glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Glasul lui Ștefan Ciocan

Ştefan CIOCAN – 5 aprilie 2017

Este evident că lumea se îndreaptă spre un haos din care nu se poate ieși decât cu soluții extreme. Ultima dată când haosul a cuprins în așa manieră planeta, soluția a fost al Doilea Război Mondial. Acum lucrurile au scăpat și mai tare de sub control. Asistăm la o răsturnare catastrofală a oricăror repere morale și scări de valori. Greu se mai poate distinge între bine și rău în torentele de informații care ne asaltează pe toate canalele. Oamenii vor fi intoxicați și distruși de un potop de informații atât de contradictorii încât creierele nu vor mai avea busolă, lumea nu va mai putea distinge între bine și rău și se va autodistruge, măcinându-se alimentată cu dezinformare, propagandă și demagogie. Și armele moderne nu mai sunt tunuri, rachete, tancuri sau mitraliere, ci Facebook, Twitter, Google sau Yahoo, alimentate de mii și mii de bloguri în care fiecare poate să scrie ce vrea aproape fără să poată fi tras la răspundere. Cine reușește să controleze Internetul controlează, practic, lumea. De aceea cel de-al Treilea Război Mondial  va fi unul virtual, dar cu cel puțin la fel de multe victime ca predecesoarele lui.

Cu toate că Internetul a devenit deja un mediu incontrolabil pentru cea mai mare parte a lumii, cheile de acces spre controlul acestuia fiind limitate, orice dezbatere despre îngrădirea lumii virtuale ar naște dispute și controverse uriașe. În numele dreptului la liberă exprimare și a evoluției spirituale într-un spațiu liber, sunt „injectate” în spațiul public, prin intermediul Internetului, dezinformări și manipulări grosolane, care deviază conștiințe și alienează caractere. Toate acestea pe fondul unei educații din ce în ce mai superficiale a tineretului din întreaga lume. Evoluția „mașinăriei” de informații în ultimii 10 ani demonstrează în mod cert că de undeva, din laboratoarele care dețin cheia Internetului, se încearcă o manipulare la scară globală. Prin intermediul lumii virtuale sunt declanșate manifestații de protest, cad guverne, se schimbă legi. Iar informații care circulă în această lume sunt atât de bine ticluite încât în spatele unor acțiuni aparent pozitive și în folosul omenirii se ascund cele mai perfide jocuri și cele mai odioase interese. Istorii mistificate, minciuni sfruntate, statistici mincinoase, sunt servite zi de zi și înghițite pe nemestecate de un public gata să creadă orice. Internetul naște zei mincinoși și este capabil să transforme peste noapte, fără niciun argument, un sfânt în cel mai negru diavol.

În aceste condiții cine să mai discearnă între bine și rău? Evident că popoare întregi vor fi manipulate de către spălătorii de creiere, pentru că în lumea virtuală prea puțini își mai pun întrebări. În lumea virtuală nu există îndoieli, ci doar certitudini. Această lume, care nu există de fapt, dar care, paradoxal, acaparează ca o gaură neagră tot mai mulți oameni, tot mai multe energii și tot mai multe creiere, a reușit să schimbe esența umanității, comunicarea și de aici să radicalizeze lumea pe care o formează de câțiva ani. Comunicarea orală, directă, cu tonuri, nuanțe, gesturi, priviri, limbajul verbal și nonverbal au fost înlocuite de litere seci, de cuvinte scrise fără sentiment, fără suflet, fără tonuri, fără nuanțe, ci completate pe ici, pe acolo, cu niște emoticoane, care sugerează o stare de spirit. În lipsa cuvântului este logic ca lumea să se îndepărteze chiar și de Dumnezeu. Acel Dumnezeu „cuvânt”, născător de cuvânt și rostitor de cuvânt. Trăim într-o lume care, în lipsa comunicării directe, se îndepărtează de cele mai profunde valori umane, și de aici la zăvorârea sufletelor, la „robotizarea” creierelor și transformarea vieții reale într-una virtuală mai e un singur pas.

În cele mai multe puncte ale lumii, tinerii ies în stradă. #Rezist a început să fie un mod de viață pentru tinerii din România, Ungaria, Ucraina, Polonia, Cehia și lista sunt convins că va continua. Dar #Rezist este tocmai un curent născut și dezvoltat în această lume virtuală a Internetului, în care dezinformarea și propaganda au anihilat orice încercare a omului de a cugeta, de a se îndoi, făcându-l să ia de-a gata orice valoare sau non-valoare propagată pe uriașa rețea planetară. Nimeni nu se mai întreabă, nu mai cugetă, semnalând astfel finalul unei epoci. Al epocii moderne al cărui promotor, Rene Descartes, spunea, profetic, în 1637, „Cogito ergo sum” („Cuget deci exist”).

 

Vezi și

Close