glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Hunedorenii se pregătesc de Ziua Morţilor

Mii de credincioşi se pregătesc de Ziua Morţilor. Înainte de a merge la cimitirele din judeţ pentru a aprinde o lumânare la mormintele celor trecuţi în nefiinţă, hunedorenii au trecut mai întâi prin pieţe, pentru a cumpăra candele, lumânări, jerbe, flori în ghiveci sau coroane.

În fiecare an, de întâi  noiembrie, se sărbătoreşte Ziua Morţilor sau „Luminaţia”. Această zi se presupune a fi una sfântă, în care spiritele care vin pe pământ sunt binevenite şi amintite. Tradiţia spune că dacă un mormânt rămâne neîngrijit, fără flori şi fără o lumânare aprinsă, atunci cei îngropaţi nu îşi vor găsi odihna veşnică. Obiceiul a rămas acelaşi de-a lungul timpului, iar majoritatea hunedorenilor s-au conformat şi în fiecare an, în prima zi a lunii noiembrie merg la cimitir şi aprind o lumânare în memoria celor dragi. Bineînţeles, pregătirile pentru această zi sunt realizate în urmă cu câteva zile, când credincioşii merg la cimitire şi curăţă mormintele. Aşa se întâmplă şi în judeţul Hunedoara, unde oamenii au cumpărat flori, lumânări, candele şi jerbe chiar de câteva zile, pentru ca Ziua Morţilor să nu îi prindă nepregătiţi.

Am cumpărat câteva buchete de crizanteme şi lumânări ca să le duc în cimitir. Niciodată nu cumpăr cele necesare înainte să merg în cimitir pentru că mă tem că nu voi mai găsi nimic. La fel cum fac în fiecare an, şi mâine (n. red. astăzi) voi merge la mormântul soţului meu ca să-i aprind o lumânare şi să-i pun o floare”, a precizat Ioana Bute.  

Ziua Morţilor, o afacere profitabilă

Cu câteva zile înainte de „Luminaţie” florăriile şi pieţele devin neîncăpătoare de flori. Şi cum orice sărbătoare în România are caracter comercial, majoritatea comercianţilor afişează cele mai frumoase flori, la preţuri puţin piperate. Cu toate acestea, hunedorenii nu se uită la preţuri atunci când vine vorba de a respecta tradiţia. Deşi banii sunt puţini, din respect pentru cei care nu mai sunt printre noi, oamenii îşi permit să cumpere şi câteva lucruri care sunt absolut necesare pentru această zi. Cele mai folosite  flori pentru această zi sunt crizantemele, care se pot găsi la preţuri diferite în funcţie de mărime. Pentru un ghiveci de crizanteme hunedorenii trebuie să scoată din buzunar între 4 şi 15 lei, iar crizantemele cu o floare se vând cu 20 de lei firul. Coroniţele se vând în funcţie de mărime, cu 10 – 15 lei, preţul lumânărilor pleacă de la un leu şi poate ajunge la 10 lei, iar candelele se găsesc în funcţie de preferinţe: cele mici se vând cu un leu, iar cele mari cu 30-40 de lei.

„Am cumpărat un buchet de crizanteme deoarece aşa spune tradiţia, de întâi noiembrie trebuie să aprindem lumânări şi să ducem flori celor dragi care nu mai sunt printre noi, iar eu o respect”, a precizat Angela Mezaroş.

„În fiecare an de Ziua Morţilor cumpăr flori, crizanteme, pentru că acestea sunt florile care se duc la mormânt, pentru toate neamurile care mi-au murit. Nu mi se par scumpe florile şi oricum ar fi, trebuie respectată tradiţia”, a menţionat Ghizela Pall – Bot.

„Obişnuiesc să cumpăr flori în fiecare an de Ziua Morţilor şi să le duc în cimitir. Am cumpărat astăzi (n. red. ieri) deoarece poate mâine nu voi mai avea timp şi vreau să fiu pregătit pentru această zi”, a declarat Emilian Popa.