glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Hunedoara, excedent dublu în 2017 faţă de 2016. Bobouţanu: „Dacă Guvernul renunţă la ideea de a ne tăia jumătate din excedent, o să ne descurcăm”

Primăria Hunedoarei a înregistrat anul trecut un surplus la buget de aproximativ 9,3 milioane de lei, aproape dublu faţă de cel din 2016. Primarul oraşului, Dan Bobouţanu, spune că toţi banii vor merge spre investiţii.

Medalion BoboutanuCifrele reies din două proiecte de hotărâre ce urmează să fie supuse dezbaterii şi votului Consiliului Local Hunedoara pe parcursul unei şedinţe extraordinare ce are loc astăzi. Conform datelor din proiectele de hotărâre, în 2016, Primăria Hunedoarei a înregistrat un excedent bugetar de 4,2 milioane de lei. La finele lui 2017, aceeaşi instituţie a constatat că are în plus 9,3 milioane de lei. Primarul Dan Bobouţanu (foto) spune că doi factori au condus la această situaţie: economiile făcute de Primărie şi o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor locale. „Anul trecut s-a mers mai mult pe teren, s-au emis somaţii şi s-au recuperat creanţe de la persoane juridice şi fizice. Tot anul trecut am reuşit să facem economii urmărind mai atent lucrările care se fac în oraş, indiferent că e vorba de contracte în derulare, sau de lucrări scoase la licitaţie. În urma multor licitaţii s-au atribuit contracte şi la 65 – 70 la sută din valoarea estimată iniţial. Aşa se întâmplă când există o concurenţă reală între firme”, declară primarul.

Guvernul va înjumătăţi excedentul

Legea Bugetului pe 2018 prevede că oraşele care, în 2016, au înregistrat excedent, primesc cu 50 la sută mai puţini bani din cotele defalcate din TVA şi impozitul pe venit care li s-ar fi cuvenit în mod normal. La fel ar urma să se întâmple şi cu excedentul înregistrat pe 2017. Primarul Hunedoarei s-a numărat printre edilii PSD care nu s-au sfiit să critice public ideea. „Am făcut, la vremea respectivă demersuri în încercarea de a schimba acele prevederi din Legea Bugetului. Deocamdată, situaţia rămâne neschimbată. Problema excedentelor bugetelor locale se va pune la modul real abia la vară. Până atunci eu sper că se vor găsi, totuşi, soluţii de compensare a acestei măsuri, aşa cum s-au găsit şi în 2015, pe vremea lui Ponta, când s-a aplicat acel principiu al bugetului minim garantat. Oricum, excedentul nostru pe 2017 este angajat deja în investiţii, pentru că ar fi ilegal să licitezi o lucrare, dar să nu ai banii prevăzuţi în buget. Nu e ca şi cum am fi avut aceşti bani şi nu i-am fi folosit. Dacă Guvernul renunţă la ideea de a ne tăia jumătate din excedent, o să ne descurcăm. Dacă nu, vom căuta soluţii. Trebuie ţinut cont că, în 2018, pe lângă investiţiile din fonduri proprii, noi va trebui să asigurăm şi co-finanţare atât pentru proiectele contractate prin PNDL 2 cât şi pentru cele din fonduri europene”, declară Dan Bobouţanu.

Citeşte şi:

PSD pedepseşte primăriile eficiente. Noua Lege a bugetului confiscă jumătate din excedentele bugetelor locale. Până şi primarii PSD sunt nemulţumiţi