glasul-hd.ro Web analytics

Agricultură

Fermierii care incendiază miriştile riscă să piardă subvenţiile

Fermierii din judeţul Hunedoara care ard miriştile şi resturile vegetale pe terenul arabil nu vor mai primi banii care trebuie să-i încaseze pe subvenţia europeană. Semnalul de alarmă a fost tras de reprezentanţii Agenţiei de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură Hunedoara.

Odată cu creşterea temperaturilor, mai mulţi fermieri din judeţ au început să dea foc resturilor vegetale de pe terenul arabil. Ceea ce nu ştiu aceşti oameni este faptul că incendierea miriştilor este interzisă. Oficialii APIA reamintesc fermierilor din judeţul Hunedoara că au obligaţia de a respecta bunele condiţii agricole şi de mediu, conform cărora nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi incendierea vegetaţiei pajiştilor permanente. Astfel, fermierii nu au voie să ardă paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare. În cazul în care hunedorenii nu îndeplinesc aceste reguli, riscă să fie sancţionaţi drastic de către conducerea APIA. „Cei care nu se vor conforma regulilor de a nu incendia resturile vegetale de pe terenul arabil pe care îl deţin riscă să rămână fără subvenţii. În plus, aceştia se pot alege cu amenzi de la reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”, au precizat reprezentanţii APIA.

De luni, rentierii agricoli sunt aşteptaţi la APIA

Rentierii din judeţul Hunedoara se pot prezenta, în perioada 1 martie – 31 august 2015, la centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru vizarea carnetelor. Potrivit reprezentanţilor APIA, cei care nu se prezintă cu carnetul de rentier la vizat nu vor putea beneficia de renta viageră cuvenită pentru anul 2014. Pentru vizarea carnetului, rentierul agricol se poate prezenta personal sau prin mandatar/ curator/ tutore, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive. De asemenea, beneficiarii trebuie să prezinte următoarele documente: carnetul de rentier agricol; contractul de arendare; actul de identitate în original; document coordonate bancare (opţional); decizia de la comisia de expertiză medicală actualizată, pentru gradele de invaliditate I şi II (dacă decizia nu prevede că dosarul este nerevizuibil), în original şi în copie. Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În acest caz, renta datorată acestuia în anul respectiv poate fi încasată de moştenitorii săi. În judeţul Hunedoara există aproximativ 500 de rentieri agricoli.