NEWS ALERT:
Home / Reportaj / Hunedoreni, făuritori ai României Mari. Silviu Dragomir, secretarul Adunării Naționale de la Alba Iulia
silviu_dragomir

Hunedoreni, făuritori ai României Mari. Silviu Dragomir, secretarul Adunării Naționale de la Alba Iulia

Silviu Dragomir s-a născut în 13 martie 1888 la Gurasada. A fost un academician român, istoric, om politic, membru titular (1928) al Academiei Române.

Silviu Dragomir a participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, unde a îndeplinit funcția de secretar.[1]

După Unire, a fost, în mai multe rânduri, ministru, în perioada 1937-1940,  între care Ministru de Stat și Ministru al Minorităților.

Este autorul unor importante lucrări despre istoria Europei de Sud-Est, despre legăturile dintre Țările Române în epoca medievală, despre Revoluția de la 1848 din Transilvania, precum și al monografiei despre conducătorul Revoluției de la 1848, din Transilvania, Avram Iancu.

După accederea comuniștilor la putere în România, Silviu Dragomir a fost arestat la 1 iulie 1949 și a fost internat la Sighet în mai 1950 pe timp de 24 luni, detenția fiindu-i „justificată” abia peste un an, prin Decizia MAI nr. 334/1951; pedeapsa i-a fost majorată cu 60 luni, conform Deciziei MAI nr. 559/1953. Eliberat în 1955, prin amnistia datorată Convenției de la Geneva, a trăit la Cluj, până în 1962.

S-a stins din viață la 23 februarie 1962 în București.

Liceul din Ilia îi poartă, astăzi, numele.

(sursa: Wikipedia)

Despre Glasul Hunedoarei

Citește și

Momentul citirii proclamaţiei de la Alba Iulia, surprins de singurul fotograf prezent – soldatul Samoilă Mârza, un tânăr înrolat în armata austro–ungară, reîntors acasă, la Alba, cu doar patru zile înainte de 1 Decembrie 1918, fost ucenic al unui fotograf din Sibiu, înainte de a începe Primul Război Mondial.

Istoria marii Uniri. Noaptea în care s-a născut România

Adunarea de la Alba Iulia avea să constituie momentul simbolic al Unirii, sărbătorit acum ca …