glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Fără Mintia, o să cumpărăm energie din Ungaria

Toate dezbaterile publice din ultima vreme legate de soarta Complexului Energetic Hunedoara au ocolit, voit sau nu, contextul regional european în materie de energie. La Paks, în Ungaria, la doar 200 de kilometri distanţă de graniţa cu România, se construiesc două noi reactoare nucleare cu o putere cumulată de patru ori mai mare decât cea disponibilă acum la Mintia.

Specialişti în domeniu consultaţi de „Glasul Hunedoarei”, sub protecţia anonimatului, spun că există doi factori exteriori de presiune asupra CEH: grupurile de interese care vor să pună mâna pe contractul de servicii de sistem acordat Mintiei până-n 2018 şi însăşi dezvoltarea centralei nucleare de la Paks.

O scurtă istorie intercalată

Pe 15 februarie 2014, premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, semnau un acord în valoare totală de 12 miliarde de dolari pentru construirea a două noi reactoare nucleare la centrala de la Paks, fiecare unitate urmând să aibă o capacitate de 1.200 de MWh.
În vara lui 2014, directorul CEH de la acea vreme, Aurel Niculescu, anunţa un plan de restructurare ce viza reduceri de personal, în total vreo 400 de posturi, o hidrocentrală montată pe digul de pe Mureş, de la Mintia, un parc fotovoltaic pe halda de zgură a aceleiaşi termocentrale, dar şi măsuri de ordin comercial.
În toamna lui 2014 era semnat un acord de peste 200 de milioane de euro cu principala companie energetică din China pentru modernizarea grupurilor 3 şi 4 de la Mintia.
După alegerile prezidenţiale (pierdute de Ponta), planul de restructurare propus de Niculescu şi acceptat de Consiliul de Administraţie, brusc, n-a mai fost bun.
În primăvara lui 2015 Comisia Europeană a aprobat acordul nuclear al Ungariei cu Rusia. Astfel centrala nucleară de la Paks a devenit obiectiv energetic de interes european, nu doar regional ori naţional.
Tot în primăvara anului trecut, Guvernul, într-un mod cu totul suspect, nu a catadicsit să „se mişte” mai repede cu banii necesari certificatelor de carbon pentru Mintia, proprietatea sa, ba, mai mult, în iunie a trimis Garda de Mediu să oprească termocentralele pe motiv că nu respectă normele de mediu în vigoare. A fost momentul care a semnalat clar începutul dezastrului. Urmează, în vară, un ajutor de stat de 167 de milioane, din care se plătesc însă doar 97, schimbări de miniştri ai energiei, demisii sau demiteri ale directorilor CEH. În decembrie 2015, acelaşi Consiliu de Administraţie al CEH cere intrarea în insolvenţă.

Explicaţia unui specialist

„Noile reactoare nucleare de la Paks, din Ungaria, nu vor fi gata mai devreme de 2023 – 2024, dar, dacă stăm să ne gândim că Transelectrica a anunţat că va construi o linie de transport de mare capacitate pe relaţia Debrecen – Oradea – Tarniţa, putem să ne gândim şi că vom ajunge să cumpărăm curent adus din Ungaria. Mai mult, Mintia este singura unitate de mare capacitate din Transilvania şi asigură energia necesară pentru toată zona de Vest a Ţării. În plus, noi avem marii producători într-o parte a ţării (în Sud şi în Est) dar marii consumatori, cu excepţia Bucureştiului, sunt la Timişoara, Arad, Oradea, Cluj…
Există şi un interes de moment, legat de Mintia: termocentrala are contract pentru servicii de sistem (este plătită să fie pregătită pentru a interveni oricând i se cere, pentru a acoperi eventuale căderi ale sistemului) în valoare de 70 – 80 de milioane de lei până în 2017 sau 2018. Unii nu mai au răbdare până atunci.”, ne-a declarat un specialist în domeniu, angajat al CEH. Dacă termocentrala Mintia este trasă „pe linie moartă”, minele din Valea Jiului nu mai au cui vinde huila.