glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

(GALERIE FOTO) Iadul s-a dezlănțuit, la Orăștie. Flăcări imense, explozii, persoane evacuate, panică, poluare. Ce a lăsat în urmă dezastrul de la Terpena

Peste Orăștie s-a dezlănțuit iadul. Flăcări mari, explozii puternice, panică, disperare. Fabrica de uleiuri esențiale și chimicale aromatice Terpena, cea pentru care lucrează aproximtiv 200 de angajați, a luat foc, încă de marți după-masă, dar spre seară totul a luat dimensiunile unei adevărate catastrofe. Sute de oameni au fost evacuați din case, întrucât fumul gros și toxic era irespirabil, iar focul amenința să se extindă. Pompierii se așteptau la orice. Nu au putut face nimic, decât să aștepte ca butoaiele, niște adevărate bombe, să explodeze. În urma lui, dezastrul de la Terpena a lăsat o imagine apocaliptică.

Miercuri dimineață, fabrica încă mai ardea. „În această dimineață, au mai fost două explozii, două butoaie au sărit în aer. A fost o poluare pe râu și vegetația din jurul râului, pentru că au și sărit bidoanele respective în aer. Bidoanele acestea conțineau uleiuri esențiale, lavandă și diferite uleiuri… Explodează atât de puternic, pentru că au aceleași proprietăți ca și motorina. Când au început să explodeze s-au dus în lanț. Nu s-a mai putut interveni acolo. Noi am asigurat doar perimetrul și protecția populației”, a declarat primarul Orăștiei, Ovidiu Bălan. La Orăștie, situația era critică chiar și miercuri. La ora 12, mirosul de fum înecăcios se simțea puternic în apropierea fabricii. În jur, totul era dezolant. Un covor de bidoane explodate stătea întins pe o suprafață de câteva sute de metri pătrați, iar mici focare încă mai răsăreau, ici-colo. Oameni cu măști pe față, curioși să vadă dezastrul de la Tarpena, care spun, parcă având același gând, „Doamne, ferește!”. Imagini apocaliptice, care nu amintesc de fabrica ce era odată.

Cauzele incendiului nu se cunosc. Încă

WMAIN 2Prefectul județului Hunedoara, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență și ai Gărzii Naționale de Mediu au prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, detalii despre incendiul care a mistuit fabrica de uleiuri esențiale de la Orăștie. Potrivit conducerii ISU Hunedoara, a fost una dintre cele mai dificile operațiuni la care au luat parte. „Pompierii militari, încă din faza de anunț de apel de urgență, au tratat acest eveniment foarte serios, deoarece societatea comercială este încadrată ca și obiectiv de tip Seveso. Asta presupune că, încă de la încadrare, au fost identificate niște riscuri, printre care și un risc chimic major. (…) A fost într-adevăr un incendiu care s-a manifestat deosebit de violent. A fost deosebit de violent și din cauza intensității flăcărilor, dar și din pricina duratei în care el s-a manifestat. Au fost aproape 12 ore în care flăcările nu au dat semne de regres nicio secundă. De la ora 16:49, până la ora 4:30 dimineața, în același mod s-a comportat întreg amplasamentul obiectivului. Acțiunea noastră a fost predominant defensivă, nu am putut face un atac ofensiv asupra focarelor”, a declarat lt. colonelul Claudiu Achim, prim adjunctul inspectorului-șef al ISU Hunedoara. Cauzele incendiului deocamdată sunt o necunoscută și pentru autorități. „Sunt ceva declarații de martori, dar nu aș vrea să emit niciun fel de ipoteză, fiindcă ar fi mult prea devreme. Poliția încă face investigații asupra celor prezenți la fața locului, tuturor angajaților prezenți în schimbul de lucru. Urmează să strângem probe, să vedem ce imagini video mai avem, pentru că obiectivul era asigurat video perimetral. Să vedem dacă s-au putut stoca imagini”, a mai spus Claudiu Achim.

Poluare semnificativă: tot ce era în apă a murit

Aerul a fost afectat, dar nu în proporție foarte mare. Orăștienii au fost feriți de vânt, care a ridicat norul de fum la înălțime. „S-a produs o alterare a calității aerului, în perioada în care incendiul a fost la cotele maxime. Pe calitatea aerului, APM și-a instalat niște puncte de măsurare. Din fericire, depășiri foarte mari nu au fost, dar s-au identificat totuși niște depășiri pe benzen și derivații acestuia, pe dioxidul de sulf și pe compușii organici volatili”, a declarat Gabriel Szep, comisarul general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu. În schimb, dimensiunile catastrofale ale incendiului pot fi văzute și pe marginea râului din apropierea fabricii Terpena. Tot ce era în apă a murit. „Pe factorul de mediu apă problemele au fost mult mai acute, mai grave. Colegii noștri de la Apele Române au intervenit cu niște flotoare, și au reușit să rețină o parte din aceste substanțe organice, care au ajuns în pârâul Orăștiei. Din păcate, o parte, care s-a dizolvat în masa apei a intrat și în Mureș, producând o mortalitate piscicolă, nu foarte însemnată pe Mureș, dar pe pârâul Orăștiei, a murit tot ce trăia în apă. A fost o moarte biologică (a murit tot ce mișca în apă). Tot ce a prins unda de poluare a murit, pe o distanță de 3-4 kilometri. Am avut depășiri semnificative pe PH-ul apei, care a fost foarte alcalin. Colegii de la Apele Române au instalat două baraje de retenție a acestor substanțe organice, una la deversare pârâului în Mureș, respectiv la circa 20 de kilometri pe Mureș. Pelicula care mai plutește încă va fi reținută. La ora actuală (miercuri, ora 14) parametrii de mediu sunt aproape în limitele normale, și sperăm că în două-trei ore totul să se liniștească. Considerăm că acesta este un accident major, care a produs daune considerabile în ceea ce privește mediul”, a mai declarat Gabriel Szep.

Terpena, o societate cu probleme

Societatea Terpena a fost verificată periodic de autorități. Și aproape tot de atâtea ori a fost amendată. Garda de Mediu a dat firmei amenzi în valoare de 60.000 de lei, doar în ultimii doi ani. „În anul 2016 au fost efectuate două controale planificate, unul planificat Seveso și unul planificat pe poluare. La unul dintre controale s-a aplicat o amendă contravențională, în valoare de 40.000 de lei, conform OUG 195/2005, art.96, alin. 1, pct. 2, pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2005, art 28, lit. B. Societatea cu profil de activitate fabricarea uleiurilor esențiale nu a furnizat la cerere informațiile și datele solicitate de autoritatea competentă pentru protecția mediului, referitoare la substanțele și amestecurile periculoase. (…) În anul 2017 s-a efectuat un control planificat, tot pe legislația Seveso. S-a aplicat o amendă contravențională în valoare de 20.000 de lei, conform Legii 59/2016, art. 24, alin. 1, lit b, pentru nerespectarea prevederilor Legii 59/2016, art. 7, alin. 6, lit. B. Deci nu a actualizat notificarea și nu a transmis la secretariatul de risc APM, înaintea de modificare unui amplasament, în legătură cu noile spații de depozitare a substanțelor, amestecurilor. Tot o nerespectare a legislației Seveso”, a declarat Daniel Iacob, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Hunedoara.

Și ISU Hunedoara a aplicat amenzi. „Sancțiunile au fost aplicate, din punctul nostru de vedere, din cauza faptului că nu au fost actualizate documentele interne operative. Este vorba despre planul de urgență internă, care nu a fost actualizat conform dezvoltării de pe amplasament. ISU Hunedoara a aplicat sancțiuni în valoare de 30.000 de lei. Ultimul control a fost efectuat în luna mai 2017”, a declarat reprezentantul ISU Hunedoara.

Starea tânărului rănit grav, încă critică

În urma încendiului, patru angajați au fost intoxicați cu fum, dar nu au necesitat îngrijiri medicale, iar o altă persoană, un tânăr de 27 de ani, a fost rănit grav, suferind arsuri pe 80% din corp. El se află internat la Casa Austria, din Timișoara, pe ATI, starea lui fiind critică. Se pare că tânărul este cel care s-a aflat în locul din care a pornit incendiul.

„Tânărul care a fost rănit lucra exact în hala de producție. Era în schimb. Nu știm ce activități desfășura în momentul în care s-a produs incendiul. Încă nici nu știm în ce a constat producerea evenimentului: a fost explozie, a fost o spargere, o fisură… Pur și simplu, în momentul în care s-a produs, s-a produs și incendierea spațiului respectiv și, ulterior, din cauza modului în care sunt amenajate aceste coloane – e un gol între etaje – prin acel gol s-a propagat incendiul cu repeziciune”, a mai spus reprezentantul ISU Hunedoara.