glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Hunedoara pierde 40 de milioane de euro din cauza birocraţilor de la Bucureşti. Proiectele din Ţara Haţegului sunt blocate de lipsa unui custode al „Geoparcului Dinozaurilor”

Primăriile comunelor din Ţara Haţegului riscă să piardă finanţări de peste 30 de milioane de euro din cauză că Ministerul Mediului nu a stabilit un custode pentru „Geoparcul Dinozaurilor” – arie naturală protejată. Pentru a semna contractele de finanţare, primăriile au nevoie de avize de mediu. Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara nu poate emite însă avize de mediu fără consultarea custodelui ariei naturale protejate. Iar cum acest custode nu există, blocajul este unul de-a dreptul absurd.

Gafă cu efect de domino

Pe 13 iunie, primăriile comunelor Densuş şi Sălaşu de Sus trebuie să semneze contracte de finanţare cu AFIR pentru două proiecte care vizează asfaltarea uliţelor şi drumurilor din mai multe sate. Vor pierde însă banii dacă, până la data amintită, nu vor prezenta şi avizul de mediu necesar. La fel se va întâmpla şi cu proiectele pentru apă şi canalizare depuse de comunele din Ţara Haţegului, dacă nu vor obţine hârtiile necesare de la APM Hunedoara până pe 24 septembrie. În total, e vorba despre proiecte în valoare de 12 milioane de euro. „Numai la noi în comună, pierdem proiecte de 2,5 milioane de euro, dacă nu se rezolvă problema. Am fost lăsaţi să vorbim singuri. Am făcut un memoriu la Prefectură încă dinainte de Paşti, dar nu avem niciun răspuns”, spune primarul comunei Râu de Mori, Niculiţă Mang. „O să avem probleme cu toate proiectele pe care le depunem sau le-am depus deja. Toate primăriile din Ţara Haţegului se vor lovi de lipsa avizului de mediu şi pe iniţiativele pe care le au pe PNDL, ori pe cele depuse la Compania Naţională de Investiţii. Cele 12 milioane de euro se pierd acum, în vara asta, însă, dacă situaţia nu se rezolvă, valoarea proiectelor pierdute va fi dublă, sau chiar mai mare, pe ansamblul zonei”, spune primarul comunei Sarmizegetusa, Adrian Cordos.

În aşteptarea unui răspuns

Prefectul de Hunedoara, Fabius Kiszely, spune că a transmis memoriul întocmit în aprilie de către primarii din Ţara Haţegului la Guvern, însă, până ieri, nu a primit absolut niciun răspuns: „Pe 22 aprilie am trimis memoriul la Bucureşti. De-atunci şi până acum nu am primit nicio veste, din păcate. Într-o primă fază, e vorba de 8,2 milioane de euro care s-ar putea pierde (proiecte aprobate la finanţare de către AFIR, dar pentru care nu se pot semna contracte, în lipsa aprobărilor de mediu – n.red.), aceasta fiind suma totală care ar proveni din fondurile nerambursabile pe proiectele depuse de primării. Mi s-a spus că Ministerul Mediului va rezolva problema. Aştept şi eu să văd cum va face asta”.

„O greşeală pe care nimeni nu vrea să şi-o asume”PENTRU CASETA Sorin Vasilescu 1907

La începutul anului, Consiliul Judeţean a pierdut posibilitatea de a cere 5 milioane de euro pentru restaurarea Forului roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi refuncţionalizarea amfiteatrului antic din vechea capitală a provinciei romane Dacia. La fel a păţit şi Primăria Orăştiei, care solicitase 5 milioane de euro pentru restaurarea fortificaţiei bisericilor-monument din centrul istoric al urbei. În ambele cazuri a fost vorba de o gafă nerecunoscută a Autorităţii de Management al Programului Operaţional Regional: în ghidul de finanţare era trecut că, pentru asemenea proiecte, e nevoie de o „decizie a etapei de încadrare”, act pe care agenţiile de protecţia mediului îl pot emite doar dacă există şi un proiect tehnic. Ministerul Mediului a încercat să rezolve problema, anul trecut, emiţând un ordin prin care spunea că e suficient şi un simplu referat emis de agenţiile de mediu. AM POR nu a luat însă în considerare ce a spus Ministerul Mediului. „E ilogic să ceri un proiect tehnic înainte ca solicitantul de fonduri europene să ştie dacă i se aprobă sau nu finanţarea. Proiectele tehnice, mai ales pentru monumente, sunt costisitoare. În plus, dacă le-am fi făcut şi n-am fi avut apoi finanţare, ar fi venit Curtea de Conturi peste noi şi-ar fi spus că am făcut cheltuieli nejustificate. Totul pleacă de la o greşeală făcută de cineva din AM POR dar pe care constat că nu vrea nimeni să o repare pentru că, de fapt, nu vrea nimeni să şi-o asume..Noi am dat în judecată AM POR din această cauză. Dacă vom câştiga şi nu ni se va finanţa proiectul, vom deschide un alt proces, pe daune de data aceasta şi suntem dispuşi să mergem până la faza în care să executăm silit AM POR”, spune vicepreşedintele CJ Hunedoara, Sorin Adrian Vasilescu (foto).

Tags