glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Hunedoara s-a înfrăţit cu un oraş-minune din China

Municipiul Hunedoara şi-a mai adăugat pe lista oraşelor cu care este înfrăţit încă un nume: Kaihua, oraş din provincia chineză Zhejiang. Protocolul de înfrăţire a fost semnat în urmă cu o săptămână, în China.

Primarul Hunedoarei, Viorel Arion, şi directorul Serviciului Urbanism, Corina Oprişiu (care a jucat şi rolul de translator), au făcut deplasarea la Kaihua pentru oficializarea relaţiilor de colaborare dintre cele două oraşe. „Oraşul Kaihua este de-a dreptul impresionant. Este vorba despre o municipalitate ce cuprinde, de fapt, nouă orăşele şi nouă comune în care trăiesc aproape 350.000 de oameni. Practic, o mare parte a oraşului a fost construită în ultimii cinci ani. În Kaihua se pune un foarte mare accent pe educaţie, bazele şcolare de acolo fiind dotate cu absolut toate cele necesare. Majoritatea copiilor vin la şcoală lunea şi pleacă acasă vinerea. Învăţământul axat pe meserii este, de asemenea, foarte dezvoltat. Acum, Kaihua, oraş situat într-o zonă dominată de păduri, pune foarte mare accent pe turism, având aproape unul dintre cele mai mari parcuri naturale din China”, spune Corina Oprişiu.

Un parc industrial de 50 de ori mai mare

Industria rămâne însă baza economiei din oraşul chinez înfrăţit recent cu Hunedoara. „Au un parc industrial de 600 de hectare pe care, în curând, îl vor extinde la aproape 1000 de hectare (Parcul Industrial de la Hunedoara are doar 20 de hectare – n.red.). La anul, o delegaţie a oraşului Kaihua va veni în vizită la Hunedoara şi sperăm să concretizăm relaţia generală de colaborare şi prin proiecte de ordin strict economic. De asemenea, Kaihua va avea şi un stand la viitorul târg al castelelor pe care-l vom găzdui la Hunedoara", declară Viorel Arion.

Kaihua este cel de-al cincilea oraş înfrăţit cu Hunedoara după Argenteuil (Franţa), Szombathely (Ungaria), Zenica (Bosnia-Herţegovina) şi Derince (Turcia).