glasul-hd.ro Web analytics

Politică

Garantarea drepturilor cetățenilor europeni în Marea Britanie, prioritate a Grupului PPE din Parlamentul European

Garantarea drepturilor cetățenilor europeni care trăiesc, muncesc sau studiază în Marea Britanie în urma negocierilor pentru Brexit, reprezintă prioritatea absolută ppeurmărită de Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, a declarat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE).

„În ultimul an, prin vocea liderilor săi, Grupul PPE a afirmat, în repetate rânduri, faptul că, în cadrul negocierilor cu Marea Britanie, garantarea drepturilor cetățenilor europeni este primordială. Obiectivul este acela ca accentul să se pună, în primul rând, pe drepturile cetăţenilor europeni care trăiesc în Regatul Unit şi pe chestiunile financiare, iar în funcție de progresele obținute în privința acestora, viitorul relațiilor bilaterale va fi abordat în cadrul negocierilor.

Liderii europeni au transmis deja părții britanice faptul că nu se va accepta sub nicio formă combinarea discuțiilor referitoare la ieșirea din UE a Marii Britanii, cu cele despre viitorul relației bilaterale”, a spus deputatul european.

Iuliu Winkler a amintit faptul că, la ora actuală, peste 200.000 de cetățeni români muncesc, studiază sau trăiesc în Marea Britanie, viitorul acestora depinzând de negocierile Brexit-ului.

„La ora actuală, în Regatul Unit muncesc numeroși cetățeni ai României, dintre care foarte mulți au o calificare superioară, fiind medici, ingineri sau profesori. Conform unor estimări, numărul celor care se află în Marea Britanie depășește cu mult 200.000, dintre care 190.000 au un statut oficial”, a arătat deputatul european al UDMR.

Iuliu Winkler a adăugat că, la încheierea negocierilor, Parlamentul European este instituția care va avea responsabilitatea de ratifica acordul de ieșire a Marii Britanii din UE, iar în cazul în care europarlamentarii din Grupul PPE nu vor fi convinși de faptul că drepturile cetățenilor europeni sunt suficient garantate, tratatul va fi respins.

 

Tags