glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Gunoaiele au ajuns „situaţie de urgenţă”. Cel puţin 80.000 de tone de deşeuri sunt aruncate aiurea prin judeţ

Criza deşeurilor, despre care „Glasul Hunedoarei” vorbeşte de mai bine de un an, a ajuns subiectul unic al unei şedinţe extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

„În contextul existenţei unei stări potenţial generatoare de situaţii de urgenţă creată de modul de gestionare a deşeurilor pe teritoriul judeţului Hunedoara cu impact asupra sănătăţii populaţiei şi poluării mediului, astăzi (ieri – n.red.), la sediul Instituţiei Prefectului Judeţului Hunedoara s-a întrunit, în regim de urgenţă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

(…)

În perioada următoare, pentru reducerea riscului apariției unei epidemii generate de rozătoare și insecte, dar și de poluarea terenurilor, apelor și pânzei freatice, Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor precum și Sistemul de Gospodărire a Apelor vor monitoriza permanent și vor informa președintele C.J.S.U. cu privire la situația generată de depunerile de deșeuri”, se arată într-un comunicat al Prefecturii.

Formalitate pentru demersul CJ

Toate vechile rampe de gunoi din judeţ sunt închise. Această măsură este, de fapt, o parte din proiectul de peste 50 de milioane de euro derulat de Consiliul Judeţean prin care s-a construit la Bârcea Mare un deponeu ecologic, iar la Petroşani a fost realizată o staţie de sortare şi transfer. Deponeul ecologic e gata din noiembrie 2015, dar nu poate fi folosit pentru că nici până acum nu s-a reuşit derularea unei licitaţii până la capăt pentru desemnarea unei firme care să-l opereze. Asta din cauză că mai multe firme au contestat de mai multe ori prevederile din caietele de sarcini întocmite de Consiliul Judeţean. Oficialii CJ Hunedoara se scuză sugerând că, de fapt, firmele din domeniu nu vor decât să se blocheze una pe cealaltă. Şefii Consiliului Judeţean au anunţat că intenţionează să desemneze fără licitaţie un operator temporar al deponeului până la finalizarea definitivă a licitaţiei ce se doreşte a fi organizată în acest scop. Aşa se face că şedinţa de ieri a CJSU se prea poate să fie şi o formalitate care să ajute CJ Hunedoara în demersul său, justificându-se oficial caracterul de urgenţă al măsurii.

Cel puţin 80.000 de tone de deşeuri aruncate aiurea

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaş, face un calcul simplu, care arată că judeţul are o problemă extrem de gravă cu gestionarea deşeurilor: „Judeţul produce anual în jur de 120.000 de tone de deşeuri. Pe capacităţile temporare de depozitare de la Deva şi Petroşani avem 100.000. Într-un an şi jumătate de când nu mai avem vechile rampe de gunoi, ar fi trebuit să avem 180.000 de tone de deşeuri. Rezultă că restul deşeurilor (cel puţin 80.000 de tone) sunt aruncate aiurea, peste tot, pentru că este exclus să fi scăzut brusc cantitatea de gunoaie generată de hunedoreni”.

Pe rampa temporară de la Petroşani nu se mai depun gunoaie încă de pe 28 martie. Cea de la Deva mai funcţionează până la finele acestei luni. În consecinţă, CJ Hunedoara mai are la dispoziţie mai puţin de patru săptămâni să găsească o soluţie.

Tags