glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAnchetă

Garda de Mediu „se ascunde” după copaci? Posibilele infracțiuni comise la reabilitarea Cetății Devei, aruncate de la o autoritate la alta

Autoritățile din județul Hunedoara „se bat” în hârtii, evitând, parcă, să meargă în teren și să verifice dacă lucrările efectuate pe Cetatea Devei au fost făcute în deplină legalitate. Un exemplu concret în acest sens este Garda de Mediu Hunedoara, care pare că încearcă să arunce responsabilitatea luării unor măsuri în curtea altcuiva. Două lucruri sunt însă certe: de pe Cetate au fost tăiați zeci de copaci fără autorizație, iar o suprafață de aproape 0,38 de hectare a fost scoasă din fondul forestier, fără ca documentația să fie aprobată.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, în data de 19.04.2016, Garda Forestieră confirma evidența pe care un grup de activiști de mediu o reclamau de mult. În timpul lucrărilor realizate cu ocazia implementării proiectului „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății” au fost săvârșite posibile infracțiuni. Garda Forestieră Timișoara a făcut plângerea penală, iar acum cei răspunzători trebuie să dea explicații. Între timp, Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara, instituția căreia activiștii de mediu i s-au adresat prima dată, a continuat demersurile de aflare a adevărului cu privire la respectarea legii în executarea proiectului de reabilitare a zonei. Dar, lucrurile s-au împotmolit la Garda de Mediu Hunedoara, instituția abilitată să aplice sancțiunile pentru cele constatate de Garda Forestieră. Răspunsul trimis de comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara către Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara este total nelalocul lui, în contextul în care ei aveau responsabilitate de control pentru această investiție. Mai mult, deși au efectuat un control pe Cetate, comisarii Gărzii de Mediu spun în răspunsul oficial că nu se poate aprecia dacă fondul forestier a fost afectat, dar admit că scoaterea definitivă din habitatul forestier prioritar a fost făcută fără revizuirea acordului de mediu. „Prin notificarea nr. 15830/16.05.2013, depusă la APM Hunedoara și înregistrată cu nr. 4560/05.06.2013, titularul proiectului își exprima intenția de scoatere din circuitul silvic a unei suprafețe de 0,3793 ha, din fond forestier (…) La această notificare, APM Hunedoara transmite adresa nr. 4460/AAA/12.06.2013, prin care comunică titularului necesitatea revizuirii acordului de mediu. Până în prezent, titularul proiectului nu a solicitat revizuirea acordului de mediu. La momentul controlului nu se poate aprecia în ce proporție este și dacă este afectat fondul forestier (…), acest lucru fiind de competența Gărzii Forestiere”, se arată în răspunsul trimis de Garda de Mediu Hunedoara, Agenției de Protecția Mediului Hunedoara.

Ascunzișuri „după cioate”

În același răspuns oferit de Garda de Mediu Hunedoara este scris că: „La solicitarea GNM-SCJ Hunedoara, prin adresa nr. 561/HD/11.03.2016, Romsilva – Direcția Silvică Hunedoara ne comunică prin adresa nr. 12057/14.03.2016 că <nu au fost efectuate lucrări de punere în valoare a arborilor în suprafața de fond forestier, cuprinsă în aria protejată Dealul Cetății și nu au fost semnalate tăieri ilegale de arbori>”. Radu Crișan, directorul Direcției Silvice Hunedoara, infirmă această informație și spune că, la sfârșit, ar fi trebuit pusă o „virgulă”. Nu au fost arbori tăiați din fondul forestier național, dar au fost arbori tăiați de pe suprafețe ce aparțin Primăriei Deva. „Ocolul Silvic Simeria a răspuns unei solicitări. Din câte am vorbit cu șeful de Ocol, nu sunt arbori din fondul forestier național. Acolo sunt tăieri ilegale, care s-au depistat de către cei de la Garda Forestieră, care sunt cei în măsură să verifice, dar nu sunt arbori din fondul forestier național. Sunt tăieri ilegale de pe enclave, de pe suprafețe aparținând Primăriei, constatate de Garda Forestieră. Este și un act de punere în valoare, făcut de Ocolul Silvic Simeria, la solicitarea Primăriei, pe o suprafață în afara fondului forestier aparținător Primăriei, care nu a fost autorizat la tăiere de către Ocolul Silvic Simeria. Garda Forestieră a fost și a constatat că au fost acei arbori tăiați, dar sunt în afara fondului forestier național sau în afara fondului forestier administrat de Direcția Silvică Hunedoara. Ocolul Silvic Simeria a pus în valoare la solicitarea Primăriei în afara fondului forestier național, dar nu a autorizat la tăiere, pentru că le mai trebuia un aviz de la Mediu. Tăierea dintr-un parchet, chiar dacă este pus în valoare, fără autorizație de exploatare, nu este legală”, a declarat Radu Crișan, directorul Direcției Silvice Hunedoara.

Ce spune directorul Gărzii de Mediu Hunedoara

Contactat ieri de „Glasul Hunedoarei”, Bogdan Sever, directorul Gărzii de Mediu Hunedoara, susține încă faptul că Direcția Silvică ar fi dat un răspuns în care ar fi zis că nu s-a tăiat niciun copac de pe Cetatea Devei. Ba mai mult, spune chiar că una dintre cele două instituții, respectiv Garda Forestieră și Direcția Silvică, nu ar spune adevărul, motiv pentru care ar fi cerut o soluționare între cele două. „Garda Forestieră a descoperit că s-a tăiat! Ei au marcat cioatele pe care le-au găsit. De aceea am cerut soluționare între Garda Forestieră și Direcția Silvică, să vedem acum care a spus adevărul și care nu a spus”, a declarat directorul Gărzii de Mediu Hunedoara, Bogdan Sever. Întrebat dacă angajații Gărzii de Mediu Hunedoara au fost în teren, să vadă „cu ochii lor” dacă acei copaci au fost tăiați, pentru a nu mai aștepta clarificarea scrisă dintre Garda Forestieră și Direcția Silvică, Bogdan Sever răspunde: „Cum să nu, am fost și noi acolo. Sigur că s-a tăiat, de aceea a și făcut Garda Forestieră plângerea penală. Acum, organele de cercetare penală trebuie să cerceteze cu specialiștii lor”. Șeful Gărzii de Mediu Hunedoara susține că mai așteaptă un răspuns de la Primăria Deva, pe care îl va primi până în 6 mai 2015. „De la noi riscă amenzi, dar nu pot să mă pronunț asupra deciziei instanței. Amenzile le vom da în funcție de răspunsul pe care îl vom primi acum de la ei (n.r. de la Primăria Deva), în urma solicitării noastre. Noi avem termen șase luni, în care putem să dăm o sancțiune în urma unor controale efectuate. Dar nu o să așteptăm șase luni de acum încolo”, a spus Bogdan Sever, directorul Gărzii de Mediu Hunedoara.

„Garda de Mediu a răspuns în total dispreț față de cetățeni”

APM Hunedoara, instituția căreia i-a fost adresat răspunsul Gărzii de Mediu, susține că acesta a fost unul în total dispreț față de cetățeni și față de instituțiile cu domeniu în protecția mediului. „Garda de Mediu a răspuns solicitării de informaţii cu adresa nr. 400/03.03.2016, în total dispreţ faţă de cetăţeni şi celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului, că în ultimii 5 ani nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu (…) şi nu a controlat această investiţie, care a necesitat acord de mediu şi a avut un impact semnificativ asupra habitatului forestier prioritar din ROSCI0054 Dealul Cetăţii. Mai mult, prin adresa nr. 1016/26.04.2016, înregistrată la APM Hunedoara cu nr. 3596/26.04.2016, invocând nişte motive ridicole şi fără temei legal, refuză în continuare să-şi exercite atribuţiile de serviciu. Garda Forestieră a confirmat că s-au executat tăieri în habitatele forestiere prioritare. La APM Hunedoara nu s-au înregistrat notificări potrivit art.15, alin.(2) şi art.16, alin.(4 şi 5) din OUG 195/2005 în scopul revizuirii Acordului de mediu HD-26/05.10.2007 pentru proiectul Reabilitarea zonei urbane „Dealul Cetăţii”, monument al naturii şi istoric cu valoare turistică ridicată din municipiul Deva, titular – Consiliul Local al Municipiului Deva, ceea ce presupune  sancţiuni conform OUG 195/2005 art. 96, alin.(3), punctul 1’ şi 1” (n.r. – pentru fiecare punct, amenda este cuprinsă între 50.000 şi 100.000 de lei). Instituţia abilitată să aplice aceste sancţiuni, conform art. 97, alin.(1) din OUG 195/2005, este SCJ Hunedoara-GNM. Garda Forestieră confirmă scoaterea definitivă din habitatul forestier prioritar ROSCI0054 Dealul Cetăţii. Conform legii, nu contează cât s-a scos, când s-a scos, ci doar că acţiunea a avut loc fără respectarea art. 27, alin.(2) şi art. 28 din OUG 57/2007 şi art. 49, alin. (3) din OUG 195/2005. La APM Hunedoara nu s-a înregistrat documentaţia necesară parcurgerii procedurii de evaluare adecvată şi nici pentru emiterea avizului custodelui, deşi titularul a fost atenţionat cu adresa nr. 4560/AAA/12.06.2013. Este exclusă parcurgerea ulterioară a acestor proceduri după ce impactul asupra habitatelor forestiere pentru care situl a fost inclus în Reţeaua Natura 2000 s-a produs. Sancţiunile prevăzute pentru aceste încălcări se găsesc la art. 96, alin.(2) (nr. – amendă de la 30.000 de lei la 60.000 de lei), punctul 22 OUG 195/2005 şi OUG 57/2007, art. 52 (n.r. – infracţiune pedepsită de la 3 luni la un an) şi acestea trebuie aplicate de SCJ Hunedoara-GNM conform art. 97, alin.(1) din OUG 195/2005 şi art.13, alin.(1), litera d şi C.c. din HG 1005/2012”, se arată într-o adresă transmisă ieri de APM Hunedoara către Garda de Mediu.

Deva poate pierde finanţarea de aproape 40 de milioane de lei de la Uniunea Europeană, dar și iniţierea procedurii de infringement pentru intervenţii neautorizate în situl NATURA 2000.

Tags

3 Comments

  1. Felicitari pentru acuratetea informatiilor si pentru rabdarea de a va informa correct in hatitusul de legi si institutii. Cetatenii trebuie sa va fie recunoscatori pentru faptul ca au posibilitatea de a vedea cum se cheltuie banii publici si cum anumiti functionari , numiti politic, primesc salariul ca sa-i ocrotesca pe cei care incalca legea si nu pe cei care le platesc salariul si le incalca dreptul la un mediu sanatos.

  2. Chiar nu s-a facut nimic bun pe Cetatea Deva? Pentru cativa copaci, care pot fi inlocuiti cu altii/ cati trebuie/ se face mare tam tam. Cereti sa planteze altii si situatia s-a rezolvat! Mare lucru!