glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateEditorial

Glasul Hunedoarei – 2.000 de ediții – Balanța cu cinci brațe

Un job în presă e o foarte bună școală. Reporter, redactor, editor, redactor-șef – fiecare dintre aceste poziții dintr-o redacție te învață ceea ce în limbaj corporatist se numesc skill-uri. Sunt deprinderi de a face bine o mulțime de lucruri, complementare, care puse unul lângă altul te fac valoros pe piața muncii. Pe principiul că nu știi să faci doar o singură treabă, pentru care ai eventual și o hârtie de calificare, ci ai priceperea de a înțelege repede, fiindcă ai fost pus într-o mulțime de situații și ai lucrat cu tot felul de oameni, și de a adapta în (aproape) orice domeniu.

Să lucrezi la un cotidian e o muncă de mare uzură în care, dacă nu te ții bine, riști să îți sară o doagă. După o vreme, înghiți din ce în ce mai greu faptul că o iei de la zero în fiecare dimineață. Că trebuie să îți termini treaba în aceeași zi, indiferent de ce s-ar întâmpla în jur și că produsul muncii tale are o viață efemeră. Poți ajunge să vezi în paginile acelea albe pe care trebuie să le umpli până după-amiază un mare dușman, care îți stoarce creierii și te seacă de energie.

Sunt plusuri și minusuri în munca de jurnalist la un cotidian local. Depinde de fiecare dintre cei care lucrează în branșă dacă, atunci când le pune în balanță, aceasta se înclină, pentru el, într-o parte sau în alta. Pentru că mai e ceva, cât se poate de personal, care poate atârna tare greu. Dorința de înțelege sensul ideii de „comunitate” și de a face un serviciu public comunității. De a scrie despre oameni și despre problemele lor. Sigur, chiar și politicienii sunt oameni, așa că e absolut în regulă să scrii despre ei, dar… Dar, poate, nu atunci când vor să își facă imagine electorală ieftină, dând degeaba din gură, ci atunci când deciziile lor influențează viața celorlalți oameni, uneori în bine, alteori în rău.

Cu o observație. Editarea unui ziar are în spate un business, o activitate comercială. Iar politica se leagă de afaceri prin reglementări legale și prin relații directe. Așa că balanța de care vorbeam mai devreme are mai multe brațe. Două pentru jurnaliști, unul pentru comunitate, unul pentru business-ul cu editarea ziarului, unul pentru politica locală.

La mulți ani, tuturor și la cât mai multe ediții bune de cotidian local!