glasul-hd.ro Web analytics

ActualitatePolitică

Haralambie Vochițoiu și Carmen Eleonora Hărău, cei mai activi parlamentari hunedoreni

Institutul de Politici Publice (IPP) a redactat un nou raport privind activitatea parlamentară a deputaților și senatorilor pentru perioada de la începutul acestei legislaturi, 22 decembrie 2012, până la 30 iunie 2016, interval care acoperă șapte sesiuni parlamentare.

Pentru monitorizarea activității parlamentare a fost creat un indice cu ajutorul căruia este clasificată activitatea deputaților și senatorilor în actualul mandat, dar și a grupurilor parlamentare. În această ediție, pentru prima dată, a fost introdus și clasamentul pe județe. Indicele activității parlamentare (IAP) reprezintă un instrument de măsură a gradului de implicare și activitate politică a aleșilor în activitățile curente ale forului legislativ al României, și anume inițiative legislative, luări de cuvânt, declarații politice, interpelări și întrebări parlamentare, dar și moțiunile de cenzură semnate.

Județul Hunedoara, în partea a doua a clasamentului

În această ediție, pentru prima dată, a fost realizat și topul celor mai active județe. Valorile finale reprezintă media aritmetică a valorii indicelui agregat al activității parlamentare al tuturor deputaților și senatorilor din județul respectiv, care au deținut un mandat în această legislatură. Cel mai activ județ, din punctul de vedere al valorii medii IAP obținut de senatorii și deputații trimiși în Parlamentul României, este Vaslui. Valoarea medie a deputaților și senatorilor vasluieni este de 101,13. În medie, parlamentarii vasluieni au avut 65 de inițiative legislative, 191 luări de cuvânt, 120 de declarații politice, 64 de interpelări și întrebări parlamentare și 4 moțiuni semnate. La polul opus se află județul Mehedinți, cu o valoare medie IAP de 19,66. Județul Hunedoara se clasează pe locul 22 cu 43,69 de puncte, în condițiile în care, dintre cei patru senatori și nouă deputați pe care hunedorenii i-au trimis în Parlament la final de legislatură, mai „muncesc” în Casa Poporului doar trei senatori și patru deputați.

Carmen Hărău a urcat două poziții în clasament

Dintre deputații hunedoreni, cea mai bine clasată este liberala Carmen Hărău. Deputatul hunedorenilor ocupă locul patru în topul celor mai active femei parlamentar cu 125,3 puncte. În clasamentul general  al Camerei Deputaților, față de precedentul raport, Carmen Hărău a urcat două poziții, de pe locul 20 pe 18. Deputatul hunedorenilor a condus, detașat,  de la începutul mandatului, clasamentul  județean al deputaților. Și deputatul PSD, Natalia Intotero, se regăsește în clasamentul întocmit de IPP, ocupând locul 13 în topul celor mai active femei deputat cu 75,75 de puncte.

Haralambie Vochițoiu, cel mai tare senator hunedorean

Singurul parlamentar care a mai rămas în Valea Jiului, senatorul Haralambie Vochițoiu, se clasează pe locul cinci în clasamentul celor mai activi bărbați senatori și pe locul șapte în clasamentul general al Senatului, cu 150.6 puncte. Vochițoiu reprezintă, în momentul de față, Partidul Mișcarea Populară, după fuziunea acestuia cu UNPR. În timpul activității sale la UNPR, Vochițoiu a ocupat o perioadă funcția de lider al grupului parlamentar din Senat al acestei formațiuni politice. Actualul președinte al PMP Hunedoara a rămas singurul parlamentar de Valea Jiului, după arestarea Monicăi Ridzi, plecarea la Curtea de Conturi a lui Cosmin Nicula și alegerea în funcția de primar al lui Cristian Resmeriță.

Tags
Back to top button
Close
Close