glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Fost preot, condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru evaziune fiscală

Fostul candidat la alegerile parlamentare din 2012 din colegiul Brad-Valea Mureșului și fostul preot din Luncoiu de Jos, Ioan Poenar, a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare de magistrații Curții de Apel Alba Iulia. Instanța a aplicat această soluție într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, judecat pe fond de Tribunalul Hunedoara.

Prejudiciul din acest dosar este de peste 20 de milioane de lei. Inițial, Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe preotul hunedorean la cinci ani de închisoare cu executare, iar Curtea de Apel Alba Iulia a menținut sentința. „Instanţa respinge cererea de repunere a cauzei pe rol formulată de inculpatul Poenar Ioan la data de 2 noiembrie 2016. Respinge cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu întrebările preliminare formulate de inculpatul Poenar Ioan la data de 2 noiembrie 2016. Menţine celelalte dispoziţii din sentinţa penală atacată”, se arată pe site-ul Curții de Apel Alba Iulia.

Dosarul fostului candidat PRM la alegerile parlamentare, Ioan Poenar, datează din 2012 și se referă la o evaziune fiscală de aproximativ 5,5 milioane de euro, reprezentând impozit pe profit, TVA, accize şi taxe vamale. „În perioada 1 ianuarie 2007- 31 decembrie 2009, inculpatul Poenar Ioan, în calitate de administrator al SC Mior Mixt Impex SRL Brad, SC Agrotranscom Hermes Impex SRL Brad şi SC Distinct Impex SRL Brad, nu a evidenţiat în contabilitatea acestor firme operaţiunile comerciale efectuate, respectiv comercializarea de produse petroliere, utilaje pentru construcţii, uleiuri minerale, anvelope etc. şi nici veniturile realizate. De asemenea, au existat situaţii în care societăţile comerciale administrate de către Poenar Ioan au declarat la organele vamale o valoare inferioară a mărfurilor introduse în ţară cu consecinţa diminuării taxelor vamale achitate bugetului consolidat al statului. Pentru a evita verificările financiar contabile efectuate de autorităţile abilitate ale statului, inculpatul Poenar Ioan a declarat sedii fictive pentru cele trei societăţi comerciale implicate”, precizau procurorii Direcției Anticorupție în 2012.

Găsit vinovat de prima instanță

Tribunalul Hunedoara l-a găsit vinovat pe Ioan Poenar de evaziune fiscală și spălare de bani. „Obligă pe inculpat la plata sumei de 11.911.979,26 lei, la care se adaugă penalități și majorări de întârziere în cuantum de 10.311.409 de lei calculate până la 26.03.2012 și penalități și majorări de întârziere până la data plății efective, către partea civilă Statul Român — prin Agenția Națională de Administrare Fiscală, și respinge în rest constituirea de parte civilă”, precizau la aceea vreme reprezentanții instanței hunedorene.

Un alt dosar pe rol

Ioan Poenar a mai fost trimis în judecată, în 13 iunie 2014, într-un alt dosar de evaziune fiscală în care este cercetat penal și administratorul OILSERV TOTAL Oradea, Vasile Boer. Poenar este acuzat de complicitate la evaziune fiscală și spălare a banilor, ambele în formă continuată. „În scopul de a disimula adevărata provenienţă, inculpatul a transferat în mod succesiv o parte din banii obţinuţi prin evaziune fiscală, respectiv suma de 7.273.301 lei, în diferite conturi bancare aparţinând firmelor implicate, de unde au fost ridicaţi în final de către inculpatul Poenar Ioan”, spuneau procurorii DNA.

Ioan Poenar s-a remarcat în anul 2012, când s-a înscris în cursa electoral pentru Camera Deputaților, candidând din partea PRM în Colegiul Brad – Valea Mureșului. Poenar era, pe atunci, preot paroh la Luncoiu de Jos și Podele, dar a fost nevoit să renunțe la sutană pentru a putea candida.

Tags