glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Fermele avicole din România NU folosesc Fipronil!

Producătorii avicoli din România, asociați în Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, anunţă că în fermele avicole din țară nu se folosește Fipronil, insecticid cu spectru larg de acțiune, ca substanță antiparazitară. Acest insecticid este interzis, prin legislația europeană, a se folosi la animale destinate consumului uman.

Fermierii avicoli din România au obligația legală de a verifica nivelul reziduurilor chimice din produsele avicole, atât prin controale oficiale cât și prin autocontroale. „În urma controalelor realizate de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin laboratoarele de specialitate din subordine, nu s-a semnalat existența reziduurilor chimice în produsele noastre. Buletinele de analiză, ca urmare a controalelor oficiale și autocontroalelor, pentru pesticide (erbicide, insecticide, fungicide, antinematode, redonticide) eliberate de laboratoarele autorizate sunt conforme cu legislația națională și europeană. Menționăm că, fermele avicole din România sunt permanent supravegheate de ANSVSA, iar rezultatele sunt concretizate prin mii de buletine de analiză conforme, anual. Asigurăm opinia publică, că produsele avicole din fermele profesionale din România sunt sigure pentru consumul uman”, a precizat președintele UCPR, Ilie Van.

Gălbenuș de ou lichid contaminat cu insecticid a fost descoperit la o companie alimentară din Țara Bacilor, în nordul Spaniei, fiind pentru prima dată când au fost detectate în această țară ouă contaminate cu substanță toxică denumită fipronil, care a provocat o criză la nivel european. La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda, care au recurs la Chickfriends, o societate specializată în eradicarea paraziților. Această societate ar fi utilizat un produs pe baza de plante, Dega 16, contaminat cu substanță activă din mai multe insecticide, fipronil, produs și de firma germană BASF. Această moleculă, utilizată în mod obișnuit la produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor și căpușelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările. Conform analizelor publicate, ferma olandeză Chickfriends a folosit această substanță pe care a achiziționat-o de la societatea belgiană Poultry-Vision. Potrivit presei, aceasta din urmă ar fi cumpărat cantități mari de fipronil din România. În România, inspectorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș au sechestrat săptămâna trecută o cantitate de 1.000 de kg de gălbenuș de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania.

Tags