glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Favoritele merg mai departe la Euro

În afara cazului că Islanda a reuşit azi noapte o surpriză de proporţii şi a eliminat Anglia, în rest se poate spune că favoritele s-au calificat in corpore în sferturile de finală la Europeanul din 2016.

Nu pot intra în categoria surprizelor nici victoria Portugaliei asupra Croaţiei în prelungiri, nici a Poloniei asupra Elveţiei la loviturile de departajare, nici indiferent ce s-a întâmplat aseară în întâlnirea – şoc dintre Italia şi Spania, toate aceste meciuri intrând în categoria pronosticurilor de „1X2”.

Portugalia, Franţa, Germania, Belgia…

Duminică, toţi „granzii” care au evoluat au obţinut victoria de o manieră clară, chiar dacă Franţa a părut că s-a chinuit în faţa Irlandei, echipă care s-a calificat din grupă doar prin imensa bunăvoinţă a Italiei, care şi-a odihnit titularii în partida cu „verzii”. În faţa Franţei, irlandezii au deschis scorul dintr-un penalty acordat în chiar primul minut de joc – şi nu ţin minte ca la vreun turneu final să se fi acordat vreodată DOUĂ penalty-uri împotriva echipei ţării gazdă, cum i s-a întâmplat Franţei acum, indiferent cât de clare au fost! Însă valoarea irlandezilor, una de echipă mică (cam de seama României, nu mai sus), le-a permis să reziste doar o repriză, cam cum ni s-a întâmplat şi nouă, după care doar ratările imense ale „cocoşilor” au menţinut un scor la limită, mai ales după ce Irlanda a rămas în zece oameni, după o eliminare corectă.

Germania a părut că se plictiseşte cu Slovacia, în faţa căreia a jucat cu frâna de mână trasă. Chiar şi aşa, scorul de 3 – 0 nu a putut fi evitat, pentru că slovacii au terminat benzina încă de la ultimul meci din grupă, cu Anglia, în care şi-au stors ultimul strop de energie pentru remiza care i-a dus în optimi. Germania întotdeauna îşi turează motoarele mai greu la un turneu final (amintiţi-vă ultimul Mondial şi cele două feţe ale Germaniei, de la 2 – 2 chinuit cu Statele Unite în grupă până la 7 – 1 cu Brazilia în semifinale), însă disputa cu Slovacia a fost atât de inegală încât a permis până şi intrarea pe teren pentru o ultimă selecţie a veteranilor Podolski şi Schweinsteiger.

În fine, Belgia şi-a dat drumul la jocul pe care îl aştepta toată lumea de la ea şi a zdrobit Ungaria cu un 4 – 0 fără nici un fel de comentarii. Belgienii, cu o aglomeraţie de vedete pe metru pătrat, şi-au demonstrat de data aceasta clasa şi au etalat un fotbal cu cel puţin două viteze şi trei clase de tehnică în plus faţă de al Ungariei, în poarta căreia veteranul Gabor Kiraly a făcut adevărate minuni, salvând goluri ca şi făcute.

Aşadar, avem calificate între primele opt la Euro Portugalia, Franţa, Germania, Belgia, Italia sau Spania şi aşteptam Anglia. Între ele, Polonia şi Ţara Galilor par rudele sărace, dar cine ştie…

Rezultate şi program:

Elveţia – Polonia 1 – 1, 4 – 5 la penalty-uri

Ţara Galilor – Irlanda de Nord 1 – 0
Croaţia – Portugalia 0 – 0, 0 – 1 după prelungiri

Franţa – Irlanda 2 – 1
Germania – Slovacia 3 – 0
Ungaria – Belgia 0 – 4

Ieri s-au jucat meciurile:

Italia – Spania
Anglia – Islanda

Tags