glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Hunedorenii, invitaţi la Festivalul muzical de toamnă „Magna Curia”

Iubitorii de muzică clasică şi simfonică au ocazia să participe la un eveniment cultural de excepţie. Este vorba despre Festivalul muzical de toamnă „Magna Curia”, care va avea loc în perioada 11 – 13 octombrie.

Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) şi Primăria municipiului Deva organizează prima ediţie a Festivalului „Magna Curia”. Festivalul va reuni o serie de artişti locali dar se va bucura şi de prezenţa unor nume consacrate pe scena muzicală clasică din ţară. Programul evenimentului va debuta vineri, 11 octombrie, cu începere de la ora 19:00, cu un concert simfonic. Acesta va fi susţinut de orchestra de cameră „Juventa” a Liceului de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva şi a Colegiului Naţional de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara. În cea de-a doua zi a manifestării, instrumentişti apreciaţi şi cunoscuţi la nivel mondial vor aduce în faţa publicului devean cele mai cunoscute suite pentru violoncel şi pian ale compozitorului german Brahms. Aceştia sunt violoncelistul Răzvan Suma şi invitatul special Josu Okinena, unul dintre cei mai activi instrumentişti ai momentului, care vor oferi devenilor un concert clasic de excepţie. După două seri relaxante şi liniştite, pentru ultima zi a evenimentului, organizatorii festivalului propun publicului o reamintire a muzicii din anii ’20. Costumele, machiajul şi coafura vor fi aidoma celor de acum aproape 100 de ani, iar principalii artişti vor fi tot elevii liceului de muzică din Deva, completaţi de „Old Dixieland Band” din Timişoara. Spectacolul va debuta cu un concert susţinut de Corul „Arlechino” de la „Sigismund Toduţă” şi se va încheia cu o reprezentaţie de charleston prezentată de ansamblul cu acelaşi nume, îndrumat de profesorul Gheorghe Mihuţ. Concertele din cadrul festivalului vor avea loc de la ora 19:00, în Sala Şemineului a Palatului Magna Curia. Preţul unui bilet pentru un concert este zece lei. Biletele se pot cumpăra de la Casieria Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, începând de ieri, după următorul program: Luni – Vineri: 16:00 – 18:00 şi Marţi – Joi: 12:00 – 14:00.

 

Casetă:

În prima zi a Festivalului „Magna Curia”, cu ocazia concertului susţinut de orchestra de cameră „Juventa”, va fi inaugurat şi pianul „Steinbach”, obţinut de Centrul Cultural „Drăgan Muntean” prin amabilitatea Romtelecom.

 

Este un pian de calitate deosebită, care sperăm că va putea fi des auzit de iubitorii muzicii clasice şi de jazz din zona centrală a judeţului Hunedoara şi nu numai. Pianul va rămâne în folosinţa Centrului Cultural pe durată nelimitată, în baza unui contract de parteneriat cu Romtelecom. Pianul va fi acordat pentru concert de profesorul Gelu Onţanu Crăciun, marţi, 8 octombrie, precum şi după repetiţia pianistului spaniol Josu Okinena”, a precizat directorul artistic al centrului cultural, Alexandru Gruian.