glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Garda de Mediu închide termocentralele Mintia şi Paroşeni

Comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara au dispus suspendarea activităţii termocentralelor de la Mintia şi Paroşeni până la momentul în care vor reuşi să se conformeze normelor de mediu. Sumele necesare în acest scop sunt de ordinul sutelor de milioane de euro, aşa că decizia Gărzii de Mediu Hunedoara, al cărei control a fost ordonat de la Bucureşti, înseamnă începutul funerariilor pentru cele două termocentrale.

În urmă cu o săptămână Garda de Mediu Hunedoara a început verificări la termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Marţi, comisarul şef al Gărzii, Sever Bogdan, declara pentru „Glasul Hunedoarei” că verificările nu sunt gata, recunoştea că este vorba despre un control impus de la Bucureşti şi adăuga că rezultatele vor fi stabilite „în două – trei zile”. La ora la care Sever Bogdan făcea aceste declaraţii rezultatele erau deja stabilite, dar au fost făcute publice abia ieri. Concluziile sunt mai mult decât îngrijorătoare pentru  salariaţii de la Mintia şi Paroşeni.

Suspendare până la o conformare imposibilă

Măsurile dispuse de Garda de Mediu au acoperire legală, însă ele pot fi considerate drept o formă mascată de închidere a termocentralelor. Mai precis, Garda de Mediu Hunedoara a constatat că Termocentrala Mintia funcţionează fără autorizaţie integrată de mediu, motiv pentru care a aplicat o amendă de 60.000 de lei. Că Mintia nu avea autorizaţia amintită, era un lucru ştiut de un an întreg. Vine însă cea de-a doua măsură: suspendarea activităţii „până la obţinerea actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului. În vederea obţinerii autorizaţiei integrate de mediu este necesară realizarea investiţiilor (…) pentru cele trei instalaţii mari de ardere (…), respectiv: desulfurare gaze, reabilitare electrofiltre, reabilitare cu arzătoare NOx redus (oxizi de azot – n.red.)”. Pe scurt, pentru conformare sunt necesare cheltuieli de sute de milioane de euro, bani pe care Termocentrala nu are de unde să-i scoată. La Paroşeni, autorizaţia integrată de mediu a expirat încă din 2010. Aici Garda de Mediu nu a mai dat amendă pe acest motiv, ci s-a rezumat să dispună interzicerea funcţionării. Din comunicatul Gărzii de Mediu Hunedoara se înţelege că nu ar fi nicio problemă dacă la Paroşeni ar fi terminate investiţiile pentru desulfurarea gazelor de ardere şi schimbarea tehnologiei de colectare, transport şi depozitare a cenuşii. Desulfurarea este gata în proporţie de doar 88 la sută, iar problema cenuşii este rezovată doar pe jumătate. Ar fi nevoie de alte zeci de milioane de euro, bani pe care, la fel ca la Mintia, termocentrala nu-i are.

CEH merge în instanţă

Reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara spun că au depus deja la Judecătoria Petroşani o plângere împotriva procesulu-verbal de constatare al Gărzii de Mediu referitor la Termocentrala de la Mintia, adăugând că aici s-au început parţial lucrări de investiţii pentru modernizarea unui grup şi schimbarea arzătoarelor, dar nu există resurse financiare pentru finalizarea acestora, iar sucursala se află în procedură de reautorizare. Reprezentanţii CEH mai spun că două din instalaţiile de ardere de la Mintia sunt cuprinse într-un plan investiţional naţional de conformare la normele de mediu. În ce priveşte problema de la Paroşeni, această unitate „este în curs de obţinere a unei noi Autorizaţii Integrate de Mediu, procentul de realizare a investiţiilor  pentru conformare  este de 90%. Conducerea CEH este implicată pentru identificarea unor surse financiare pentru realizarea investiţiilor necesare conformării şi după anul 2016 când vor fi aplicate prevederile Directivei Europene  2010/75/UE privind emisiile industriale, transpusă în legislaţia românească de Legea 278/2013”, după cum se arată într-o comunicare a Complexului Energetic Hunedoara.