glasul-hd.ro Web analytics

Pamflet

Iancule mare, Vlaicule tare… cu ei să fii

Iancu îl bate în fiecare an pe Vlaicu în opțiunile politicienilor hunedoreni dornici de băi de mulține făcute în sunet de fanfară. Ca să nu rămână preacinstitele dosuri ale șefilor de la București nepupate de „politrucii” locali, comemorarea lui Aurel Vlaicu este mutată an de an din toamnă la începutul verii. După modelul Marii Revoluții din Octombrie care se sărbătorea în noiembrie,  comemorarea dispariției pionierului aviației române, căzut din cer la 13 septembrie, este organizată de autorități, de câțiva ani, undeva la începutul lunii iulie. Ghinionul lui Aurel Vlaicu este că a căzut cu aparatul său de zbor, aproape de Câmpina, în 10 septembrie mult prea aproape ca dată de ziua când se stingea din viață Avram Iancu (10 septembrie). Cum două comemorări într-o singură săptămână sunt prea mult și niciun politician nu este dispus să piardă „sesiunea” de pupături în fund a șefilor de la București veniți la întâlnirea cu Avram Iancu, Primarul din Geoagiu și parlamentarul din zona respectivă au hotărât că nici nu mai contează când a murit Vlaicu, o comemorare este binevenită oricând înainte sau după concedii, important este să fie prezentă acolo cât mai multă presă și cât mai mulţi oameni. Oricum, mulți văd, puțini pricep, Vlaicu „drăguțul” nu mai poate protesta și important este ca scopul lor să fie atins. Să-i mai vadă o dată oamenii la față, depunând coroane de flori și să-și aducă aminte peste un an că pe ei trebuie să-i voteze. Până la urmă nu mortul, ci pomana contează. Primarul orașului Geoagiu a încercat să lămurească situația într-un scurt interviu.

Rep: Domnule primar, de ce îl comemorați pe Aurel Vlaicu, acum, la început de iulie?

I.V.: Dumneavoastră să nu ne credeți pe noi proști. Noi știm foarte bine că Aurel Vlaicu a murit în 13 septembrie. Dar atunci satul nostru nu era în România și autoritățile austro-ungare au ținut ascunsă știrea asta tristă. Noi la țară nu aveam Facebook – dar ce vorbesc eu, nici internet nu am avut pe vremea aia la noi în sat – și nu am aflat tragica veste decât acum, la aproape un an.  Așa că noi în iulie am aflat, în iulie comemorăm.

Rep: Dar totuși, acuma toată lumea știe că momentul comemorativ ar fi cazul să aibă loc în 13 septembrie.

I.V. : Fugi d-aici! Cum o să facem ceva în data de 13? Păi, vrei să avem ghinion, să nu ne mai aleagă nimeni la anu’?!  Nu ai văzut că nouă, ăstora din Binținți, nu ne priește data de 13? Numai Vlaicu săracu’ nu a știut asta și a plecat cu avionul ăla în ziua cu ghinion. Dacă știam, îi trimiteam un SMS să stea pe curul lui, dar nu am știut ce are de gând să facă.

Rep: Cum adică? Ați fost contemporan cu el?

I.V.: Știi ceva, eu sunt profesor. Nu îmi spui dumneata mie cu cine să fiu contemporan și cu cine nu! Am câștigat alegerile, sunt primar, pot să fiu contemporan și cu Decebal dacă vreau. Dar nu vreau, că el e de peste Mureș de la Costești și noi cu ăia nu suntem prieteni.