glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Finanţatorului F.C. Hunedoara, propus pentru arestare preventivă

Patru dintre cei zece hunedoreni, ridicaţi duminică de oamenii legii, suspectaţi că fac parte dintr-o gupare infracţională specializată în spălare de bani, au fost prezentaţi instanţei mehedinţene cu propunere de arestare preventivă. Între cei patru se numără şi finanţatorul echipei F.C. Hunedoara.

Din cele 34 de persoane prezentate duminică la sediul DIICOT Mehedinţi pentru audieri, 17 au fost, ieri, prezentate Tribunalului Mehedinţi cu propunere de arestare preventivă. Între aceştia şi hunedorenii Ioan Gabriel Tomuţă, Vasile Chiru, Constantin Daniel Sîrbu şi finanţatorul FC Hunedoara Silvan Toma. Alături de cei patru hunedoreni au mai fost trimise în instanţă alte 13 persoane: Mihai Gheorghe (zis Busuioc), Mihai Ion (zis Miţă), Mihai Claudia, Mihai Mariţa, Spătaru Cătălin Marian, Moţoi Remus Marinel, Mihai Ilie, Mihai Elena, Jianu Fănel Daniel, Frîncu Ofelia, Măndoiu Petre, Mihai Florin, Bimbai Lucia. Celelalte persoane reţinute, iniţal, în urma descinderilor efectuate de oamenii legii, sunt cercetate în libertate.
Trei dintre persoanele suspectate că fac parte din gruparea infracţională, Cătălin Spătaru, om de afaceri argeşean, numit şi „regele asfaltului”, şi liderii grupării, Mihai Gheorghe şi Mihai Ion, au fost daţi în consemn la frontieră, aceasta deoarece în urma percheziţiilor efectuate de ofiţerii de la Crimă Organizată şi de jandarmi, nu au fost găsiţi la domiciliile lor din Piteşti (Argeş) şi din Strehaia (Mehedinţi).

Judecaţi până târziu în noapte

Cele 21 de persoane au fost prezentate, ieri, la prânz, magistraţilor Tribunalului Mehedinţi, cu propunere de arestare preventivă. Astfel că, până la închiderea ediţiei magistraţii nu s-au pronunţat în acest caz.

34 de persoane ridicate de la domicilii, duminică

Iniţial, oamenii legii au dus, duminică, la audieri, la sediul DIICOT Mehedinţi, 34 de persoane, dintre care zece din Hunedoara şi 24 din judeţele Mehedinţi, Cluj, Timiş şi Argeş, în urma a 30 de percheziţii efectuate la domiciliile acestora. În urma celor 30 de percheziţii au fost ridicare înscrisuri ale societăţilor de tip „fantomă”, peste 200.000 de lei, cinci maşini de lux, trei seifuri şi două arme de foc. Aceştia sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani. Gruparea infracţională a provocat un prejudiciu de 20 de milioane de euro.

Afacerile necurate, la „adăpostul” unor firme fantomă

Liderii grupării, Mihai Gheorghe şi Mihai Ion, au identificat un număr de 50 de societăţi comerciale, având cifre semnificative de afaceri şi în înţelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10 la sută, au emis facturi fiscale pentru operaţiuni comerciale fictive, de livrare de mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat. Membrii grupării au înfiinţat în acest scop cinci societăţi comerciale „fantomă”, cu sediul în localitatea Strehaia, acestea acumulând debite substanţiale către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit, datorat ca urmare a activităţii infracţionale.
Sumele de bani, ce reprezentau contravaloarea acestor operaţiuni, erau achitate în conturile societăţilor comerciale controlate de către cei doi, deschise la diverse unităţi bancare, de unde erau ridicate imediat în numerar şi împărţite între membrii grupării.
Spre exemplu, numai pentru cinci dintre societăţile comerciale atrase de către invinuiţi s-au facturat mărfuri şi servicii în valoare totală de 26.400.000 de lei (6 milioane de euro), sumă ridicată în numerar de către învinuiţii Mihai Ion şi Mihai Fănel Daniel, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 2.400.000 de euro.