glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Garda de Mediu îi spală de păcate pe poluatorii cu plumb

După ce vreme de o jumătate de an au transportat şi procesat ilegal deşeuri de plumb, trei firme au fost amendate abia vineri de Garda de Mediu cu sume modice, raportat la nivelul de pericol pentru sănătatea populaţiei creat prin faptele lor. Peste 1.000 de tone de deşeuri periculoase ce conţin plumb încă mai stau în două zone din oraş, dar comisarii Gărzii de Mediu nu ştiu nici acum când va fi înlăturat pericolul.

Cu două săptămâni în urmă, presa locală a semnalat faptul că în decembrie 2013 peste 2.500 de tone de deşeuri cumpărate de la o firmă din Copşa Mică au ajuns în judeţul Hunedoara, iar aproape jumătate din cantitate a fost procesată ilegal la un cuptor din Zlaşti, lângă Hunedoara. În iunie locuitori ai Hunedoarei au semnalat autorităţilor locale o poluare cu sursă necunoscută pe râul Cerna. Câteva zile mai târziu măsurătorile efectuate în zonă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara au arătat concentraţii de plumb în sol de 800 de ori mai mari decât limita maximă admisă. Pe 26 iunie Garda de Mediu a verificat pentru prima dată situaţia, a dat o amendă şi cam atât.

Termeni aproximativi

Autorităţile abilitate au început să se mişte cât de cât abia după ce situaţia a ajuns în atenţia publicului larg. Două depozite ilegale cu deşeuri ce conţin plumb au fost găsite în oraş: unul, de circa 400 de tone, pe platforma vechiului combinat siderurgic, celălalt, de circa 700 de tone, în curtea unei firme situată nu departe de primul, dar într-o zonă rezidenţială, pe strada Carpaţi. Garda de Mediu Hunedoara şi-a finalizat ancheta vineri, însă comisarul-şef Bogdan Sever (foto – medalion) a fost destul de evaziv în declaraţii, motivând că pentru orice informaţie oferită presei trebuie mai întâi să aibă acordul superiorilor de la Bucureşti. „Am făcut o plângere penală la Parchet pentru că acele deşeuri au fost transportate şi procesate fără aprobări de mediu. Din punctul nostru de vedere sunt mai multe infracţiuni la legislaţia mediului care trebuie cercetate. Am aplicat şi amenzi, aproape de limita maximă legală. Sunt cinci firme implicate, din trei judeţe (Hunedoara, Sibiu şi Caraş – Severin). Nu vă pot da nume deocamdată. Noi am cercetat problematica de mediu, iar problematica economică face obiectul unei cercetări a Inspectoratului Judeţean de Poliţie”, a declarat Bogdan Sever, care a fost şi mai evaziv când a venit vorba de lucrul care-i doare de fapt cel mai tare pe locuitorii zonei: când anume vor fi luate sutele de tone de deşeuri şi duse într-un loc care să nu prezinte niciun pericol. „Nu ştiu să vă spun cât vor dura aceste proceduri. Ambele depozite sunt păzite. Deşeurile vor fi duse doar de firme autorizate”, a răspuns şeful Gărzii de Mediu Hunedoara.

Garda de Mediu a albit principalul vinovat

Comisarul-şef al Gărzii de Mediu Hunedoara, Bogdan Sever, a dezinformat în momentul în care a spus că ambele locaţii în care se află depozitate deşeurile de plumb sunt păzite. Reporterii cotidianului Glasul Hunedoarei s-au deplasat în cursul zilei de joi la hala de lângă Poarta Zgurii unde au pătruns nestingheriţi şi au fotografiat, fără ca cineva să îi deranjeze. De asemenea Garda de Mediu se arată îngăduitoare cu una dintre firmele care a fost implicată în această afacere poluatoare şi care nu a primit nicio sancţiune. Este vorba despre firma Minprod 2005 SRL cu sediul în Deva, care are o instalaţie de procesare autorizată la Şoimuş şi prin care au trecut iniţial actele ce însoţeau zgura cu conţinut de plumb. Aparent Minprod nu este implicată în afacerile ilegale, deţinând autorizaţie pentru prelucrarea în Şoimuş a deşeurilor periculoase. Doar că tentaculele Minprod, firmă patronată de fostul director adjunct al Minvest, Marius Crăciun, coleg de partid cu şeful Gărzii de Mediu Hunedoara, Bogdan Sever, se întind şi în Hunedoara. Ceea ce nu au luat în seamă comisarii Gărzii de Mediu este că hala lângă care au fost spălate zgurile periculoase a fost închiriată de la o societate comercială din Hunedoara tocmai de Minprod 2005 SRL, iar instalaţia care era folosită în prelucarea zgurilor periculoase aparţinea aceleiaşi societăţi. La faţa locului a fost găsită doar o societate care presta serviciul de spălare şi prelucrare a deşeurilor periculoase, dar care a fost trasă la răspundere şi obligată să readucă terenul la starea iniţală, chiar dacă nu a fost beneficiar direct al afacerii care otrăveşte încă Hunedoara.

Joaca de-a amenzile

Garda de mediu Hunedoara nu a dispus confiscarea sau sechestrarea cantităţilor de zgură periculoase şi depozitarea acestora în locuri autorizate. Amenzile dispuse pentru două dintre firmele implicate serios în afacere sunt modice, în raport cu câştigurile realizate de acestea. Practic societatea Auto Trading Corporation INC SRL, controlată de Gabriel Deac, afacerist hunedorean implicat şi în alte dosare penale, a fost amendată doar cu 60.000 de lei din care are posibilitatea să plătească jumătate din minimul amenzii, adică 15.000 de lei. Un fleac pe lângă câştigurile realizate din această afacere şi gravitatea faptelor săvârşite ţinând cont de faptul că zgura a fost transportată cu maşinile acestuia, neautorizate, că nu are autorizaţiile necesare pentru prelucrarea şi comercializarea materialelor periculoase şi că a încheiat un contract cu firma CTA Iron Power Steel SRL din Oţelu Roşu, prin care prelua materialele toxice şi se obliga să le pregătească în vederea comercializării, în condiţiile în care ştia că nu deţine capacităţi de producţie autorizate. De asemenea într-un comunicat al Prefecturii Hunedoara, în care se citează Garda de Mediu, se face referire la o staţie-pilot unde s-a extras plumb, fără ca această instalaţie metalurgică să fie autorizată. Autorităţile nu intră în amănunte legate de această verigă intermediară, aflată pe drumul deşeurilor periculoase prin municipiul Hunedoara.

Back to top button