glasul-hd.ro Web analytics

Timp liber

Expoziție de pictură și două premiere teatrale în acest weekend

Hunedorenii care doresc să se relaxeze în acest final de săptămână sunt invitați la trei evenimente cultural-artistice. Pasionații de artă au ocazia să ia parte la vernisajul unei expoziții de pictură a maestrului Traian Mârza, iar iubitorii de teatru sunt așteptați la două spectacole în premieră.

Expoziție de pictură la „Jos pălăria”

Cafeneaua dependentă de cultură „Jos pălăria” din Deva deschide sezonul vernisajelor cu un eveniment cultural-artistic inedit. Este vorba despre vernisajul expoziției de pictură a maestrului Traian Mârza. Evenimentul are loc astăzi, de la ora 18:00. „Este o expoziție personală de pictură, un fel de retrospectivă, cu lucrări realizate în ultimii 20 de ani. Practic, este o selecție de lucrări realizate din 1989 și până în prezent. Am picturi realizate în ulei pe pânză, de la dimensiuni 12/13 centimetri până la 1,5 m. Temele abordate sunt: portret, peisaje, natură statică. O parte dintre lucrări sunt realizate în urma studiilor făcute la Lacul Cinciș din județul Hunedoara, iar restul sunt făcute în diferite zone ale țării. Pe simezele cafenelei <Jos pălăria> voi expune în jur de 40 de tablouri”, a declarat maestrul. Traian Mârza este președintele Uniunii Artiștilor Plastici. Trăiește în Alba Iulia, iar CV-ul său impresionant cuprinde studii și expoziții dintre cele mai considerabile. Diplomat al Academiei Naționale de Arte București, secţia Pictură, clasa Conf. Univ. Dr. Horea Paştina, 1990-1996; absolvent al Facultății de Teologie Greco – Catolică din cadrul Universității „Babes – Bolyai” Cluj – Napoca; Doctor în domeniul artelor vizuale al Universității de Vest din Timișoara; Din punct de vedere didactic, Traian Mârza este profesor în cadrul Liceului de Arte ,,Regina Maria” Alba Iulia și lector (cadru asociat) la Institutul de Grad Universitar „Buna Vestire” Greco-Catolic Blaj 1998-1999. A fost laureat în anul 1995 cu prestigiosul premiu „Lefranc teatruBourgeios – Thiais”, Franţa, 1995.

Două premiere la Teatrul de Artă Deva

Noua stagiune a Teatrului de Artă Deva debutează cu două premiere. Este vorba despre „Fotograful Unirii” de Denis Dinulescu, regizat de Mihai Panaitescu și „Pădurea Spânzuraților”, regizat de Marius Oltean. Primul spectacol are loc astăzi, de la ora 19:00 și este un spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, marcând împliniriea a 100 de ani de la Marea Unire. Acest spectacol face parte din suita de manifestări care au rolul să readucă în atenția publicului importanța evenimentului din 1918, fără de care România în granițele actuale n-ar fi existat. Spectacolul este bazat pe realitate, fotograful Samoilă Mârza, fiind identificat prin lucrările sale ca fotograful Unirii. Intrarea este liberă. „Pădurea spânzuraților” este o dramatizare specială a capodoperei lui Liviu Rebreanu cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri. Spectacolul va fi pus în scenă duminică, de la ora 19:00. Prețul unui bilet este 30 de lei, respectiv 15 lei cu reducere (elevi, studenți, pensionari). Tema spectacolului o constituie evocarea realistă şi obiectivă a Primului Război Mondial, în care accentul cade pe condiţia tragică a ofițerului transilvănean, silit să lupte sub steag străin (austro-ungar) împotriva propriului neam. Din punct de vedere structural, spectacolul este alcătuit din opt scene care surprind esența romanului în ordinea cronologică a evenimentelor. Există doua planuri distincte ce evoluează paralel, dar care se intercondiţionează: unul al tragediei războiului şi altul al dramei psihologice a personajului principal. Destinul lui Apostol Bologa însumează evenimente şi întâmplări de război, dublate de reflecţii profunde asupra situaţiei fără ieşire în care se află personajul, după mutarea teatrului de luptă pe frontul românesc. El moare ca un erou al neamului său, din dragoste pentru ţara sa, pentru libertate şi adevăr, pentru triumful valorilor morale ale omenirii.

 

 

 

Vezi și

Close