glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Guvernul PSD mai scornește o taxă

Anunț din interiorul Guvernului Dăncilă! Românii vor fi nevoiți să scoată din nou bani din buzunar. Potrivit ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, se lucrează la o nouă Ordonanță de Urgență.

images

Șefa Mediului a declarat că propunerile privind valoarea garanţiei pe care cetăţenii ar urma să o plătească la fiecare achiziţionare de produs în ambalaj reutilizabil sunt de 0,5 – 0,6 lei/bucată, a spus ministrul Mediului.

„Trebuie să avem foarte mare grijă de ambalaje. Sper ca la finalul acestei săptămâni să avem o formă finală a ordonanţei (ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje – n. r.), după care să o prezentăm într-un cadru amplu, asta însemnând toţi factorii decidenţi pe lanţul de trasabilitatea a deşeului. Sunt de părere că suma de 2 lei (garanţie pentru fiecare ambalaj reutilizabil – n. r.) cuprinsă în ordonanţă nu poate fi în jurul acestei valori. Propunerile sunt undeva în jurul a 0,5 – 0,6 lei/bucată (drept garanţie – n. r.)”, a afirmat Gavrilescu.

„România nu trebuie să mai fie în situaţia în care se află azi, să aibă 39 de depozite industriale care nu sunt închise şi să fie trimisă în judecată la Curtea Europeană de Justiţie. În acelaşi timp, atât ca ministru al Mediului, cât şi ca român, sunt bucuroasă să anunţ că am reuşit să mai închidem o procedură de infringement, prin aprobarea Planului Naţional de Gestiune de Deşeurilor. Pe data de 8 martie, Comisia Europeană ne-a notificat şi ne-a clasat această procedură”, a precizat ea.

Totodată, aceasta a mai afrimat că, la ora actuală, se lucrează la modificarea legislaţiei privind introducerea unui tarif diferenţiat, care să determine încurajarea colectării selective

„Ministerul Mediului încearcă să ardă etape pentru a ne alinia la cerinţele Uniunii Europene. Ministerul Mediului şi eu, personal, nu ne-am dorit nicio clipă să îndepărtăm din lanţ colectorii de deşeuri. Dimpotrivă, vrem ca, împreună cu autorităţile locale, să recunoaştem exact colectorii care fac performanţă, colectorii care îşi îndeplinesc obligaţiile de mediu, colectorii care înregistrează fiscal tot ceea ce agonisesc, astfel încât transparenţa de care dăm dovadă să fie una pe care cu toţii ne-o dorim. Un rol important îl vor avea organizaţiile de transfer de deşeuri. Împreună cu ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, n.r.) şi Ministerul Dezvoltării, lucrăm acum inclusiv la modificarea legislativă privind introducerea unui tarif diferenţiat, în sensul să implementăm un instrument economic pe care să ni-l asumăm noi, românii, şi să-l prezentăm Comisiei Europene ca fiind o emanaţie corectă în speţa de a ne duce spre promovarea colectării selective. Tariful diferenţiat trebuie să determine dorinţa românilor de a putea colecta selectiv deşeurile şi de plăti numai pentru cantitatea de deşeu umedă pe care o produce”, a spus Graţiela Gavrilescu, conform Digi24.ro.

(sursa: bugetul.ro)