glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

„Finanţiştii” din judeţ au intrat în grevă spontană

Majoritatea celor 400 de angajaţi ai ANAF Hunedoara au refuzat să înceapă lucrul ieri dimineaţă, nemulţumiţi de faptul că Guvernul acordă majorări salariale doar angajaţilor din sistemul central de finanţe. Nu s-a lucrat în nicio administraţie fiscală din judeţ. Sunt şanse să se întâmple la fel şi astăzi.

Liderul sindicatului „Finanţe Hunedoara” – filiala Deva, Liviu Bădilă, spune că o decizie recentă a guvernului a fost picătura care a umplut paharul: „Conform unei ordonanţe de guvern, de la 1 noiembrie se majorează cu 62 la sută salariile angajaţilor din Ministerul de Finanţe, ale celor din sectorul de antifraudă şi ale celor din direcţia generală dedicată marilor contribuabili. Asta după ce, tot anul acesta, aceloraşi angajaţi li s-a mai făcut o mărire de salariu de 25 la sută. Este nedrept faţă de noi, cei de la nivelul administraţiilor fiscale judeţene şi locale. Noi suntem, practic, la aceleaşi salarii din 2009. În 2010 a fost ultima «creştere» salarială acordată nouă, dar atunci nu s-a făcut decât să se readucă salariile la nivelul de dinaintea tăierii cu 25 la sută. Practic, în cazul nostru, ultima creştere salarială a fost în 2004”.

Protest „spart”

Liviu Bădilă mai spune că angajaţii ANAF Hunedoara sunt nemulţumiţi şi de centralizarea excesivă şi nejustificată a activităţii: „La noi, în judeţe, se fac reduceri de costuri şi de personal, în timp ce la regionala de la Timişoara se fac angajări peste angajări, total nejustificate, şi, tot acolo, sunt transferaţi pentru administrare marii contribuabili. Suntem nemulţumiţi pentru că suntem consideraţi ca angajaţi de provincie”.
Ieri, după ora 12.00, o parte a angajaţilor din administraţiile fiscale au reluat activitatea. „Au fost presiuni din partea conducerii de la Timişoara, iar unii colegi au decis să reia lucrul. Eu cred că mai rău facem aşa pentru că omul vine cu un demers de specialitate, care este preluat la ghişeu, dar nu este soluţionat rapid pentru că, în alt compartiment nu se lucrează. Aşteptăm veşti de la Bucureşti. Dacă nu se obţine nimic, probabil că şi mâine  vom refuza să lucrăm”, adaugă liderul sindical.