glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateInterviu

EXCLUSIV – Moloţ despre eşecul liberalilor: „Peştele de la cap se-mpute”

Ex-preşedintele Consiliului Judeţean şi al PNL Hunedoara, Mircea Moloţ, face bilanţul alegerilor locale din judeţ. În PNL a dispărut ideea de „echipă”, motiv pentru care partidul pierde Consiliul Judeţean, Petru Mărginean a pierdut pentru că a mizat prost pe proiecte multe şi mărunte, iar Viorel Arion a pierdut pentru că i-a plăcut să fie minţit. Acestea sunt câteva dintre concluziile lui Mircea Moloţ.

Este sau nu un eşec de-a dreptul dureros pentru PNL în judeţul Hunedoara?

Este un eşecu dureros, ăsta-i adevărul. E o vorbă-n popor: „Peştele de la cap se-mpute”. În PNL greşelile au pornit de la nivel central şi s-au perpetuat la nivel judeţean şi local.

Cu ce credeţi că au greşit cel mai mult liberalii în campanie?

Au avut o zestre pe care nu au exploatat-o. Trebuia să le reamintească oamenilor realizările PNL câtă vreme liberalii au condus Consiliul Judeţean şi pe cele de la Primăria Deva. Dar actualii lideri ai PNL au preferat să se delimiteze de „foştii” (Moloţ şi Mircia Muntean – n.red.) şi de realizările lor, crezând că aşa vor avea rezultate mai bune. În plus, în PNL a dispărut ideea de echipă. „Pe vremuri”, în PNL se discuta deschis, se spunea lucrurilor pe nume, dar după fiecare discuţie toată lumea trăgea căruţa în aceeaşi direcţie. Ei (noii lideri – n.red.) s-au debarasat de ideea de echipă crezând că aşa-i ţin mai uşor la mantinelă, sau chiar în afara jocului, pe cei din vechea conducere. Au fost mulţi în PNL care, la începutul lui 2015, au spus „Ce bine că am scăpat de dictatorul Moloţ”.

Cum explicaţi eşecul liberalilor de la Deva, după 20 de ani în care PNL a câştigat alegerile aici şi au votat reprezentantul unui partid de stânga?

În acest caz oamenii nu au pus preţ pe orientarea partidului. Lumea l-a ştiut pe Mircia Muntean despre care, orice am spune, a lăsat oraşul aşa cum l-a lăsat, cu câteva proiecte ambiţioase realizate. În Deva, în ultimii ani, s-au făcut praf nişte bani care, iniţial, au fost atraşi pentru un alt proiect important, acel pasaj de la Casa de Cultură până la Poşta Veche cu o parcare subterană, proiect care ar fi rezolvat pe termen lung o problemă. S-a preferat să se înlocuiască borduri puse acum şase ani şi să se reasfalteze străzi asfaltate acum patru ani. Mai rău, nu s-a ţinut seama de mici detalii care îl deranjează zi de zi pe cetăţeanul simplu, cum ar fi anularea intersecţiei dintre b-dul Iuliu Maniu şi strada Andrei Şaguna. Să faci parcări şi străzi fără ca acele investiţii să îţi ofere un minim de confort în plus, ba chiar să te enerveze, e păgubos. Aceste mici detalii de care nu s-a ţinut seama l-au enervat pe cetăţean.

Aceeaşi întrebare şi pentru Hunedoara…

La Hunedoara a fost o minciună timp de patru ani la rând. Viorel Arion a făcut multe sondaje. Problema este că le-a făcut mereu cu aceiaşi oameni care, la un moment dat, şi-au dat seama ce-i place lui Arion să audă şi au început să-i spună doar ce-i place să audă. Nu pot să cred că eşti atât de neinspirat încât să te închizi într-un glob de aur şi să nu mai asculţi adevărurile care ţi se spun. A mai indus-o în eroare şi pe Carmen Hărău. La un moment dat îmi spuneau amândoi că ei stau pe 70 la sută intenţie de vot la Hunedoara. Eu le-am atras atenţia că aşa ceva e imposibil să dureze, vezi ca exemple cazurile Băsescu şi Iohannis. Lor le-a plăcut să se lase minţiţi chiar şi-n ziua alegerilor (un exit poll făcut de echipa lui Arion îl dădea pe acesta câştigător la distanţă mare de Dan Bobouţanu).

Oarecum Arion a încercat să aplice la Hunedoara aceeaşi reţetă pe care o avea, la Deva, Mircia Muntean, în anii lui de glorie: proiecte măreţe, cu care să impresioneze alegătorii. A făcut un ştrand, a lansat ideea pietonalei. A pierdut pentru că se poate ca hunedorenii să fie diferiţi de deveni?

Nu, sunt la fel, au aceleaşi preocupări şi nevoi: locuri de muncă, oraşe curate… Mircia Muntean şi Viorel Arion sunt două personaje atât de diferite încât nu pot fi comparate. Unul şi când minte cu înverşunare parcă îl prinde bine, iar celălalt şi când spune adevărul parcă nu-ţi vine a-l crede.

Revenind la deciziile liderilor judeţeni ai PNL, cum comentaţi „surpriza” de la Petrila. Ilie Păducel a fost adus din PSD, cu încălcarea decalogului de integritate al liberalilor şi cu asumarea răspunderii.

Păducel s-a prea jucat cu cetăţenii. A crezut că, indiferent că azi e negru, mâine portocaliu, apoi roşu, dup-aia mov şi dup-aia galben, oamenii îl vor urma. Oamenii l-au taxat, deşi Petrila arată mai bine iar aici s-au atras şi fonduri europene destul de importante. Mi-a scris cineva pe facebook spunând că „Blestemul lui Moloţ e mai puternic decât blestemul lui Tutankhamon”. Nu am blestemat pe nimeni în viaţa mea, doar că, am spus cu ani în urmă că oamenii vor fi nemulţumiţi când vor vedea că vor plăti mult mai mult pentru gunoiul menajer, în loc să aibă acolo un deponeu ecologic, investiţie care să aducă şi alte beneficii oraşului.

„Cireaşa” de pe tortul dezastrului este pierderea Consiliului Judeţean.

După „guvernarea” din 2000 – 2004, în sfârşit, cei din PSD au ocazia să demonstreze că sunt şi ei buni la ceva, pentru că la poveşti am văzut că sunt destul de buni. Acum au majoritatea în CJ, nu mai pot da vina pe „aliaţi” că nu le ies proiectele cum ar trebui.

În ianuarie 2015 (după ce a fost pus sub acuzare de DNA) aţi spus că, până la alegerile locale, nu vă veţi mai implica în deciziile PNL. O veţi face de acum încolo?

Formularea a fost altfel. I-am spus lui Bogdan Ţâmpău: „Îţi las o organizaţie cu 42 de primari. Tu nu trebuie decât să o menţii. Până la alegerile locale nu m-am implicat. M-am ţinut de cuvânt. Un lucru e cert: cu mulţi de-acolo nu voi mai fi coleg. Cu unii nu, cu alţii da, voi fi coleg.

Veţi fi colegi la PNL sau la ALDE?

Ei, asta-i bună întrebarea, dar nu pot răspunde la ea acum.

Tags