glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Glasul lui Ștefan CIOCAN

Editorial publicat în 30 aprilie 2014. Alți actori pe scena politică de astăzi, dar aceleași probleme.

 

Nana Mărie era o bătrână de 96 de ani care locuia undeva într-un sat pierdut printre crestele domoale ale Apusenilor. Şi-a trăit cu demnitate ultimii ani ai vieţii, într-un mediu în care orăşenii nu ar putea vieţui nici măcar câteva zile. Am întrebat-o când am cunoscut-o: „Cum e, nană Mărie”? Bătrâna s-a uitat la mine cu o privire plină de duioşie. „Bine, maică! Bine! Că ne-am obişnuit cu răul”!

 

Nu ştiu dacă bătrâna din Apuseni mai trăieşte, dar replica ei rămâne un citat definitoriu pentru un popor care de aproape 100 de ani încearcă zadarnic să-şi găsească identitatea şi demnitatea. Avem impresia că trăim bine doar pentru că ne-am obişnuit cu răul.

 

De la începutul lunii s-au scumpit ne-necesar de drastic carburanţii. Oamenii nu au protestat, nu s-au blocat în maşini pe drumuri, arătând astfel că nu sunt de acord cu accizarea suplimentară a motorinei şi a benzinei, impusă de Victor Ponta. Românii au dat fuga cu o zi înainte la staţiile de carburanţi, au făcut un plin şi dacă au mai găsit vechile canistre de pe vremea „împuşcatului” le-au umplut şi pe acestea. Apoi s-au dus cuminţi, fiecare la treaba lor, înjurând printre dinţi şi mulţumind în acelaşi timp lui Dumnezeu, guvernului, lui Ponta sau lui Iliescu că „putea fi şi mai rău”.

 

Şi-au rezolvat pe termen scurt problema, au carburant la preţul vechi cât să umble câteva zile, maximum câteva săptămâni. Numai bine cât să se obişnuiască cu răul şi să le pară viaţa acceptabilă.mirela-palada-surprinzator

 

De doi ani a venit la putere un guvern care şi-a clădit succesul electoral pe minciună, demagogie şi în special pe specularea greşelilor de comunicare făcute de precedenta putere. Românilor li s-au promis lapte şi miere. Pensionarii au fost amăgiţi cu majorarea veniturilor, bugetarii cu reîntregirea salariilor. E drept că mediul economic privat nu a fost momit cu nimic, dar nici nu contează în ecuaţia politicienilor decât ca o sursă de finanţare a cheltuielilor bugetare. Mediul economic privat este vaca costelivă care se chinuie să mai dea puţin lapte ca să sature clasa politică veşnic flămândă. În loc de un trai mai bun, cum li se promisese în campania electorală, românii au primit o avalanşă de taxe şi impozite pe care le-au acceptat cu atâta seninătate de parcă statul le-ar fi dat, nu le-ar fi luat din buzunare. Presat de cercurile de interese ale baronilor locali, care stau în spatele sforilor de care atârnă Victor Ponta, premierul nu are altă variantă decât să mute capitalul din conturile investitorilor privaţi în cele ale statului şi de acolo să ghidoneze banii înspre firmele de partid. Guvernul PSD a pus la cale un circuit al banului în economie, atât de periculos pe termen lung, încât riscă să aducă România în pragul colapsului economic. Din ce în ce mai multe firme private se închid din lipsă de bani. Capitalul românesc se scurge sub formă de taxe şi impozite din bugetul agenţilor economici privaţi înspre cel al statului. Ponta nu poate controla banii privaţilor, dar odată transformaţi în taxe şi impozite are în mână banii publici pe care îi împarte apoi după cum îi dictează baronii politici care-l susţin. Bugetul este făcut în funcţie de interesele economice ale acestora şi nu de nevoile reale ale României şi implicit pe baza unei strategii de dezvoltare coerente care să nu omoare mediul de afaceri privat în detrimentul bugetului de stat. Continuând cu această politică fiscală, în scurt timp nu o să mai aibă cine se obişnui cu răul!

Vezi și

Close