glasul-hd.ro Web analytics

Economic

Evaziunea fiscală (III)

Motto: „Pe stat îl interesează ce-i dai, nu ce îți dă”, (din memorii)

Fiecare societate comercială are un asociat sau un acționar care nu a depus capital, care nu participă la conducerea societății, care nu face nici cel mai mic efort pentru activitatea societății, dar este primul la distribuirea și încasarea rezultatelor financiare. Acest acționar este „Măria Sa”, atotputernicul, statul.  Faci ce faci, câștigi sau pierzi trebuie să plătești statului. Sunt, oarecum, contrariat cum nimeni nu-și dă seama (sau poate nu vrea) că în toate campaniile electorale, candidații promit că dau poporului după ce vor ajunge la conducerea statului, în loc să spună corect ce fac cu banii tăi, contribuabilule, și câți bani trebuie să plătești.

Dar să revenim la tema noastră: evaziunea fiscală. Așa cum am mai scris, evaziunea fiscală este sportul cel mai preferat în lume. Nimeni nu plătește de bunăvoie impozite și taxe. Cea mai mare evaziune fiscală se înregistrează la taxa pe valoare adăugată.

Așa cum am explicat anterior, mecanismul TVA se bazează pe deducere, prin care se scade TVA aferent aprovizionărilor și colectarea prin care se adaugă TVA. Deci, taxa pe valoare adăugată de plată se calculează ca diferența între TVA colectatată aferent vânzărilor și TVA deductibilă aferentă aprovizionărilor. Aşadar, dacă vindem marfa la care TVA colectată este 10.000 lei și pentru aceasta am aprovizionat cu marfa la care TVA este 7.000 lei, diferența de 3.000 lei, adiminstratorul trebuie să o plătească la stat. Aici societatea are rol colector, de casier al statului. A achitat la furnizor de 7.000 de lei și a încasat de la client suma de 10.000 lei, deci diferența de 3.000 lei trebuie virată la stat. Ce frumos, ce ideal, ce mecanism perfect!!! Da, pe dracu!! Societatea noastră refuză de multe ori din necunoștința legii, fapt ce nu exonerează administratorul de răspundere, de alte ori, rea voință, spunându-și: „De ce să plătesc atâta TVA la stat”, fără să  conștientizeze că în privința TVA are rol de casier al statului. Ori acum începe balul, cum să facă să nu achite TVA la stat? Contribuabilul nostru în primul rând, de necunoașterea Codului Fiscal. În al doilea rând, din informații preluate la cafea de la alți investitori, în al treilea rând, din lipsa unor disponibilități bănești pentru achita TVA la stat și nu în ultimul rând din lăcomie, firească pentru natura umană, nu vrea și nu vrea să plătească la stat. Ori săracul nu mai știe că nu mai ține să fentezi statul. Și acum să vedem, cum rezolvăm problema să nu plătească. În primul rând vrea să furnizeze marfă la negru, dar, în general, clientul lui, altul decât cetățeanul, refuză. Fii inventiv și neobosit în a găsi o soluție, apelează la documente ( facturi) care nu reprezintă operațiuni economice reale și acesta cu scopul de a deduce cât mai mult TVA. În prezent există o întreagă rețea națională care emite facturi false, false oarecum impropriu numite, corect că nu au la bază operațiuni comerciale reale.

Bietul nostru contribuabil își bagă capul în gura lupului, în cazul de față lupul este fiscul, care, scuzați expresia, îl ia ca din oală. Când vine controlul, din biet, contribuabilul nostru se transformă în stresat, spunându-și lui și prietenilor că fiscul are ceva cu el, ori nu este așa, el are ceva cu el. Nu știe sau refuză să știe că toate controalele fiscale se fac în exclusivitate pe documente, ori atunci, contribuabilule stresat, de ce produci documente false? În plină criză, dă vina pe o contabilă, care trebuia să-i spună, care trebuia să înregistreze corect și multe alte obligații ale acesteia. În general, contribuablilul nostru plătește contabila cu 300-500 de lei lunar ori pentru el această sumă i se pare uriașă. Oare de banii aceștia contabila trebuia să-i facă și un masaj erotic? Cred că, după cele expuse mai sus, dragă cititorule, ți-ai dat seama că profesia autorului este de contabil.

Mă opresc aici.

Române, nu uita că ești contribuabil!

Radu P. Herlea

4 Comments

  1. Care stat?Cum poti vorbi de stat cand parghiile sunt in mana coruptilor si hotilor dovediti,judecati,incarcerati?Care stat cand in Romania conform statisticilor peste 50% din populatia tarii mor de foame si 500 de mii de copii traiesc sub nivelul subzistentei!Culmea si ei cumparatori de hrana si zdrente cat sunt de saraci si indirect si ei platitori de TVA!Incearca sa aplici aceasta democratie reala, romaneasca,intr-un stat adevarat,de exemplu Norvegia!Nu tine!Trimite acolo politicienii romani cu toate porcariile lor de ordonante si legi sa conduca statul,economicul,administratia!Trimite politicienii romani cu toata shleahta de prieteni,rude seccretare si curve sa fuctioneze acolo in domeniu financiar-fiscal!NU TINE!Avetii un exemplu concret in aceasta pagina:Primaria Deva care sub fostul primar a avut cu 150 de salariati in plus si cu un buget de salarii mai mare decat bugetul orasului!Aici:in politica locala si nationala,administratie,ministere pana la omul de serviciu este cea mai mare problema fiscala a Romaniei!Stiai ca in aparatul de conducere a primariei cu tot ce tine de administratie,departamente si compartimente lucreaza cei mai muti angajati permanenti la o intreprindere-institutie de stat sau privata din DEVA?Care firma din Deva mai are atatia angajati!Culmea!Chiar daca sunt firme private din Deva sau judet care nu sunt corecti vis a vis de TVA si cauta solutii murdare sa nu plateasca acest TVA la „stat” tot ei au contracte cu „statul” date tot de catre”stat” si care stau impreuna cu reprezentatii”statului” si calculeaza cum sa praduiasca judetul si populatia lui de bani!Si au reusit in toti acesti ani!Au furat direct si prin TVA zeci chiar sute de milioane de euro!Intreaba contabilii „lor” cum au facut banii!Cat TVA au recuperat de la „statul lor” si cum au facut milioanle de euro?Aveti dreptate in expunere!TVA -ul este o mare problema,dar nu prima!Depinde in ce sens circula banii si cum definesti”statul”Cu respect,un economist profesor va saluta!

Vezi și

Close