glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Guvernul strânge şurubul restructurării CEH

Alegerile au trecut, promisiunile şi asigurările că „va fi bine” sunt deja uitate, iar angajaţii Complexului Energetic Hunedoara, inclusiv managerii, au din nou motive serioase să îşi facă griji.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a cerut echipei manageriale a CEH să prezinte, în termen de o lună, un plan realist de viabilizare a colosului industrial. Acesta a adăugat că responsabilitatea pentru identificarea soluţiilor de care are nevoie Complexul Energetic Hunedoara aparţine, în primul rând, echipei manageriale. Directorul general al CEH, Aurel Niculescu, ne-a declarat că se va conforma solicitării ministrului delegat pentru Energie: „În termen de maximum o lună vom prezenta un program de redresare economică în variantă reactualizată. În linii mari, este vorba despre acelaşi plan pe care l-am enunţat şi în urmă cu câteva luni, program ale cărui elemente principale sunt retehnologizarea zonei de minerit, reducerea costurilor cu munca vie, reabilitarea Grupului 4 de la Termocentrala Mintia, realizarea instalaţiilor de desulfurare pentru grupurile 3 şi 4, amenajarea hidro-energetică a Mureşului dar şi construirea unui grup energetic, tot la Mintia, care să funcţioneze în regim de co-generare şi să producă 600 de MWh. Într-un interval de 10 – 15 ani de la punerea lui în funcţiune, acesta ar trebui să poată înlocui actualele grupuri 3 şi 4”.

Semne de întrebare

Încă din vara acestui an, Aurel Niculescu a declarat că şi în 2015 se vor efectua reduceri de personal în cadrul CEH, singurii angajaţi care nu vor avea de suferit urmând a fi cei care muncesc în subteran. Nici atunci şi nici acum, Niculescu nu a avansat un număr al angajaţilor care vor fi disponibilizaţi. Peste 500 de salariaţi ai CEH au părăsit unitatea anul acesta, majoritatea prin pensionare

Echipa managerială a Complexului a intrat deja într-o cursă contra-cronometru pentru a contracta un credit de 40 de milioane de dolari, bani cu care să participe la parteneriatul româno-chinez pentru lucrările în valoare de 270 de milioane de dolari ce se doresc a fi făcute la Termocentrala Mintia.

O altă problemă urgentă este retehnologizarea sectorului minier, proces început şi întrerupt în acest an din cauza unor neînţelegeri cu partenerul polonez rămas în ultima fază a negocierilor. Investiţia necesară este de aproximativ 65 de milioane de euro.

Deşi a fost înfiinţat în decembrie 2012, CEH are deja pierderi în valoare de un miliard de lei.

Petre Nica: „Actuala echipă nu poate mai mult”

Liderul Sindicatului „Muntele” din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, Petre Nica, se declară foarte pesimist în ce priveşte şansele ca peste o lună această entitate economică să aibă stabilită o strategie realistă şi pentru viabilizare. „Actuala echipă şi-dovedit limitele. Eu sunt aproape convins că a fost numită doar ca să menţină unitatea la un nivel de avarie. Şi când au vrut să ia o câte o decizie, a intervenit factorul politic, 2014 fiind an electoral. Se repetă istoria din 2013, când fosta echipă a întocmit bugetul de venituri şi cheltuieli fără să se consulte cu sindicatul. Atunci nu au fost prevăzute sumele pentru drepturi ale angajaţilor stipulate de Contractul Colectiv de Muncă, de exemplu sporul de pericol sau prima de vacanţă. Dacă tot aşa se procedează, apare din nou pericolul unor tensiuni sociale”, adaugă Petre Nica. Liderul sindical mai spune însă că este oarecum surprins că ultimatumul dat de ministrul delegat pentru Energie a apărut la nici două zile după încheierea alegerilor prezidenţiale.

30 de zile are la dispoziţie conducerea CEH pentru a spune cum se poate redresa singurul colos industrial rămas în judeţ.