieri, la ora 17.00.

Probleme (şi) în staţiuni

La Straja, sâmbătă, au fost mari probleme cu deszăpezirea unei părţi a staţiunii din cauza maşinilor parcate aiurea. Este vorba despre „strada” care urcă de la Club Montana spre Schit. Dificultăţi provocate de maşinile lăsate la întâmplare au fost şi pe drumul de acces în staţiune, însă problema a fost remediată, după cum afirmau aseară reprezentanţii serviciului local Salvamont. Colegii lor din Râuşor însă au avut probleme chiar ei cu drumurile din zona de agrement, după cum ne-a mărturisit şeful Serviciului Judeţean de Salvamont, Ovidiu Bodeanu: „La Râuşor au fost probleme pe ultima porţiune a drumului de acces din cauza gheţii, dar s-au remediat între timp. Rămâne problema cu porţiunea de drum neasfaltat care duce spre pârtie. E multă gheaţă sub stratul de zăpadă şi un drum neasfaltat e foarte greu de curăţat. Am păţit-o şi noi cu maşina noastră: e mare şi grea şi la acea mică porţiune de coborâre de la sediu spre drum a ajuns în şanţ. Legile fizicii sunt aceleaşi, până la urmă, pentru oricine. Ieri s-au mai rezolvat din problemele cu drumul, se lucrează şi mâine (astăzi-n.red.) la chestiunea asta, aşa că turiştii pot veni fără griji la Râuşor atâta timp cât au cauciucuri de iarnă. N-ar strica şi un set de lanţuri, pentru orice eventualitate”.