glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Explozie în mina Uricani: un mort şi trei răniţi, în urma deflagrației

Încă o tragedie la minele din Valea Jiului, de această dată la Uricani. Patru mineri au fost surprinși luni dimineață de o explozie în subteran, iar în urma deflagrației un miner a murit și trei persoane au fost rănite, având arsuri pe față, membre și căile respiratorii. Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani a declanşat o anchetă penală în acest caz.

Explozia a avut loc ieri dimineaţă, în timp ce minerii lucrau la 50 de metri adâncime, la ridicarea unui dig pe plan înclinat. În urma deflagraţiei, trei dintre mineri au reuşit să se salveze. Din nefericire, al patrulea miner a fost găsit decedat. Cei trei răniţi au arsuri pe faţă, membre și pe căile respiratorii. Starea lor este, însă, stabilă. Cei trei mineri au între 43 şi 52 de ani. Au fost transportaţi de urgenţă la Spitalul din Petroşani, pentru a fi stabilizaţi, iar apoi duși în Capitală. În plus, alți doi salvatori care au intrat în mină, după victime, s-au intoxicat cu dioxid de carbon. „Au ajuns 5 victime ale exploziei de la Uricani, trei mineri şi doi dintre salvatori. Cei trei mineri sunt în terapie intensivă pe chirurgie plastică, au fost în intervenţii chirurgicale de toaletă a leziunilor pe care le au, urmând a pleca spre Bucureşti în momentul în care vine elicopterul de la Bucureşti. Sunt arsuri de grad mare, gradul 2B pe suprafaţa destul de mare până la 28-30-35% din suprafaţă, ca urmare, situaţia este destul de serioasă. Celelalte două persoane aduse la unitatea de primire urgente au fost cu intoxicaţii de monoxid de carbon, stare lor este în general bună”, a declarat managerul Spitalului de Urgenţă Petroşani, Alin Vasilescu.

Luna octombrie, trei morți în minele din Valea Jiului

Ministrul Energiei, Toma Petcu, prezent în Valea Jiului, a declarat, luni, referitor la explozia care s-a produs la mina Uricani, că în zonă nu existau cabluri electrice care să ducă la producerea unui scurtcircuit sau la o explozie, şi că aceste date vor fi verificate în cadrul unei anchete a procurorilor. Minerii surprinşi de explozie făceau lucrări de îndiguire, de securizare a minei care urmează să fie închisă. Mina Uricani este în proces de închidere aprobat încă din 2009, iar până la finalul anului este prevăzut să îşi încheie activitatea de exploatare. Din cei 2.200 de mineri care lucrau acolo, acum au mai rămas aproximativ 300. „Având în vedere că în mai puțin de o lună am avut în minele din Valea Jiului două evenimente tragice, produse în condiții complet diferite, vom organiza o echipă de cercetare care va inspecta mină cu mină – atât pe cele aflate în exploatare, cât și pe cele aflate în proces de închidere. Aștept de la această echipă concluzii în cel mai scurt timp privind vulnerabilitățile la zi din fiecare mină în parte. Mă aștept ca această cercetare să aducă la lumină orice potențial risc, atât în privință dotării cu materiale și echipamente de siguranță, cât și respectarea normelor de securitate în muncă de fiecare angajat care lucrează în mine. Aceasta este o măsură pe termen scurt, dar, în paralel vom declanșa procedura de achiziție pentru un studiu elaborat privind riscurile din minele de cărbune din România. În final, fac precizarea că ancheta pe care am promis-o după tragedia de la mina Lupeni, în paralel cu cea a ITM, a fost deja finalizată. Vom prezenta concluziile acesteia după ce ITM își va încheia propria anchetă. Termenul avansat de ITM pentru prezentarea concluziilor este 31 noiembrie”, a declarat ministrul Toma Petcu.

Loading...