glasul-hd.ro Web analytics

Diverse

Hunedoara, în TOP 10 al judeţelor cu cele mai multe locaşuri de cult. Reţeaua de locaşuri de cult este în plină dezvoltare, chiar şi pe timp de criză

Judeţul Hunedoara se clasează pe loc fruntaş în topul judeţelor cu cele mai multe locaşuri de cult. Aproximativ 630 de biserici de diferite religii sunt răsfirate pe tot cuprinsul judeţului. În ţară, numărul locaşurilor de cult a depăşit cu mult cifra de 18 mii, iar în tot acest timp se lucrează de zor la ridicarea altor biserici, proiecte costisitoare, finanţate de cele mai multe ori din bugetele locale şi în mică parte din donaţii sau din fondurile BOR.

Dezvoltarea reţelei locaşurilor de cult a cunoscut o creştere fulminantă în perioada postdecembristă. Privaţi de viaţa spirituală de regimul comunist, ortodocşii s-au refugiat în sânul bisericii, imediat după căderea dictaturii. Bisericile, multe dintre ele puse la pământ de fosta cârmuire a ţării, au răsărit după revoluţie ca ciupercile după ploaie. Statisticile arată că după înlăturarea regimului comunist de la cârma ţării, a fost declanşată o întreagă operaţiune de reconstruire a locaşurilor de cult. Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) spun că este vorba despre construirea a două mii de biserici, toate la iniţiativa enoriaşilor şi mare parte sponsorizate din donaţii şi nu din bani de la bugetul de stat, aşa cum se pretinde. Totuşi, bugetul de stat al României este una din principalele surse financiare pentru alimentarea construcţiilor poftite de BOR. Pe plan local, acest aspect se reflectă şi în fondurile alocate locaşurilor de cult din bugetul fiecărei localităţi, indiferent de mărimea sau puterea financiară a acesteia.

Ce e prea mult strică

Jurnaliştii de la BBC au lansat recent un reportaj despre România şi numărul impresionant de biserici existente la ora actuală pe tot cuprinsul ţării noastre. Datele oficiale, furnizate de Secretariatul de Stat pentru Culte, relevă faptul că în România numărul locaşurilor de cult depăşeşte 18 mii. Mai exact pe tot cuprinsul ţării noastre sunt 18.429 de locaşuri de cult, dintre care 70 la sută aparţin BOR. Judeţul Hunedoara, cunoscut ca fiind leagănul civilizaţiei române şi al spiritualităţii poporului român, se află în topul judeţelor cu cele mai multe biserici. Jurnaliştii de la incont.ro au lansat o hartă interactivă care cuprinde numărul de locaşuri de cult, dar şi numărul de paturi de spital şi de unităţi de învăţământ pentru fiecare judeţ în parte.

Hunedoara, în Top şapte

Statisticile clasează judeţul Hunedoara pe locul şapte în topul judeţelor cu cele mai multe biserici, indiferent de cultul religios, şi numără 629 de locaşuri de cult, fiind devansat de Arad (631), Iaşi (637), Bacău (666), Suceava (682), Bihor (709) şi Cluj (833). La un simplu calcul se observă că în judeţul Hunedoara există o biserică la 630 de locuitori. Dacă e să comparăm numărul bisericilor cu cel al unităţilor de învăţământ sau spitaliceşti, discrepanţele sunt mari. În judeţul Hunedoara există 106 unităţi de învăţământ la care sunt arondate şi altele fără personalitate juridică, rezultând un total de 326 de şcoli, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara. Drept e că numărul de paturi de spital este considerabil mai mare, însă unităţile medicale sunt doar în număr de unsprezece.

Avem destule, dar mai vrem

Reţeaua de locaşuri de cult este în plină dezvoltare. Aproape că nu există localitate în judeţul Hunedoara care să nu aibă în construcţie o biserică, o casă de rugăciune, sau lucrări de reabilitare, modernizare a vreunui locaş de cult. „Foamea” pentru credinţă şi locuri de de închinăciune trece peste nevoile comunităţilor locale, calcă peste dorinţa locuitorilor şi stoarce bugetele locale de bani şi terenuri. La sfârşitul lunii trecute consilierii locali ai Devei au aprobat transmiterea în folosinţă gratuită pe o perioadă de 49 de ani a unui teren de peste o mie de metri pătraţi în zona Nicolae Grigorescu pentru construirea unui locaş de cult. O altă biserică în construcţie este în cartierul Viile Noi, în curtea unei unităţi şcolare. Situaţie similară este şi la Hunedoara unde administraţia locală a acordat Episcopiei un teren de peste o mie de metri pătraţi pentru construcţia unui alt locaş de cult. Biserica urmează să fie construită în curtea Şcolii Generale nr. 8, iar pentru asta a fost „sacrificat” un teren de sport al unităţii de învăţământ. Nici locuitorii din zonă nu sunt foarte bucuroşi cu privire la ridicarea noii biserici şi spun că îi vor deranja clopotele. Tot în Hunedoara Episcopia Devei a solicitat cinci terenuri în diverse cartiere ale oraşului în vederea construirii locaşurilor de cult.