glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateTimp liber

Eveniment cultural de marcă la Castelul Corvinilor. Pentru prima dată în România, Kamerata Stradivarius va aduce în fața melomanilor ”opt anotimpuri”

Soții Simona și Robert Dobondi ”recidivează” cu un nou eveniment de mare clasă, organizat de această dată în curtea interioară a castelului din Hunedoara. După concertul de Crăciun, suținut de ”Duo Colompar și invitații” din iarna trecută și concertul fraților Andreea și Răzvan Stoica dedicate Zilei Europei, cei doi iubitori de muzică clasică invită publicul hunedorean la un eveniment unic în peisajul cultural hunedorean.

Timp de trei zile (miercuri, joi şi vineri – n.red.), pe scena amenajată în curtea exterioară a Castelului Corvinilor vor da viață instrumentelor muzicale unii dintre cei mai valoroși artiști români ai momentului, acompaniați, în primul concert, de Kamerata Stradivarius, una dintre cele mai apreciate din lume, la prima prezență în România, care va interpreta „opt anotimpuri”: celebrele compoziții ale lui Antonio Vivaldi și alte patru anotimpuri, mai puțin cunoscute, compuse de Astor Piazzolla.

Două branduri care sună bine, Stradivarius și Corvin

Concertul organizat de soții Simona și Robert Dobondi este unul finanțat din fonduri private, cu susținerea logistică a Primăriei Hunedoara și a Teatrului de Artă din Deva. Programul pentru cele trei zile de festival organizate sub egida ”Stradivarius Music Nights by the Castle”, este unul care poate să satisfacă gusturile celor mai rafinați melomani. Este pentru prima dată când la castelul din Hunedoara vibrează corzile unui instrument ieșit din atelierul celebrului lutier Antonio Stradivari. Acordurile de o melodicitate unică pe care le emite vioara Stradivarius vor fi ”stăpânite” de cel mai apreciat violonist român al momentului, Răzvan Stoica, reîntors pe meleaguri hunedorene după ce a făcut senzație printre melomani cu concertul dedicat Zilei Europei, în 9 mai la Deva.  În afară de două concerte pe care le va susține în Hunedoara, primul cu Camerata Stradivarius și al doilea acompaniat la pian de sora sa Andreea Stoica, Răzvan Stoica va organiza o întâlnire cu cei mai talentați elevi ai Liceului de Arte, ”Sigismund Toduță” din Deva, într-un ”master class” în care să le împărtășească  din experiența și cunoștințele sale celor mai tineri violoniști.

CASETA StradivariUn Stradivarius la castel

Antonio Stradivari cunoscut și ca „Stradivarius” a trăit în Italia, la Cremona între 1644 și 1737. A fost un cunoscut lutier, un creator italian de instrumente muzicale cu coarde, în special viori, rămase celebre până astăzi. Celebrul lutier a făurit aproximativ 1.100 instrumente din care circa 600 au rămas cunoscute până în ziua de azi. A construit în atelierul său din Cremona viori, viole, violoncele, chitare dar și o harpă, actualmente aflată în proprietatea Academiei de Muzică din Neapole, Italia. Instrumentele sale sunt, pe lângă sunetul deosebit și rareori egalat, o investiție financiară foarte bună. În ultimii 30 de ani prețul instrumentelor semnate Stradivarius a crescut de peste 200 de ori, ajungându-se astăzi a fi estimate la 5-6 milioane de Euro per instrument (ceea ce ar însemna circa de 500 de ori greutatea lor în aur), și sunt în continuă creștere.