glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Expoziții, vizionări de filme și tururi ghidate la „Noaptea Bibliotecilor” de la Deva

Sute de iubitori de lectură au trecut, în acest weekend, pragul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva pentru a lua parte la a V-a ediție a evenimentului „Noaptea Bibliotecilor”. În cadrul manifestării, hunedorenii au avut parte de spectacole de teatru, muzică, vizionări de filme, expoziții și tururi ghidate ale Bibliotecii, dar şi de mai multe momente cultural– artistice.

Şi în acest început de octombrie, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva și-a invitat prietenii, pentru a cincea oară, la îndrăgitul eveniment cultural desfășurat sub genericul „Noaptea Bibliotecilor”. În seara zilei de 3 octombrie 2015, poarta Bibliotecii Județene s-a deschis larg, iar sute de iubitori de lectură au petrecut o noapte în compania teatrului, muzicii, filmulului și a artei. Încă de la intrarea în incinta Bibliotecii, vizitatorii au fost întâmpinați, în spațiul destinat expozițiilor, de un fotomontaj cuprinzând „istoria” celor patru ediții anterioare ale Nopții Bibliotecilor, începând cu ediția din 2011. În acest an, publicul de toate vârstele s-a bucurat, în deschidere, de un program bogat, divers și original: trupa „Cu Moț… în Frunte” a lui Edy Moțățăianu i-a încântat pe cei mai tineri vizitatori cu un fantasy muzical plin de farmec. Secțiunea dedicată muzicii a adus în fața publicului îndrăgita trupă Pact by Leo Iorga & Adi Ordean cu spectacolul Romantic Rock 2015. Trupa a fost la înălțimea așteptărilor, oferind publicului care a umplut până la refuz curtea Bibliotecii piese binecunoscute, precum „Trenul pierdut”, „Singur te caut în noapte” etc.

Proiecții de filme de Oscar

Ca în fiecare an, au fost prezentate filme în două secțiuni: „Povestiri Digitale”, proiecții de filme realizate în cadrul proiectului „Silver Stories” (un proiect finanțat prin Programul „Leonardo da Vinci”), și „Filme de Oscar aflate în colecțiile Bibliotecii Județene” („Gravity”, „American Sniper”, „Django Unchained” etc.). De asemenea, cei prezenți au putut admira la Sala de Lectură, o expoziție de icoane pe sticlă și tricouri. Acestea au fost pictate de eleve ale Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria”, Colegiului Tehnic „Transilvania”, Școlii Generale „Andrei Mureșanu” și Școlii Eco Europene „Andrei Șaguna” din Deva, în cadrul atelierului de pictură organizat de către Biblioteca Județeană pe parcursul acestui an. „Ca în fiecare an de Noaptea Bibliotecilor, oaspeții noștri au putut cunoaște în amănunțime ‹secretele› bibliotecii, organizarea acesteia, s-au vizitat secțiile și depozitele de carte, iar explicațiile au fost oferite, cu profesionalism, de către bibliotecarii noștri. Nu au fost trecuți cu vederea nici cititorii ‹uituci›, care au întârziat să returneze cărțile sau alte documente de bibliotecă împrumutate, aceștia beneficiind de <Noaptea iertării>, putând să le restituie fără niciun fel de penalizare. De la un an la altul, < Noaptea Bibliotecilor> aduce în ambianța familiară a Bibliotecii Județene tot mai mulți vizitatori care devin prieteni statornici și fideli ai instituției noastre”, a precizat managerul Bibliotecii Județene, Sebastian Bara.