glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Grandomanie pe banii Termocentralei Mintia. Fostul director Borca şi-a cumpărat trofeu şi diplomă

Fostul director al Termocentralei Mintia, Tiberiu Borca, a cheltuit peste 5000 de euro în anul 2011 ca să-şi cumpere o diplomă şi un trofeu fără nicio valoare. Diploma de excelenţă pentru calitate decernată la Paris de către un SRL din Spania nu este recunoscută de nimeni, având practic valoarea unui carton.

În anul 2011 fostul director de la Termocentrala Mintia, Tiberiu Borca, se lăuda cu o diplomă de excelenţă intitulată pompos, “International Star for Lidership in Quality Award”, atribuită de Busines Initiative Directions (B.I.D), pe care a şi postat-o pe prima pagină a site-ului oficial al instituţiei.

Cine este BID şi cât costă diploma

Firma care atribuie diplomele de excelenţă în calitate, B.I.D., este un SRL cu sediul în Spania fiind înregistrată cu obiect de activitate în publicitate. Acordarea diplomelor este de fapt o escrocherie la limita legii. În ultimii ani, BID a trimis oferte de participare la gale de premiere către firme din întreaga lume, în special în Europa de Est, Africa şi Asia.
În e-mailul primit de la BID este precizat că firma destinatară a câştigat un premiu de excelenţă şi le oferă recunoaştere internaţională. Celui care se înscrie să-şi ridice premiul i se cere să le plătească 3.900 de euro, sumă care reprezintă costul camerei de hotel pentru o noapte, diploma şi trofeul. Jurnaliştii din Spania, care au demascat escrocheria, sunt de părere că totalul costurilor pe care BID le are cu un invitat nu depăşesc 500 de euro.
Premiul oferit de BID, şi primit de Termocentrala Mintia, nu are nicio valoare, fiind acordată de o firmă nerecunoscută pe plan mondial în ceea ce priveşte certificarea sistemelor de calitate. Firmele care beneficiază de aceste premii nu pot să raporteze înşelătoria, deoarece companiile nu sunt obligate să plătească cei 4.900 de euro. Este o modalitate simplă de a face bani de la persoanele dornice să-şi legitimeze cu orice preţ calităţi pe care nu le au.

Borca s-a plimbat la Paris ca să-şi ridice cartonul

În 11 aprilie 2011 directorul de atunci al Termocentralei Mintia, Tiberiu Borca, s-a deplasat la Paris pe banii instituţiei ca să-şi ridice cartonul plătit cu 4.900 de euro, tot din bugetul firmei pe care o conducea şi care trecea printr-un proces de restructurare cu reduceri de cheltuieli şi disponibilizări de personal. Unul dintre liderii de sindicat de la Termocentrala Mintia, Marcel Manga, spune că nu ştie ce valoare are diploma cumpărată de Borca. „Am auzit atunci că am obţinut un premiu, dar nu am cunoştinţă de amănunte. La vremea respectivă au fost voci în societate care au spus că nu poate fi o diplomă serioasă, pentru că nu poţi obţine o certificare în domeniul calităţii fără o monitorizare sau o auditare prealabilă. Este grav dacă s-a întâmplat aşa ceva” a declarat Manga.

Specialiştii confirmă proasta calitate a cartonului

Supoziţiile angajaţilor din Termocentrală sunt întărite şi de specialişti în domeniul certificării sistemelor de management al calităţii. „Nu orice firmă este abilitată să ofere diplome de excelenţă în calitate. Şi aceste diplome se obţin în urma implementării unui sistem şi a monitorizării funcţionării acestuia. Simpla participare la un simpozion nu poate justifica acordarea unei diplome recunoscute”, este de părere Aurel Petresc, reprezentant în România al firmei TUV. Electrocentrale SA nu este singura firmă din România care a primit o asemenea diplomă. Societatea condusă la vremea respectivă de Tiberiu Borca se află într-o companie selectă alături de o cofetărie din Ploieşti şi o firmă de transport cu cinci maşini din Sebeş.

Loading...