glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

EXCLUSIV! Iulian Ceia, „creierul” grupării din dosarul „Comorile dacice”, a fost prins de polițiști

Iulian Ceia, considerat unul dintre liderii grupărilor infracţionale anchetate pentru traficarea mai multor tezaure de comori dacice, a fost prins de autorităţile române, după aproape patru ani de la condamnarea sa definitivă. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Direcției Generale a Poliției Municipiului București, Diana Sarca. Ceia nu mai figurează, astfel, pe site-ul Poliției Române la rubrica „Persoane urmărite”.

Misterul dispariției lui Iulian Ceia nu a fost încă elucidat, el fiind una dintre cele mai abile persoane urmărite internațional. Reprezentat mereu în procese de avocați, Ceia trimitea, aproape la fiecare termen de judecată, informări adresate Curţii de Apel Alba Iulia, în care preciza că devenise consultant al unei firme private, iar serviciul îl făcea să îşi schimbe deseori domiciliul, fie în Insulele Capului Verde, fie în Africa de Sud sau Rusia. Ani întregi, acesta s-a ascuns foarte bine. Până acum. Deocamdată, nu se știe cu exactitate unde a fost prins Ceia, cert este doar faptul că este în mâinile autorităților române, în București. „Am informații că el ar fi fost prins, dar informații complete vă pot da mâine dimineață (astăzi – n.r.)”, a declarat pentru „Glasul Hunedoarei”, Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al DGPMB.

Mafia aurului, înțesată de polițiști și securiști

Anchetatorii l-au identificat pe Iulian Ceia drept „creierul” reţelelor de traficanţi de comori antice şi l-au trimis în judecată în 2005, alături de alţi 12 inculpaţi. Potrivit rechizitoriului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, asociaţia infracţională condusă de Iulian Ceia, fost poliţist trecut în rezervă şi sportiv la Clubul Dinamo, era alcătuită din foşti sportivi, având ca obiect de activitate, în principal, traficul cu bunuri arheologice aparţinând patrimoniului cultural naţional însuşite din siturile arheologice protejate ale Munţilor Orăştiei, precum şi executarea de recuperări prin violenţă şi ameninţări la adresa victimelor, violarea domiciliului acestora, şantaj prin stabilirea şi perceperea de „amenzi” unor persoane care le-au lezat interesele ilegale. „Prin conexiunile deţinute în viaţa publică (n.r. ex – consilierul prezidenţial Dan Iosif), liderul grupării a întreprins demersuri la Ministerul Culturii şi Cultelor pentru a se încredinţa <protecția> rezervaţiei arheologice din Munţii Orăştiei unei firme de pază pe care urma să o înfiinţeze, vizând astfel atingerea a două obiective: asigurarea exclusivităţii în <protejarea> (în realitate exploatarea) siturilor arheologice, precum şi <accesarea> unor fonduri comunitare pe acest motiv”, informau procurorii, în dosarele traficului de tezaure furate. Ceia solicita ca siturile arheologice din Munţii Orăştiei să fie păzite de firma sa, în timp ce „locotenenţii” şi „soldaţii” săi, după cum erau numiţi în rechizitoriu colaboratorii săi ocupaţi cu săpăturile şi detecţiile ilegale de comori din situri, aveau mână liberă la braconaj arheologic, completau anchetatorii. Fostul om politic Dan Iosif, decedat în 2007 într-o clinică privată din Siberia, i-a fost prieten apropiat lui Iulian Ceia.

Condamnări tot mai mici

Procesul judecat la Tribunalul Hunedoara a durat șapte ani, timp în care Iulian Ceia a susţinut că este nevinovat. În decembrie 2012, Tribunalul Hunedoara l-a condamnat la 12 ani de închisoare pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri din patrimoniul cultural naţional, efectuarea de detecţii şi săpături neautorizate în siturile arheologice de pe raza judeţului Hunedoara şi lipsire de libertate în mod ilegal. Ceia a acuzat, la rândul lui, că nu a avut parte de un proces echitabil. Un an an mai târziu, Curtea de Apel Alba Iulia a redus pedeapsa primită de Iulian Ceia la şapte ani de închisoare, achitat pentru infracţiunea de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. A decis încetarea procesului penal împotriva lui, pentru infracţiunile de şantaj de care fusese acuzat şi schimbarea încadrării juridice din complicitate la furt calificat de obiecte de patrimoniu în tăinure, pentru care a fost condamnat la cinci ani de închisoare. De asemenea, a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru lipsire de libertate. În decembrie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea acestuia numai pentru lipsire de libertate, la doi ani de închisoare. Între timp, acesta dispăruse.