glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului, „invadat” de studenți români și englezi

În numai câteva săptămâni, câteva sute de persoane, de la studenţi la elevi şi chiar copiii de grădiniţă, au avut oportunitatea de a învăţa şi a trăi experienţe noi în Geoparc. Astfel, în perioada 31 martie – 11 aprilie 2015, 17 studenți din Marea Britanie, doi studenţi ai Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj şi doi studenţi ai Universităţii din Bucureşti, însoţiţi de cercetători şi cadre didactice de la cele trei Universităţi au participat la o aplicaţie în teren şi la cercetări paleontologice în zonele Haţeg şi Sebeş.

Activităţile s-au desfăşurat în cadrul unui parteneriat între Universitatea din Bucureşti şi Universitatea din Southampton (Marea Britanie) şi au fost susţinute financiar şi logistic de Compania Prospecţiuni SA. Un alt grup de 60 de studenţi şi cadre didactice din cadrul Facultăţii de Geologie şi Geografie a Universităţii din Bucureşti au desfăşurat în data de 18 aprilie 2015 o aplicaţie în teren, pe teritoriul Geoparcului.

Destinație preferată și în cadrul Școlii Altfel

Și elevii au ales să înveţe în Geoparc: la începutul lunii, în cadrul Şcolii Altfel, peste 200 de copii de grădiniţă şi elevi ai şcolilor primare şi gimnaziale din mai multe localităţi din judeţul Hunedoara, dar şi din Târgu Mureş, Târgu Jiu şi Alba Iulia, au ajuns în Țara Hațegului. Cei mici au aflat ce înseamnă un Geoparc, au făcut cunoştinţă cu Balaurul bondoc şi Zamolxes robustus, vedetele expoziţiei permanente „Balauri, dragoni, dinozauri”, au desenat, au modelat cu plastilină şi şi-au consolidat informaţiile aflate prin intermediul jocurilor. De altfel, la iniţiativa Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului a fost creată Reţeaua Educaţională „EduGeoparc” care reuneşte 15 instituţii de învăţământ din Ţara Haţegului, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Hunedoara, două ONG-uri, 14 cluburi „Exploratorii” şi grupul de tineri „Voluntari pentru Geoparc”. „Activităţile educaţionale desfăşurate în ultima perioadă dovedesc că Geoparcul devine un reper important nu numai pe harta turistică, dar şi pe cea a livrării de programe educaţionale de cea mai bună calitate. Dezvoltarea unui spaţiu universitar de cercetare, cultură, educaţie şi formare în Ţara Haţegului este unul dintre obiectivele noastre majore şi din acest motiv, alături de cadrele didactice ale Universităţii din Bucureşti şi ale celorlalte universităţi partenere vom continua să dezvoltăm propriile noastre programe de educaţie şi de formare dedicate studenţilor, elevilor, cadrelor didactice şi tuturor celor care doresc să afle mai multe despre ce înseamnă un Geoparc şi despre valorile Ţării Haţegului”, afirmă dr. Alexandru Andrăşanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti.