glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Filtrul Air by Corneliu intră în producţie. Corneliu Birtok-Baneasa, premiat cu aur la Salonul Internaţional Innova-Eureka Bruxelles

Deveanul Corneliu Birtok-Băneasa a fost medaliat cu aur la Salonul Innova din cadrul Concursului internaţional Bruxelles-EUREKA. Inventatorul devean a fost premiat pentru invenţia sa pe care a reuşit să o şi omologheze – un filtru de aer care reduce consumul de carburant cu până la 15 la sută. Filtrul de aer – Air by Corneliu va intra în producţie într-o lună de zile.

În urmă cu patru ani deveanul Corneliu Birtok-Băneasa reprezenta România pentru prima dată la un salon de inventică, fiind sprijinit de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANSC).
“În urmă cu patru ani participam, pentru prima oară, la un salon internaţional de inventică, iar acela a fost, ca o fericită coincidenţă, chiar Salonul Innova de la Bruxelles. Am fost sprijinit atunci de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Stiinţifică, instituţie care a avut încredere în ideile mele şi m-a selectat în delegaţia României. A fost primul pas pe drumul unei colaborări continue. Fără să exagerez, pot spune că ANCS a avut un rol esenţial în ascensiunea mea profesională, în care am plecat de la o idee şi am ajuns până la un produs omologat”, a precizat Corneliu Birtok-Băneasa. În cadrul Salonului Innova care a avut loc în perioada 15 – 17 noiembrie, inventatorul devean şi-a adjudecat şi Premiul special ARCA, acordat de către delegaţia de inventatori din Croaţia.

Mii de ore de muncă

Pentru a-şi perfecţiona invenţia, Corneliu Birtok-Băneasa a dedicat mii de ore de muncă proiectului său. A urmat apoi procedura de omologare a invenţiei sale.
“În acest moment pot spune că invenţia a fost cel mai simplu lucru din acest proces. Ca să faci un produs omologat este nevoie de o susţinere financiară, altfel nu poţi evolua, iar invenţia ta rămâne la stadiul de hobby şi o folosesc prietenii. Dacă eşti inspirat, o invenţie se pune pe planşetă în două luni de zile şi apoi eşti liniştit. Eu cred că m-am maturizat foarte mult în ultimul an, pentru că în afară de instituţiile la care am depus actele pentru omologare, nu există reguli foarte clare în ceea ce priveşte producţia de filtre de aer”, spune inventatorul devean.

Filtrul Air by Corneliu va fi produs la scară largă

Din fericire, de invenţia lui Corneliu Birtok-Băneasa nu se vor bucura doar prietenii. Filtrul de aer va intra în producţie în maxim o lună, cu sprijinul unor investitori. Potrivit estimărilor inventatorului devean, preţul de raft al filtrului de aer ce reduce consumul de carburant se va situa în jurul valorii de 350 de lei. “Vreau să arăt că şi în România se poate ca o invenţie să devină produs. Chiar dacă se spune că în România este multă birocraţie, în cazul meu a fost invers, pentru că toată lumea m-a sprijinit în demersul meu de omologare a filtrului de aer. Am avut nevoie de oameni care să creadă în mine şi iată că, într-un an de zile, am reuşit să omologhez acest produs şi să punem la punct fluxul tehnologic necesar”, a adăugat Corneliu Birtok-Băneasa.