glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSănătate

Hunedorenii sunt reticenți în privința vaccinării antigripale

Cetăţenii judeţului Hunedoara nu se grăbesc să se vaccineze împotriva gripei. Deşi campania de imunizare a demarat în urmă cu două săptămâni, până acum doar câteva sute de persoane au fost imunizate. La nivelul județului, mai sunt disponibile aproximativ 5.500 de doze de vaccin antigripal.

În urmă cu două săptămâni, Ministerul Sănătăţii a repartizat prima tranșă a vaccinului gripal sezonier. Județul Hunedoara a primit 7.000 de doze de vaccin antigripal din cele 10.600 promise. Campania de vaccinare a demarat, în judeţ, în data de 18 octombrie, iar, la fel ca în fiecare an, în cadrul acesteia au prioritate la imunizare persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cu boli cronice, mai ales boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi. Cu toate acestea, hunedorenii nu se înghesuie la vaccin, dovadă fiind numărul mic de persoane imunizate (aproximativ 1.550). „Din păcate, hunedorenii continuă să fie reticenți în privința vaccinării. În doar două săptămâni, doar 1.524 de persoane au fost imunizate împotriva gripei. Astfel, din totalul dozelor distribuite în judeţ, în depozitul DSP Hunedoara mai există, la această oră, 5.476 de doze de vaccin antigripal sezonier. Din punctul meu de vedere, numărul dozelor administrate hunedorenilor este foarte mic, pentru că până în acest moment trebuiau să fie epuizate toate cele 7.000 de doze de vaccin primite. Noi am mai solicitat ministerului de resort încă o tranșă de 5.000 de doze, pe lângă cele 10.600, dar dacă oamenii nu vor dori să se vaccineze, atunci cu siguranță nu le vom primi”, declară purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.

Sute de cazuri de pneumonie

Tot mai mulţi hunedoreni au ajuns în ultimele zile la spital din cauza condiţiilor meteorologice instabile. Oamenii nu se îmbracă adecvat vremii, motiv pentru care se răcesc şi au nevoie de îngrijiri medicale şi de o medicamentaţie corespunzătoare. Potrivit reprezentanţilor DSP Hunedoara, în doar o săptămână, sute de hunedoreni au fost diagnosticaţi cu viroze respiratorii şi cu pneumonie. „În săptămâna 24 – 30 octombrie 2016, medicii au identificat 1.202 cazuri de infecţii acute respiratorii şi 384 de pneumonii. Din nefericire, 108 persoane au necesitat internare în spital din cauza stărilor avansate de boală. Nu a fost identificat niciun caz de gripă la nivelul judeţului”, a adăugat Cecilia Birău.

39 de copii cu rujeolă

Cazurile de rujeolă sunt în creștere în județ. În ultima săptămână, alți cinci copii au fost depistați cu această boală. Aceștia provin din zona Crișciorului, iar conform medicilor, numărul total al micuților diagnosticați cu rujeolă a ajuns la aproximativ 40. „Din luna iunie și până în prezent avem înregistrate 39 de cazuri de rujeolă în județul Hunedoara. În ultima săptămână, au mai fost diagnosticați cinci copii din Crișcior cu această boală, dar starea lor medicală este bună. Am solicitat județului Timiș un necesar de 500 de doze de vaccin ROR (vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei) pentru recuperarea vaccinării copiilor. Am făcut acest demers deoarece în depozitul DSP nu mai aveam doze de vaccin, ci doar la medicii de familie. Joi, 3 noiembrie, urmează să primim necesarul de vaccin”, a încheiat Cecilia Birău.

Tags