glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Habar nu a avut că a fost decorat de președintele României. Profesorul hunedorean Eli Androne-Petru a primit Ordinul „Meritul Cultural”

Președintele României, Klaus Iohannis, a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F „Promovarea Culturii”, profesorului hunedorean Eli Androne-Petru pentru meritele remarcabile avute în calitate de dirijor al Corului de copii „Vlăstarele Orăștiei”. Cu toate că președintele a semnat, ieri, decretul de decorare a profesorului hunedorean, Eli Adrone-Petru susține că nu știe nimic și nu a fost informat despre această decorare.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 5 aprilie, decretele de decorare a Centrului P.E.N. Club România și a domnului Eli Androne-Petru, profesor. Astfel, în semn de apreciere deosebită pentru meritele remarcabile avute în calitate de dirijor al Corului de copii „Vlăstarele Orăștiei”, contribuind astfel la afirmarea internațională a muzicii sacre și laice, românești și universale, președintele a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F „Promovarea Culturii”, domnului Eli Androne-Petru, profesor la Școala Generală „Dr. Aurel Vlad” din Orăștie (județul Hunedoara). Deși, administrația prezidențială a emis un comunicat de presă prin care se informează că președintele țării a semnat decretul de decorare a dirijorului hunedorean, Eli Androne-Petru habar nu are despre ce este vorba, dar nu se miră pentru că nu i se îmtâmplă prima dată. Ba mai mult, el susține că jurnaliștii cotidianului „Glasul Hunedoarei” i-au dat vestea. „Toată lumea mă sună și eu habar nu am. Eu plec în Bulgaria cu copiii, la cel mai tare concurs pe care l-am avut vreodată în viață și doar acest lucru mă interesează. Chiar vă rog să mă informați despre ce decret și despre ce decorare este vorba. Numai eu am fost decorat sau mai sunt și alții? Eu am mai avut o decorare de asta, pe vremea lui Iliescu. Nici atunci nu am fost anunțat de nimeni, dar țin minte că am primit o medalie după vreo șapte ani și am înțeles că trebuia să îmi ajungă și o sumă de bani, dar nici în zi de astăzi nu am primit banii. În plus, mi-au trimis și o diplomă cu semnătura lui Iliescu și a lui Năstase, pe care mi-au greșit și numele, că scrie <doamnei Eli Androna>. Sincer, habar nu am despre ce este vorba, dar nici nu mă interesează. Pe noi (n. red. Corul Vlăstarele Orăștiei) nu ne-a ajutat și susținut nimeni financiar, chiar dacă avem foarte multe medalii de aur câștigate la competiții internaționale. Indiferent de țară, noi am participat pe banii noștri, nimeni nu ne-a sponsorizat sau recompensat financiar pentru merite”, a precizat Eli Androne Petru.

Cel mai titrat cor din România

În cei 20 de ani, corul, înfiinţat în februarie 1996, pe lângă Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Orăştie a parcurs peste 400 de piese sacre şi laice, în 22 de limbi (de la scoţiană, la japoneză), a susţinut sute de recitaluri şi a participat la zeci de festivaluri în ţară şi peste hotare. Din 2004 începe activitatea competiţională, participând la Olimpiada Mondială Corală de la Bremen, Germania şi obţinând Diploma de Argint. Din 2006, în 11 ani, a mai participat la 15 festivaluri internaţionale, palmaresul la zi înregistrând acum 32 de trofee (cel mai important, Medalia de Argint, la Grand Prix of Nations, Magdeburg, 2015 și trofeul internațional, „Angel of Peace”, la Festivalul „Corul Mondial al Păcii” de la Viena). Din acest punct de vedere, Corul „Vlăstarele Orăștiei” este, de departe, cel mai titrat cor de copii (şi nu numai!) din România.

Tags