glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

„Frumusețea de lângă noi” a fost prezentată de Adriana Popa Cănija, prin artă decorativă (GALERIE FOTO)

Broșe, eșarfe pictate, coliere şi o serie de lucrări de artă realizate de Adriana Popa Cănija au fost expuse ieri, în cadrul expoziţiei intitulate „Frumusețea de lângă noi”. Vernisajul a avut loc la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, iar expoziţia va putea fi admirată până la sfârşitul lunii martie. 

Zeci de iubitori ai artei, cadre didactice, tineri, dar şi personalităţi ale judeţului au trecut ieri pragul Palatului Magna Curia din Deva pentru a lua parte la un eveniment artistic inedit. A fost vorba despre vernisajul expoziţiei de artă decorativă „Frumusețea de lângă noi”, ce a prezentat publicului 31 de lucrări de artă decorativă, broșe, eșarfe pictate, coliere etc., realizate de Adriana Popa Cănija. „Prin creaţiile sale textile, Adriana Popa Cănija și-a propus să depăşească bariera decorativismului pur, încercând să comunice… CEVA… Pornind de la compoziţiile de tip colaj, structurate pe idei şi simboluri, a transpus în materiale neconvenţionale, combinate cu tehnicile clasice ale textilelor, o serie de viziuni contemporane, metaforic interpretate, la graniţa dintre tradiţie şi experiment, depăşind tirania perfecţiunii artizanale”, a precizat curatorul expoziției, Camelia Gabor, muzeograf în cadrul MCDR Deva.

„Arta decorativă, o dragoste mai nouă”

Cu toate că Adriana Popa Cănija este pictor, fiind membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România –  secţia pictură, a vrut neaparat să organizeze o expoziţie de artă decorativă, pentru a prezenta publicului „noua sa dragoste”. „Eu de altfel sunt pictor dar am vrut neaparat să expun artă decorativă pentru că aceasta este o dragoste mai nouă. Doctoratul l-am făcut la Timişoara şi acolo coordonator a fost o doamnă de la secţia de arte textile. Este mai puţin obişnuită această artă, oamenii nu sunt familiarizaţi, poate li se pare mai puţin importantă, pentru că percepţia publicului este aşa: o pictură, sau arta înseamnă o pictură pe o pânză. În aceste condiţii am vrut să apropii oamenii şi de acest gen de artă, de aceea expoziţia se numeşte ‹Frumuseţea de lângă noi› pentru că artele textile recurg la lucruri care se găsesc în imediata apropiere. Şi dacă avem ochiul format, inima deschisă şi un pic de talent se poate face artă”, a precizat Adriana Popa Cănija.

Expoziţie de pictură cu temă florală şi un microrecital dedicat femeilor 

În cadrul aceluiaşi eveniment, parcursul expoziţional susţinut cu fină precizie de lucrările Adrianei Popa Cănija a fost mărit şi însoțit de lucrările de pictură ale artistului-invitat, Constantin Alăzăroaie, care a prezentat publicului o expoziţie cu tema florală, intitulată „Primăvara sufletului meu”. De asemenea, evenimentul a fost completat de un microrecital susținut de Maria Onțanu Crăciun, Alina Pert, Cristina Popa Morait, Maria Hândorean, Cvartetul „Cuore”, Camelia Iakab, Rodica Bucur, Iudit Mărășescu și Adrian Lazăr. „Pentru a completa oarecum această expoziţie de artă decorativă avem şi câteva tablouri realizate de un invitat al Adrianei Popa Cănija. Este vorba despre Constantin Alăzăroaie, care a expus 30 de picturi cu temă florală. Totodată, pentru că ne apropiem de nişte momente importante în viaţa femeilor, respectiv 1 şi 8 Martie, avem şi un concert de muzică clasică, astfel încât să putem oferi tuturor doamnelor prezente un buchet de melodii care să le aducă o primăvară frumoasă”, a declarat managerul MCDR Deva, Liliana Ţolaş.