glasul-hd.ro Web analytics

Hunedoara Minunată

Galeria romanilor, lăsată în paragină de români. Treptele care nu mai duc nicăieri

Tradiţia mineritului aurifer din zona Brad, întreruptă odată cu închiderea exploatărilor în 2006, începe după unele studii înainte de epoca romană. Totuşi cele mai vechi mărturii despre scotocirea stâncilor în căutarea metalului preţios sunt „Treptele Romane” de la Ruda – Brad. Monumentul istoric este lăsat în paragină, fiind scos din patru în patru ani ca o promisiune electorală.

Drumul până la galeria Treptele Romane este greu de trecut fără o maşină de teren. De la Brad până la Musariu şoseaua este asfaltată, dar mai departe calea pietruită în care apele au săpat ogaşe adânci poate descuraja orice turist care vrea să ajungă în zona exploatărilor miniere din perioada antică.

Blestemul aurului după 2000 de ani

Câţiva locuitori din cătunul Ruda, ieşiţi cu vacile pe marginea a ceea ce în mod normal ar trebui să fie un drum, ne indică direcţia de urmat spre Treptele Romane. Oamenii par miraţi că vrem să ajungem acolo, şi au dreptate, pentru că odată străbătut drumul greu nu avem ce vedea. O clădire dărăpănată, cu acoperişul lipsă, nu mai mare decât un banal chioşc, stă cocoţată pe intrarea în galeria Treptele Romane. Pereţii sunt plini de inscripţii moderne, uşile şi gratiile care opreau cândva accesul persoanelor neautorizate în galerie sunt smulse, probabil de hoţii de fier vechi. Totul este părăsit. În faţa noastră se cască o galerie săpată în stâncă, care coboară spre măruntaiele munţilor. Dacă nu am şti povestea tunelului, nimic nu ne-ar duce cu gândul că acesta a fost săpat aproape cu 2000 de ani în urmă de romani. În două campanii electorale primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, a vorbit despre un drum al aurului care să pună în valoare atât Treptele Romane, cât şi alte repere din istoria de 2000 de ani a mineritului aurifer din zona Brad. Totul a rămas doar la stadiu de promisiuni. Galeria săpată manual în stâncă de romani rămâne doar o gaură neagră care nu duce nicăieri.

Romanii sfredeleau stânca cu multă răbdare

Galeria în plan înclinat săpată de romani în stâncă are o lungime de 180 de metri şi se încheie cu celebrele trepte romane. Istoricii au descoperit o tehnologie inedită folosită de romani pentru săparea galeriilor miniere. Aceştia încălzeau stânca şi apoi o stropeau cu oţet rece pentru ca piatra să se sfărâme din cauza şocului termic. Apoi fasonau profilul galeriei manual, cu dalta. Prin această metodă au fost săpate atât Treptele Romane de la Ruda Brad, cât şi galeriile miniere din epoca romană descoperite la „Alburnus Maior” – Roşia Montană. Împreună cu muzeul Aurului din Brad,  fostele exploatări miniere medievale sau cele din perioada austro-ungară ale căror urme există încă în zonă ar putea să fie un important punct de interes turistic, povestea aurului din munţii Bradului putând fi bine vândută turiştilor.