NEWS ALERT:
Home / Reportaj / Fotografia, adusă la rang de artă. Mircea Costina, brădeanul care imortalizează animalele sălbatice în mediul lor natural (GALERIE FOTO)
Cea mai vândută și inedită poză a lui Mircea Costina, „The-world-worst-hunting-dog” (în traducere – „Cel mai nepriceput câine de vânătoare”)
Cea mai vândută și inedită poză a lui Mircea Costina, „The-world-worst-hunting-dog” (în traducere – „Cel mai nepriceput câine de vânătoare”)

Fotografia, adusă la rang de artă. Mircea Costina, brădeanul care imortalizează animalele sălbatice în mediul lor natural (GALERIE FOTO)

Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. Perfect adevărat, atunci când admirăm fotografiile realizate de Mircea Costina, care apar în cele mai cunoscute reviste și publicații de wildlife din lume, precum „National Geographic”, „Canadian Geographic”, „Canadian Wildlife”, „Guide-de-voyage-Ulysse”, „Nature in Focus” etc. De origine brădean, fotograful profesionist a reușit să ajungă celebru peste hotare datorită imaginilor sale, originale și emoționante, în care surprinde animalele sălbatice „la ele acasă”.

Pasionat de natură din copilărie, Mircea Costina, care locuiește în momentul de față în Montreal (Canada), a reușit de-a lungul anilor să realizeze mii de fotografii cu diverse animale sălbatice surprinse în mediul lor natural. Datorită unicității fotografiei și a rarității speciilor surprinse, imaginile brădeanului au ajuns în diverse reviste, publicații și cărți cunoscute la nivel internațional, precum „The Telegraph”, „National Geographic”, „Canadian Geographic”, „Canadian Wildlife”, „Guide-de-voyage-Ulysse”, „Nature in Focus”, „Mail Online”, „The Times”, „The Guardian”, „Daily Express”, „Metro”, „Readers Digest”, „Geographical Review”, „Cesar’s Way”, „The little book of Mischief”, „QuébecOiseaux” etc. Pasiunea sa pentru fotografie s-a transformat, în urmă cu câțiva ani, într-un job full-time, care îi aduce câștiguri financiare considerabile. „Prima mea pasiune este natura. De mic eram foarte atras de toate vietățile. În școala generală, apoi în liceu, materiile mele preferate erau biologia și geografia. Acest lucru mi-a influențat și decizia mea de a urma facultatea de Geografie din cadrul Universității <Babeș Bolyai> din Cluj. Pasiunea pentru fotografie a venit din dorința de a imortaliza cât mai multe din aceste minunății. În anii studenției am urmat și ceva cursuri de fotografie, dar cel mai mult am învățat din practica de pe teren. Aproape în fiecare weekend eram plecat pe munte, unde încercam să captez cât mai multe imagini. Din Brad am plecat în 1997, când am început cursurile facultății de Geografie. Am rămas în Cluj până în 2005, când am emigrat în Canada (Montreal). Aici am continuat cu un master în biogeografie la Universitatea de Montreal. Din 2009, am hotărât să transform pasiunea pentru fotografie în job full-time”, povestește Mircea Costina.

Genul de fotografie preferată – „wildlife”

Brădeanul susține că genul de fotografie preferată este „wildlife”, dar că acest gen necesită foarte multă răbdare, timp și studiu al animalelor. „Fără îndoială, genul de fotografie preferată este wildlife, păsări și animale sălbatice, fotografiate în mediul lor natural. Fotografia wildlife presupune, în primul rând, să ai o doză suficientă de răbdare. Mai apoi, necesită cunoştinţe despre comportamentul animalelor. Desigur, tehnica joacă un rol esenţial în rezultatul final. Cred, însă, că cel mai important lucru este etica. Modul în care interacţionăm cu animalul sălbatic este decisiv pentru comportamentul natural al acestuia. Primele mele aparate au fost pe film, trecerea la digital am făcut-o în 2006. Ca și aparatură folosesc camerele Canon, cu diferite obiective (între 16 mm și 600 mm)”, a adăugat fotograful.

Prețul fotografiilor variază în funcție de raritatea speciilor surprinse

Mircea Costina susține că deși fotografiile sale au ajuns să fie publicate în revistele de wildlife (viață sălbatică) cele mai cunoscute din lume, niciodată nu și-a imaginat că pasiunea sa pentru natură îi va putea aduce și câștiguri financiare considerabile. „Tot timpul am văzut natura ca pe o pasiune. Îmi plăcea foarte mult geografia, biologia, animalele, dar niciodată nu m-am gândit că această pasiune o să o transform într-un job full-time. Iată că după ce am publicat mai multe fotografii pe internet, am și fost contactat de diferite agenții care doreau să-mi achiziționeze fotografiile. Acum, după mai bine de șapte ani de când am acest job full-time, pot spune că prețul unei fotografii variază de la câțiva dolari până la câteva sute sau mii. Totul depinde de editura care te contactează, de unicitatea fotografiei sau de raritatea speciei. Bineînțeles că și calitatea tehnică a imaginii contează. Cea mai vândută poză a mea, și pot spune, cea mai inedită, este <The-world-worst-hunting-dog>”, a menționat brădeanul.

„The Silent Hunter”, fotografie realizată la – 30 de grade

Adesea, pentru a realiza o fotografie, Mircea spune că este nevoie de foarte mult efort, atât fizic, cât și psihic. El povestește că uneori trebuie să parcurgă distanțe foarte mari sau trebuie să îndure câteva ore temperaturi de – 30 de grade pentru ca o fotografie să fie perfectă „Una dintre cele mai grele fotografii realizate este <The Silent Hunter>. Pot spune că a fost dificil de făcut pentru că a necesitat mult timp de așteptare, până când bufnița a început să vâneze și temperatura era foarte scăzută (-30 C). La aceste temperaturi focusul aparatelor începe să funcționeze prost și bateriile trebuie schimbate foarte des. În Canada, o mare parte dintre pozele de wildlife, făcute iarna, le-am realizat în astfel de condiții. Și în turele făcute în Patagonia sau în Alpii Francezi au fost condiții destul de dure, din cauza greutății mari a echipamentului foto, dar și a distanțelor mari parcurse. Uneori trebuie să faci un efort mult prea mare pentru a imortaliza anumite vietăți, dar când vezi rezultatul, ai o satisfacție deplină și uiți prin ce ai trecut. Dovadă sunt și numeroase premii câștigate pentru fotografiile mele, cel mai important fiind din cadrul concursului organizat de <Canadian Wildlife Federation>. În 2013 am avut onoarea să câștig marele premiu la categoria fotografi profesioniști”, a încheiat Mircea Costina.

Despre Raluca STROIA

Citește și

(GALERIE FOTO) PEŞTERA – ORMINDEA sau cum poţi să spargi o linişte domestică doar cu zgomotul clicheţilor

Am rămas pe urcarea spre cariera de piatră. Aici se „cultivă” cimentul, aş zice. Şi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *