glasul-hd.ro Web analytics

Reportaj

Grădina ZOO din Hunedoara „intră” în Europa

Grădina Zoologică din Hunedoara îşi va redeschide porţile începând din toamna acestui an. În momentul de faţă, lucrările de modernizare sunt în plină desfăşurare. La finalizarea lor Hunedorenii se vor putea mândri cu un loc de agrement amenajat la standarde europene.

În urmă cu câţiva ani vechiul parc ZOO din Hunedoara a fost în pericol să fie închis pentru că nu mai corespundea normelor europene. Administraţia locală a decis modernizarea acestuia şi a accesat un proiect finanţat din fonduri guvernamentale în proporţie de 75 la sută.

Mai multe animale în cuşti mai mari

Fondurile necesare modernizării Grădinii Zoologice se ridică la 1.7 milioane de lei. Din aceşti bani vor fi renovate şi extinse cuştile animalelor în aşa fel încât acestea să se încadreze în normele impuse de legislaţia Uniunii Europene. Noile spaţii vor fi de două ori mai mari permiţând „locatarilor” acestora să se mişte în voie. Vor fi dotate cu bazine cu apă şi decorate în funcţie de habitatul din care provine fiecare specie având în componenţă ţarcuri largi, trunchiuri de copaci, pietre si locuri de căţărat, încercând să se asigure un mediu de viaţă adecvat pentru fiecare animal. Numărul cuştilor va fi suplimentat cu spaţii noi pentru viitoarele specii ce vor fi achiziţionate. În prezent în parcul ZOO din Hunedoara sunt peste 70 de „locatari”, conform spuselor medicului veterinar Ciprian Hodor.

Animalele au trecut iarna cu bine

Vedetele parcului ZOO din Hunedoara sunt leii, tigrii, urşii, lupii, vulpile şi maimuţele. Administratorul Grădinii Zoologice din Hunedoara, medicul veterinar Ciprian Hodor spune că iarna grea din acest an nu a afectat animalele care au fost păstrete integral în Hunedoara. „Nu a fost nevoie să relocăm animalele pe timpul iernii chiar dacă ne aflăm în plin proces de renovare. Chiar dacă iarna a fost grea nu am întâmpinat dificultăţi în întreţinerea animalelor” a declarat Hodor.

Hunedorenii aşteaptă cu nerăbdare redeschiderea parcului ZOO

Pentru Hunedoreni zona de agremet din marginea pădurii Chizid din care făcea parte şi parcul ZOO era o oază de recreere. „Grădina zoologică a fost locul care mă bucura cel mai mult când eram copil. O băteam pe mama zilnic la cap să mă ducă acolo, simţindu-mă extraordinar. Când am auzit că se investesc bani în renovarea ei m-am bucurat enorm. Tot ce pot să spun e că aştept cu sufletul la gură redeschiderea grădinii zoologice”, mărturiseşte hunedoreanca Druţu Laura. Înainte de începerea lucrărilor de renovare preţul unui bilet de intrare la „Zoo” costa un leu, odată cu finalizarea construcţiilor, valoarea biletului va fi puţin majorată rămânând încă accesibil pentru vizitatori.