glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Hunedoara mai are (oficial) doar 5 păduri virgine

Deşi se află pe locul 3 în ţară, ca suprafeţe împădurite, Hunedoara nu se numără printre judeţele fruntaşe în ceea ce priveşte suprafaţa pădurilor virgine şi cvasivirgine.

Conform unui catalog întocmit anul trecut de Ministerul Mediului, Hunedoara deţine 186,6 hectare de păduri virgine şi 405,4 hectare de păduri cvasivirgine (de cinci ori mai puţine decât judeţul Bihor şi de trei ori mai puţine decât judeţele Maramureş şi Suceava). În plus, suprafeţele identificate până acum ca păduri virgine nu sunt administrate de stat, ci de asociaţii composesorale. Patru dintre pădurile virgine se află pe Valea Buţii, iar una este amplasată pe teritoriul Asociaţiei Composesorale Valea Orăştiei

În ce priveşte pădurile cvasivirgine, în Hunedoara, suprafaţa acestora este de 402 hectare, la acest capitol judeţul Caraş-Severin părând a fi lider naţional, cu peste 6.000 de hectare.

Evaluare nefinalizată

Directorul Direcţiei Silvice Hunedoara, Radu Crişan, spune că instituţia pe care o reprezintă administrează 337 de hectare de păduri cvasivirgine şi precizează că încă 2.700 de hectare de pădure din judeţ sunt încă în proces de evaluare: „Este vorba despre un studiu făcut de World Wide Fund (WWF) împreună cu Ministerul Mediului. În acest studiu noi nu suntem implicaţi nicicum, doar oferim datele care ni se cer. Stabilirea regimului de păduri virgine sau cvasivirgine nu ne încurcă nicicum în actul nostru de administrare. Oricum avem 100.000 de hectare de pădure aflate în arii naturale protejate”.

Conform Ministerului Mediului, suprafeţele incluse în Catalogul Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine (care ar trebui actualizat anual) ”… sunt supuse unei protecţii stricte, ceea ce înseamnă că nu sunt permise nici un fel de lucrări sau activităţi umane care le pot afecta. Singurele activităţi permise sunt cele de cercetare, educaţie şi de vizitare, dar şi acestea sunt permise doar cu condiţia să nu afecteze naturalitatea pădurilor respective”.