glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Exemplu de polițist! A fost împușcat de un braconier, dar își iubește meseria. Recent, a oprit cu focuri de armă un alt vânător

Agentul șef principal Roman Murar, angajat al IPJ Hunedoara, poate fi catalogat, fără echivoc, drept un exemplu de urmat pentru toți polițiștii. Omul a fost împușcat de un braconier, dar, cu toate acestea, cu curaj și profesionalism, își face în continuare meseria cu dăruire și se expune la riscuri mari. Recent, polițistul a tras mai multe focuri de armă, pentru a opri un alt vânător.

În data de 2 august, în timp ce desfăşura, alături de alţi poliţişti, o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de braconaj cinegetic pe raza satului Tisa, comuna Burjuc, agentul șef principal Roman Murar a fost împuşcat în piciorul drept cu o armă de vânătoare, după ce, în prealabil, şi-a declinat calitatea de poliţist şi a solicitat unui bărbat aflat la braconaj să se supună controlului. La momentul respectiv, agentul de poliţie a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva şi operat de urgenţă, în timp ce colegii lui au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de ultraj şi uz de armă letală fără drept. Poliţiştii hunedoreni, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au efectuat cercetări în vederea identificării prezumtivului autor, care a reuşit, la adăpostul întunericului, să fugă de la locul faptei, folosind un autoturism de teren. Făptașul a fost prins după trei săptămâni, în urma mai multor percheziții în localități din județele Hunedoara și Timiș. Principalul suspect în acest caz este un bărbat de 41 de ani, din comuna Pietroasa, din Timiș, care este cercetat de uz de armă letală fără drept şi ultraj.

Altă acțiune, același polițist

Luni seara, polițiștii au aflat că, la Lăpugiu, au loc acte de braconaj. Aici, a fost identificat un bărbat de 39 de ani, din localitatea Făget, judeţul Timiş, asupra căruia au fost găsite: o armă de vânătoare (încărcată cu un cartuș de vânătoare), o cartușieră pentru port cartușe de vânătoare pe care se aflau 12 cartușe de vânătoare, o raniță ce conținea 7,7 kg carne de vânat (căprior) şi un sac ce conținea o piele de căprior mascul, cu cap și trofeu. Barbatul deținea arma legal, dar a împușcat un căprior mascul, fără autorizație. „Pentru prinderea bărbatului, care a încercat să fugă de la locul faptei, un agent de poliţie din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, aflat în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, după efectuarea somației legale, a folosit armamentul din dotare trăgând două focuri de avertisment în plan vertical, cu pistolul din dotare, reușindu-se, astfel, prinderea bărbatului”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Nițu. Agentul care a efectuat focurile de avertisment este acelaşi care, în urmă cu patru luni, a fost rănit în pădurea de la Tisa.

Amintiri din seara coșmarului

Agentul șef principal Roman Murar își amintește seara în care a fost împușcat. Îi este greu să vorbească de acele momente cumplite, și, în același timp, spune că nu se poate lăuda cu faptul că a făcut chiar el uz de armă. „A fost o acțiune organizată, la care am participat împreună cu reprezentanți ai Ocolului Silvic Dobra, ocazie cu care am surprins în flagrant o persoană care avea o armă, care a încercat să comită o faptă de braconaj și, în timpul în care l-am somat pentru identificare, acesta a recurs la un act necugetat. A folosit arma de vânătoare, rănindu-mă pe mine, în picior. A fost prima dată când am fost pus în situația de a se trage asupra noastră. De-a lungul carierei și serviciului mai întâmpinăm probleme când vânătorii sunt mai recalcitranți. În general, vânătorii sunt mai cumpătați, dar, se pare, unii dintre ei recurg și la gesturi nefericite. Nu este un lucru bun, și cred că nici noi nu ne putem lăuda cu faptul că am folosit armamentul din dotare, dar, din păcate, se întâmplă. Sperăm să-i descurajăm și să nu se mai întâmple acest lucru”, a declarat agentul șef principal Roman Murar, din cadrul IPJ Hunedoara.

Șeful IPJ Hunedoara, comisar-șef Ovidiu Bîrlea, susține că polițistul are tot respectul întregului colectiv, iar, în următoarea perioadă, va lua în calcul un mod de recompensare pentru modul în care agentul înțelege să își facă datoria.