glasul-hd.ro Web analytics

Timp liber

Festivalul Internațional de Teatru „Experiment”, la a II-a ediție, la Deva

Opt spectacole de teatru, susținute de șapte trupe din Deva, Alba Iulia, Lituania, Ucraina, Polonia și Italia. De asta vor avea parte devenii, săptămâna viitoare, în cadrul celei de-a II-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru „Experiment”, care se va desfășura pe parcursul a trei zile, în aer liber.

Seria evenimentelor cultural-artistice de amploare continuă în municipiul reședință de județ. De această dată este vorba despre Festivalul Internațional de Teatru „Experiment”, organizat de Colegiul Național Sportiv „Cetate” Deva – Trupa de Teatru „LUDUM”, pentru al doilea an consecutiv în Deva. Evenimentul va avea loc în perioada 26-28 aprilie 2018, în Parcul Cetății. Potrivit organizatorilor, promovarea imaginii județului Hunedoara și a municipiului Deva ca punct de reper în plan istoric și cultural-artistic internaţional al evenimentelor pentru comunitate prin promovarea și educarea tinerilor reprezintă principalul scop al evenimentului. În plus, festivalul dorește să diversifice oferta cultural-artistică a Devei. Practic, festivalul este unul experiment, nu are o temă anume, iar publicul va putea viziona spectacole contemporane, cu moduri și limbaje teatrale diferite. „Evenimentul este o invitaţie deschisă adresată trupelor şi companiilor tinere din țară și din străinătate pentru a se întâlni, a învăţa prin schimb de experienţă şi pentru a oferi spectacole reprezentative, de calitate, comunităţii tinerilor şi turiştilor din Deva. Festivalul nu este unul bazat pe competiţie, urmărind să ofere grupurilor posibilitatea de a forma legături, punţi de colaborare artistică, de a-şi dezvolta performanţa artistică şi abilităţile de scenă învăţând, descoperind şi explorând împreună spiritul de toleranţă şi cooperare prin intermediul artei”, au declarat organizatorii.

„Fata din pom” deschide festivalul

Pe parcursul celor trei zile de festival, hunedorenii vor putea urmări opt spectacole de teatru susținute de șapte trupe din Deva, Alba Iulia, Lituania, Ucraina, Polonia și Italia. Festivalul „Experiment” va debuta joi, 26 aprilie, de la ora 17:00, cu spectacolul „Fata din pom”, regizat de Liviu Costea, care va fi susținut de trupa Ludum. De la ora 18:30, Trupa Pro Scenium (Deva) va pune în scenă spectacolul „Enter & Delete”, în regia lui Mihai Lungeanu. În aceeași zi, de la 20:00, publicul va putea urmări și spectacolul „By water, by fire, by greens”, regizat de Sarunas Kunickas și pus în scenă de Trupa Zaliaduoniai din Lituania. A doua zi a festivalului îi va surprinde pe scenă pe cei de la Makam Rad din Ucraina cu spectacolul „Ursul” (regizor Ahmed Esmurziev, ora 16:00), pe cei de la Il Luogo in Buio din Italia cu piesa „Achille” (o dramatizare Cristiano Izzo, ora 19:00) și pe cei de la Aurora din Polonia cu spectacolul „Vilis” în regia lui Jolanta Malinauskaite Vektoriene (ora 20:00). În ultima zi a evenimentului, trupa Skepsis din Alba Iulia va prezenta spectacolul „Dilema finală a lui Socrate” de la ora 12:00, iar de la ora 16:00, va fi pus în scenă ultimul spectacol intitulat „Efectele tabacului”, regizat de Inna Goncharova și pus în scenă de Trupa Makam Rad. Intrarea la festival este liberă, iar în cazul în care va ploua, spectacolele se vor ține la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Despre Trupa „Ludum”

Trupa de Teatru Coregrafic „Ludum” a participat la Festivalul Național ,,Amfiteatru”, câștigând cinci premii: pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună coloană sonoră, cea mai bună pereche, cea mai bună promovare și pentru cel mai bun debut. A doua participare a fost la Festivalul Național ,,Tinere speranțe” concurând la secțiunea Teatru coregrafic Profesionist și obținând Trofeul Artelor. A continuat cu participarea la Festivalul de Teatru Internațional „Apollo”, desfășurat la Alba-Iulia, unde a obținut Trofeul pentru Creativitate, urmând prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Experiment” la Deva în Parcul Cetății. Ultima activitate teatrală a fost în luna august 2017, la Festivalul de Teatru neconvențional în Polonia-Punsk, unde trupa deveană a obținut Trofeul pentru adaptarea spectacolului în zone neconvenționale.

 

 

 

Vezi și

Close