glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Grevă spontană la Orăştie. Angajaţii au întrerupt lucrul din cauză că nu şi-au primit primele de Crăciun

În timp ce unii angajaţi din ţară protestează pentru neplata salariilor, alţii îşi cer în stradă primele de sărbători. S-a întâmplat la Orăştie. Sute de angajaţi ai platformei industriale „Chimica” au protestat în faţa unităţii, nemulţumiţi că nu şi-au primit prima de Crăciun.

Greva spontană s-a declanşat la ora 7:00 când angajaţii schimbului întâi au refuzat să intre la muncă. Treptat, lor li s-au alăturat şi colegi din celelalte schimburi. Primii protestatari au fost angajaţi ai firmelor Chimsport, Mavic şi Chimica. Nemulţumirea lor era legată de faptul că ar fi urmat să primească tichete cadou în valoare de 200 de lei, drept primă de sărbători, până la sfârşitul acestei luni, şi alţi 100 de lei, tot tichete cadou, în luna ianuarie. Şi asta, în condiţiile în care contractul colectiv de muncă prevede acordarea unei prime de sărbători de 400 de lei.

Suntem nemulţumiţi că ni s-au mărit normele şi nu ajungem niciodată să ne descurcăm cu banii. Iar acum, înainte cu o săptămână de sărbători, ne anunţă că nu primim banii care ar fi trebuit să-i primim cu zece zile înainte. Nu cerem nimic în plus. Ne vrem doar drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă”, a afirmat o angajată.

Consens cu patronatul

După mai multe ore de grevă, sindicaliştii au intrat la negocieri cu reprezentanţii platformei industriale. Potrivit liderului sindicatului „Plastor”, Nicolae Martin, patronatul celor şapte firme, aflat la Cluj, susţine că se vor plăti cei 400 de lei net până vineri, 20 decembrie.

Noi am primit o notificare că primele vor fi plătite până vineri însă oamenii nu au încredere deoarece vineri este şi ultima zi de lucru din acest an. Din acest motiv, angajaţii au cerut plata acestor bani până mâine (n. red – astăzi)”, a declarat Nicolae Martin.

Sindicaliştii le-au mai propus reprezentanţilor patronatului să acorde o parte din bani în cursul zilei de miercuri şi diferenţa în cursul zilei de joi. Activitatea pe platforma industrială din Orăştie a fost paralizată, ieri, întreaga zi, angajaţii din schimbul II refuzând să intre la lucru, din solidaritate cu colegii din schimbul I. În cazul în care nu se vor acorda primele în cursul zilei de astăzi, sindicaliştii cred că activitatea se va opri din nou şi în zilele următoare.